Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió


Suscríbete y recibe las novedades
Correo:

Pots buscar

Serra commemora el IV centenari del Quinque Libri 'història de la repoblació del poble'

L’Ajuntament de Serra commemorarà demà el 4t centenari del Quinque Libri en un acte de  divulgació per a tot el municipi. En ell es pretén donar difussió al que han significat per a la història d’esta localitat, enclavada al cor de la Calderona, els cinc llibres que constitueixen l’arxiu parroquial, precursor i antecedent del Registre Civil.

L’efemèride es celebrarà al saló d’actes de la Casa Consistorial a les 19.00 hores amb les intervencions de l’alcaldessa de Serra, Alicia Tusón i del rector de la parròquia, José Luis Cervera.


La part central de l’acte estarà formada per taula redona sobre la importància dels Quinque Libri i els arxius parroquials per a la història dels pobles, a càrrec de Policarp Garay, cronista de Serra i Ferran Zurriaga, cronista d’Olocau. Tancarà la taula, Ferran Martínez, professor emèrit de la Escuela Nacional de Salud, amb una intervenció al voltant dels esdeveniments demogràfics de Serra.

Per acabar la jornada, es realitzarà un acte de confraternitat amb els pobles de Alcublas i Soneja. Blanca Pastor, alcaldessa d’Alcublas i Benjamín Escriche, alcalde de Soneja, intervendran per posar de manifest la relació històrica entre els tres municipis, d’una banda, Alcublas, d’on vingueren els primers repobladors arran l’expulsió dels moriscos; i Soneja, que va compartir amb Serra els mateixos senyors feudals. “La importància dels Quinque Libri és capital, no solament pel seu caràcter legal, sino perquè ens permet conéixer la nostra història i en última instància, qui som” comenta l’alcaldessa de Serra, Alicia Tusón. Els Quinque Libri de Serra que repleguen els batejos, comunions, excombregats, bodes i enterraments es van ficar en marxa el 14 de novembre de 1619 després d’una visita pastoral de l’arquebisbe de l’època, Isidoro Aliaga.

Durant l’acte, estaran exposats a l’Ajuntament de Serra, diferents exemplars del Quinque Libri que es conserven a l’Arxiu Parroquial en prou bon estat; exemplars del primer tom del Registre Civil i algunes publicacions sobre la història del municipi.

click per a llegir


Tags: , ,

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :