Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Riba-roja dóna protecció a 4 arbres monumentals de 350 anys d'edat situats en el barranc de porxinos

Es tracta d'evitar la seua desaparició

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat la inclusió d'altres quatre arbres radicats en el barranc de Porxinos que s'incorporaran al catàleg d'arbrat monumental local el nombre total del qual s'eleva ja a 46 exemplars actualment. La singularitat d'aquests quatre exemplars s'accentua en la seua antiguitat ja que ronden o superen, segons els casos, els 350 anys d'edat.
La proposta de l'equip de govern -format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida- a instàncies del programa municipal EcoRiba ha comptat amb el respatler de la resta de formacions polítiques amb representació en el ple: Partit Popular, Riba-roja Puede i Ciutadans, tots ells en l'oposició. Els exemplars passen a formar part del catàleg al costat dels restants arbres que els conferirà una major protecció que evitarà la seua possible desaparició, mort o degradació.

Els quatre exemplars estan situat en el conegut barranc de Porxinos encara que en propietat privada amb el qual s'ha arribat a un acord per a formar part del nou Catàleg d'Arbres Monumentals de la Comunitat Valenciana. Amb els nous exemplars catalogats, en aquesta legislatura ja s'han inclòs en aquest document un total de 46 arbres d'indubtable valor ecològic.

Els tècnics integrants del programa municipal EcoRiba han estudiat les característiques i singularitats dels quatre exemplars d'espècie olivera -propietat d'Ernesto Folgado- l'edat de la qual s'aproxima o supera els 350 anys d'edat, ja que dues d'ells posseeixen un perímetre de tronc de 3'77 metres, mentre que els altres aconsegueixen ja els 3'90 i els 4'09 metres. Els científics fixen en 3'88 metres de perímetre el nombre a partir del com els arbres poden aconseguir o superar els 350 anys d'antiguitat.

Aquesta nova protecció s'uneix als 16 exemplars que es van protegir al novembre del passat any i als altres 26 que es van efectuar al març de 2017 i que per les seues característiques físiques són mereixedores d'aquesta qualificació administrativa que, en la pràctica diària, els col·loca a resguard de qualsevol actuació o programa urbanístic que en un futur poguera posar en risc la seua supervivència com a espècie.

D'aquesta forma, passaran a engrossir el catàleg oficial dependent de la Conselleria de Medi ambient, després d'obtenir una avaluació positiva de la Comissió de l'Arbrat d'àmbit autonòmic. A més, tots els exemplars que ara s'han unit al catàleg han rebut, prèviament, un estudi per part del departament tècnic de Medi ambient i un informe de l'àrea de jardineria i paisatge municipals, tots ells inclosos en el programa EcoRiba la principal missió del qual passa per posar en valor el patrimoni ambiental i ecològic del municipi.


Entre els arbres que formen part del citat catàleg cal destacar l'existència d'exemplars singulars de Riba-roja de Túria com una palmera datilera de la Bassa de Poio I, un pi canari del Barranc dels Moros, un xopo negre del camí de la Rambla Redona (Mas Toni Vicent), pi pinastro de la Bassa de Poio, un araar de la Bassa de Poio I, un pi carrasco de la Bassa de Poio I o un xiprer fúnebre de la Bassa de Poio, entre molts altres.

El catàleg d'arbres monumentals ha sigut realitzat pels departaments de jardins i medi ambient de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, Antonio Morales, Felipe García, Marcos Morales i els tècnics del Centre de Recerques i Estudis Forestals (CIEF) Ricardo Barberá i Raquel Herreros.

El catàleg elaborat pel consistori permetrà la creació d'una ruta turística global que permetrà pròximament als visitants de Riba-roja contemplar la bellesa i la riquesa ambiental en nombroses zones i partides del terme municipal, especialment en els parcs, els jardins i les masies antigues en les àrees de les quals existeixen nombrosos arbres d'interès natural.

El regidor de Medi ambient, José Ángel Hernández, ha afirmat que la catalogació "és fruit de l'esforç i dedicació que aquest equip de govern i els tècnics municipals estem duent a terme al llarg d'aquesta legislatura per a protegir l'immens patrimoni natural existent al llarg de tot el terme municipal i per açò és necessari i convenient catalogar-los per a evitar la seua desaparició".


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon