Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió


Suscríbete y recibe las novedades
Correo:

Pots buscar

Riba-roja aprova un codi ètic per a evitar 'conflictes d'interessos' dels funcionaris en la contractació pública

Riba-roja:

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat un codi ètic en el qual inclou clàusules per a garantir la neteja en tots els procediments de contractació pública i evitar així possibles casos de frau, favoritisme i per a la prevenció, detecció i solució de forma eficaç els conflictes d'interessos que puguen sorgir. L'objectiu és garantir la transparència i la igualtat de tracte a tots els licitadors i candidats en cada procediment públic.

La mesura impulsada per l'equip de govern del PSPV ha comptat amb el suport de la resta de partits polítics amb representació municipal: Partit Popular, Ciutadans, Compromís, Esquerra Unida, Podemos i Vox. Aquest codi respecta escrupolosament la directiva europea vigent que en matèria de contractació pública es deriva del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE).

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria és pioner en la Comunitat Valenciana en l'aprovació de disposicions, reglaments i eines tecnològiques per a evitar suspicàcies, problemes o possibles casos de corrupció en els contractes públics que anualment es duen a terme dels diversos serveis municipals adjudicats a empreses externes al consistori.  

El codi aprovat pel ple de Riba-roja considera que la transparència municipal “és una eina imprescindible en la lluita contra la corrupció” i afig que l'existència de procediments clars i iguals per a tots, l'absència d'ambigüitat en les clàusules contractuals i la falta d'impunitat per als infractors “són arguments en suport de l'establiment per la legislació europea de condicions estrictes de participació en els contractes públics, amb rigorosos sistemes procedimentals i de control de la contractació pública”.

Per això, considera que l'ajuntament ha d'aplicar “la transparència necessària per a permetre a tots els licitadors estar informats dels criteris i modalitats que s'aplicaran en la decisió relativa a l'adjudicació del contracte” a fi de garantir el principi d'igualtat contingut en les disposicions europees.

El conflicte d'interessos és un dels punts en els quals incideix el codi ètic de Riba-roja fins al punt que “abastarà, almenys, qualsevol situació en la qual el personal de l'òrgan de contractació que, a més, participe en el desenvolupament del procediment de licitació o puga influir en el resultat d'aquest, tinga directa o indirectament un interés financer, econòmic o personal que poguera semblar que compromet la seua imparcialitat i independència en el context del procediment de licitació”.

El codi obliga, a més, a aquelles persones o entitats que tinguen coneixement d'un possible conflicte d'interessos “hauran de posar-lo immediatament en coneixement de l'òrgan de contractació”. L'Ajuntament de Riba-roja de Túria reforça aquesta disposició perquè els funcionaris, assessors i autoritats que intervinguen en les decisions i accions de tota mena en la contractació perquè en totes les fases del procediment “queden revestits de l'exigible ètica i moralitat”.

Aquest codi ètic s'afig a tots els instruments que al llarg de l'última legislatura es van rubricar com la introducció de clàusules socials, ambientals i econòmiques en més del 80% dels nous contractes públics, la composició de les taules d'adjudicació únicament per part de funcionaris municipals i l'exclusió deliberada de representants polítics, la retransmissió en streaming de les sessions d'adjudicació, la publicació de les mateixes en les xarxes socials –twitter, Instagram, entre altres- o la valoració de la conciliació laboral dels treballadors de les empreses licitadores, entre altres aspectes.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat que aquest nou codi aprovat “complementa tots els instruments que en els últims anys hem posat ja en marxa per a garantir que qualsevol empresa que es presenta a una licitació pública ho fa amb tots els paràmetres exigibles de neteja, transparència i igualtat respecte de la resta de licitadors”.
Fuente -Creative Commons
Riba-roja
Tags: , , ,

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :