Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Una xarrada a Bétera analitza com a un problema per al xicotet comerç el mega centre Intu Mediterrani de Paterna

En la trobada van participar el director general de Medi Natural i Avaluació Ambiental, Toni Marzo; el director general de Comerç i Consum, Natxo Costa; Francesc Ferrer, President d'Unió Gremial, i David Carrasco, President de l'Associació de Comerciants de Bétera.

L'Ajuntament de Bétera va organitzar ahir una xarrada sobre les conseqüències mediambientals, socials i econòmiques que tindria la construcció a Paterna del mega centre comercial Intu Mediterrani a Paterna (abans anomenat Puerto Mediterráneo).

L'alcaldessa de Bétera, Cristina Alemany, va recordar que la xarrada naix arran d'una moció que va presentar Compromís i que el ple de l'Ajuntament de Bétera va aprovar posicionant-se en contra d'este nou centre comercial i d'oci, "hem volgut mostrar el suport de l'administració al comerç de proximitat davant d'un model oposat que pretén fagocitar al xicotet comerç".

El director general de Medi Natural i veí de Bétera, Toni Marzo, va explicar els efectes que la construcció d'este projecte de més d'un milió de metres quadrats tindria sobre el paratge de les Moles (Paterna) però també sobre l'àrea metropolitana, "el projecte incrementarà el trànsit sobre la CV-35, generarà una gran conurbació entre Burjassot, Godella i Paterna, augmentarà el risc d'inundacions a la zona de la Fira de Mostres i incrementarà les emissions de CO₂ per l'afluència de vehicles".

"Ens trobem davant d'un nou envit: l'interés general i la coherència territorial davant l'especulació i la depredació del territori que a més competirà amb les grans superfícies comercials i causarà un gran dany al comerç local dels pobles dels voltants”,va concloure Marzo.

La xarrada es va produir justament el dia que la Conselleria de Medi Ambient ha posat la primera de les traves al projecte Intu Mediterrani per problemes ambientals, concretament ha sigut desestimat i retornat al promotor britànic per no respectar els 100 metres de zona de protecció de la CV -35.

"Este projecte és un pelotazo urbanístic que no s'ajusta a les necessitats del territori pel que farem tot el possible perquè no es construïsca. La seua construcció provocaria un despoblament dels municipis: abaixarien la persiana molts comerços, les plantes baixes quedarien buides el que provocaria, a més de la tristesa dels carrers, la pèrdua d'ingressos de les famílies que lloguen els seus baixos i les famílies que perden els seus comerços", va explicar Natxo Costa, Director General de Comerç i Consum.

Costa va detallar que la suposada creació de llocs de treball és una altra de les mentides del projecte, "s'obriran noves tendes de multinacionals però les mateixes marques tancaran altres que ja existeixen més xicotetes, de manera que no es crearan nous llocs de treball sinó que es reubicarà als treballadors com ja ha passat altres vegades”.

Per la seua banda el president de la patronal Unió Gremial, Francesc Ferrer, va aclarir que "no estem en contra de les empreses estrangeres però sí d'aquelles que vénen a especular i a arrasar-ho tot, a deteriorar el nostre entorn i a arruïnar el comerç local. Està demostrat que no generaran més ocupació i un bon exemple d'això és Intu Puerto Venecia a Saragossa, on poc després de la seua construcció va augmentar l'atur segons mostren les xifres. El que provocaria seria el transvasament de llocs de treball, de cada un que es creu es destruiran dosestables provinents del comerç local”.

"El comerç local és sostenible i els comerços es retroalimenten els uns dels altres, els llocs de treball no són precaris, tenen garanties i a més el 80% dels contractats són de Bétera. A Bétera ja hem perdut les botigues d'esport, les peixateries, alguns forns i només queden dues botigues de roba de xiquets, si continuem per este nou model anem per mal camí, es forçarà el tancament de molts comerços del poble i obligarà a la gent a anar-se'n a comprar fora", ha conclòs David Carrasco, president de l'Associació de Comerciants de Bétera.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal