Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió


Suscríbete y recibe las novedades
Correo:

Pots buscar

L'Eliana es prepara per a celebrar les festes en honor a Sant Antoni

L'Eliana:
L'Eliana es prepara per a viure, del 16 al 19 de gener, les tradicionals Festes d'Hivern en honor a Sant Antón Abad. La regidoria de Festes ha elaborat per a això un complet calendari d'activitats amb el vessant religiós com a protagonista, combinada amb la lúdica, el foc, la pólvora i la gastronomia típica.

Els actes arrencaran el dijous 16, a les 18.45 hores amb el toc de campanes i la baixada del Sant a l'altar major. La Biblioteca Municipal se sumarà també als actes festius per Sant Antoni amb una edició especial de contacontes titulada ‘Contes d'hivern’ amb Eva Andújar, a les 17.45 hores en la Sala d'actes.

L'inici oficial de les festivitats serà el divendres 17 amb el tradicional volteig de campanes i la cercavila amb coets des de la parròquia del Carmen. A les 19 hores els clavaris portaran el primer tronc de la foguera pels carrers de la localitat amb la companyia de la colla de dolçainers i tabaleters ‘La Llauradora’, anunciant el començament de les celebracions.
El recorregut acabarà entorn a les 20 hores en la plaça del País Valencià on es plantarà el primer tronc de la fogata i es calarà foc a la Cordà Infantil organitzada per la Penya del Coet. A les 23 hores serà el torn de l'impressionant espectacle de la Tradicional Cordà de Sant Antoni, on es llançaran coets amb “peça”, “corda plena” de l'Eliana, i altres modalitats antigues i tradicionals com “les canyes”.

La vespra del Dia Gran, el dissabte 18, començarà amb la despertà dels Clavaris a les 8 del matí. A les 10 hores, com dicta la tradició, es començarà a cuinar la gran Fesolà als voltants de la plaça, on visitants i curiosos podran conèixer com es prepara un dels plats gastronòmics més importants de l'hivern i de gran tradició elianera. A partir de les 11 del matí tindrà lloc la cercavila de Sant Antoni i els Dimonis, mentre que a les 12 del migdia es recuperarà l'habitual partida de Pilota Valenciana de les Festes en la modalitat de Galotxa al carrer Verge del Rosari. A les 13.30 hores, la plaça del País Valencià tornarà a ser escenari de pólvora amb el tret manual de trons pels coeters de la localitat.
Ja a la tarda, a partir de les 18 hores serà el torn de l'Associació Cultural Folklòrica ‘La Llauradora’, que mostraran una selecció de balls valencians i danses de l'Eliana en la plaça. A continuació tindrà lloc la Cavalcada del convit, pels carrers de costum, amb la sortida del gegant, la geganta, i els nanos, el bestiari, els dimonis i Sant Antoni repartint caramels als més petits, i amb el carro ple de cacaus, tramussos i vi per a tothom. Tot amanit per la música del tabal i la dolçaina i la Banda de la Unió Musical l'Eliana.
A les 19.30 hores serà el torn del Gran Correfocs amb la Santantonà, i sortida del bestiari de foc, a càrrec dels amics i amigues de la Penya del Coet. Arribada les 20.30 hores les torxes il·luminaran la processó dels clavaris i les autoritats des de l'Església per a l'Encesa de la Foguera en la Plaça del País Valencià. Al voltant de la Foguera de Sant Antoni es repartirà la Fesolà per a 2.500 comensals, que podran portar les seves taules, cadires, graelles, menjar i beguda, per a gaudir tots junts en harmonia de la nit en la plaça.

La Festa Gran de Sant Antoni, el diumenge 19, començarà amb la cercavila dels Clavaris i la Banda de la Unió Musical l'Eliana per a assistir, a les 12 del migdia a la Santa Missa. Després de la cerimònia religiosa la imatge del Sant sortirà al carrer Sant Teresa per a beneir a tota classe d'animals, juntament amb el repartiment de més de 400 panets tradicionals. A continuació, cercavila amb totes persones i els seus animals que vulguin participar pels carrers del municipi amb la colla de dolçainers i tabaleters ‘La Llauradora’ i la Unió Musical.
A les 14 hores l'episodi de foc i pólvora es tancarà amb la centenària Corretraca que recorrerà els carrers típics de Sant Teresa, Major i Molino fins a la tronada final del carrer  Puríssim. Una vegada conclosa, els clavaris retornaran la imatge del Sant al seu altar a l'església de La nostra Senyora de Carmen.

La tarda estarà reservada des de les 17 hores per als Jocs Populars en la plaça del País Valencià i el popular berenar amb xocolata i ensaïmades que els forns tradicionals de les Casetes, Comes i La nostra Senyora de les Neus repartiran per a, aproximadament, 4.000 assistents.

El regidor de Festes, Enrique Martínez, ha explicat que les celebracions en honor a Sant Antoni del ‘porquet’, com es coneixen popularment “constitueixen una herència cultural i una tradició popular que hem de conservar com una de les festes amb major arrelament en la nostra terra”, i ha convidat a tots els veïns i veïnes a gaudir d'elles amb el civisme, la seguretat i l'harmonia que mereixen “perquè perdurin en el temps”.
Tags: , , ,

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :