Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'Eliana es prepara per a celebrar les festes en honor a Sant Antoni

L'Eliana:
L'Eliana es prepara per a viure, del 16 al 19 de gener, les tradicionals Festes d'Hivern en honor a Sant Antón Abad. La regidoria de Festes ha elaborat per a això un complet calendari d'activitats amb el vessant religiós com a protagonista, combinada amb la lúdica, el foc, la pólvora i la gastronomia típica.

Els actes arrencaran el dijous 16, a les 18.45 hores amb el toc de campanes i la baixada del Sant a l'altar major. La Biblioteca Municipal se sumarà també als actes festius per Sant Antoni amb una edició especial de contacontes titulada ‘Contes d'hivern’ amb Eva Andújar, a les 17.45 hores en la Sala d'actes.

L'inici oficial de les festivitats serà el divendres 17 amb el tradicional volteig de campanes i la cercavila amb coets des de la parròquia del Carmen. A les 19 hores els clavaris portaran el primer tronc de la foguera pels carrers de la localitat amb la companyia de la colla de dolçainers i tabaleters ‘La Llauradora’, anunciant el començament de les celebracions.
El recorregut acabarà entorn a les 20 hores en la plaça del País Valencià on es plantarà el primer tronc de la fogata i es calarà foc a la Cordà Infantil organitzada per la Penya del Coet. A les 23 hores serà el torn de l'impressionant espectacle de la Tradicional Cordà de Sant Antoni, on es llançaran coets amb “peça”, “corda plena” de l'Eliana, i altres modalitats antigues i tradicionals com “les canyes”.

La vespra del Dia Gran, el dissabte 18, començarà amb la despertà dels Clavaris a les 8 del matí. A les 10 hores, com dicta la tradició, es començarà a cuinar la gran Fesolà als voltants de la plaça, on visitants i curiosos podran conèixer com es prepara un dels plats gastronòmics més importants de l'hivern i de gran tradició elianera. A partir de les 11 del matí tindrà lloc la cercavila de Sant Antoni i els Dimonis, mentre que a les 12 del migdia es recuperarà l'habitual partida de Pilota Valenciana de les Festes en la modalitat de Galotxa al carrer Verge del Rosari. A les 13.30 hores, la plaça del País Valencià tornarà a ser escenari de pólvora amb el tret manual de trons pels coeters de la localitat.
Ja a la tarda, a partir de les 18 hores serà el torn de l'Associació Cultural Folklòrica ‘La Llauradora’, que mostraran una selecció de balls valencians i danses de l'Eliana en la plaça. A continuació tindrà lloc la Cavalcada del convit, pels carrers de costum, amb la sortida del gegant, la geganta, i els nanos, el bestiari, els dimonis i Sant Antoni repartint caramels als més petits, i amb el carro ple de cacaus, tramussos i vi per a tothom. Tot amanit per la música del tabal i la dolçaina i la Banda de la Unió Musical l'Eliana.
A les 19.30 hores serà el torn del Gran Correfocs amb la Santantonà, i sortida del bestiari de foc, a càrrec dels amics i amigues de la Penya del Coet. Arribada les 20.30 hores les torxes il·luminaran la processó dels clavaris i les autoritats des de l'Església per a l'Encesa de la Foguera en la Plaça del País Valencià. Al voltant de la Foguera de Sant Antoni es repartirà la Fesolà per a 2.500 comensals, que podran portar les seves taules, cadires, graelles, menjar i beguda, per a gaudir tots junts en harmonia de la nit en la plaça.

La Festa Gran de Sant Antoni, el diumenge 19, començarà amb la cercavila dels Clavaris i la Banda de la Unió Musical l'Eliana per a assistir, a les 12 del migdia a la Santa Missa. Després de la cerimònia religiosa la imatge del Sant sortirà al carrer Sant Teresa per a beneir a tota classe d'animals, juntament amb el repartiment de més de 400 panets tradicionals. A continuació, cercavila amb totes persones i els seus animals que vulguin participar pels carrers del municipi amb la colla de dolçainers i tabaleters ‘La Llauradora’ i la Unió Musical.
A les 14 hores l'episodi de foc i pólvora es tancarà amb la centenària Corretraca que recorrerà els carrers típics de Sant Teresa, Major i Molino fins a la tronada final del carrer  Puríssim. Una vegada conclosa, els clavaris retornaran la imatge del Sant al seu altar a l'església de La nostra Senyora de Carmen.

La tarda estarà reservada des de les 17 hores per als Jocs Populars en la plaça del País Valencià i el popular berenar amb xocolata i ensaïmades que els forns tradicionals de les Casetes, Comes i La nostra Senyora de les Neus repartiran per a, aproximadament, 4.000 assistents.

El regidor de Festes, Enrique Martínez, ha explicat que les celebracions en honor a Sant Antoni del ‘porquet’, com es coneixen popularment “constitueixen una herència cultural i una tradició popular que hem de conservar com una de les festes amb major arrelament en la nostra terra”, i ha convidat a tots els veïns i veïnes a gaudir d'elles amb el civisme, la seguretat i l'harmonia que mereixen “perquè perdurin en el temps”.
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon