Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Les IIIª jornades del feminari impulsat per la Diputació de València ha posat el punt en la visió feminista de l'economia i de la legislació

 A la seua tercera edició amb quatre taules de debat en les quals s'ha reunit a les màximes exponents en violència de gènere, economia feminista i legalitat. Després de l'èxit de l'obertura on van intervenir la madrina de l'esdeveniment, Amelia Valcárcel, la periodista Sandra Barneda i la filòloga Eulália Lledó, els assistents van tornar a ocupar un saló d'actes abarrotat per a debatre amb personalitats de la talla de la fiscal del Tribunal Superior de Justícia (TSJ), Rosa Guiralt, la Magistrada del Tribunal Constitucional, Luisa Balaguer o l'economista, Cristina Carrasco, entre unes altres.

La jornada ha començat amb la projecció del documental ‘En la brecha’, un film de Claudia Reig i Barret Films nascut amb suport de la Diputació sobre la vida de dones que treballen en ambients tradicionalment masculinitzats. La cinta narra en la pròpia veu de les dones com és el dia a dia d'una pilot, una empresària d'i-sports i una exmilitar, entre unes altres. Al voltant d'aquesta projecció s'ha format la primera taula de debat moderada per Julia Sevilla, en la qual s'han sumat les pròpies protagonistes.

Després del descans ha començat una de les ponències més esperades, la taula ‘Què està passant amb la violència de gènere?’ en la qual han intervingut la policia local de València i coordinadora del grup GAMMA, Estefanía Navarrete i la fiscal del TSJ delegada de violència de gènere, Rosa Guiralt. Navarrete ha destacat durant la seua intervenció la importància de la visió de gènere i l'empatia amb les dones que arriben a les comissaries, “sense una comprensió directa de les causes que fan que aquestes dones siguen capaces de retirar una denúncia al seu maltractador, mai podrem ajudar-les a eixir”, ha afirmat la policia. Per la seua banda, Guiralt ha destacat el greu problema que suposa en l'àmbit fiscal i judicial la falta de formació i mitjans en matèria de gènere.

La taula sobre economia feminista ha posat en relleu la importància de les cures i el treball domèstic no remunerat com sosté del sistema capitalista patriarcal. En el debat, moderat per Amparo Mañés, han intervingut les economistes Cristina Carrasco i MªLuisa Moltó. En aquest debat han sorgit termes sobre els quals versaran els debats econòmics amb perspectiva de gènere en el futur immediat, com a conflicte cabdal-vida, sostenibilitat o bon viure.

L'últim debat ‘Dona i Constitució’ s'ha produït entre la magistrada del Tribunal Constitucional, Luisa Balaguer i les assistents, davant l'absència de l'exministra de Cultura, Carmen Calvo. Balaguer ha posat el focus en la importància d'una reforma tant del Codi Civil, com del Penal perquè la legislació siga realment inclusiva. “Volem una constitució per al poble, no solament per a la classe mitjana burgesa heterosexual”, ha afermat Balaguer. La magistrada ha posat l'accent que la pròxima reforma de la Carta Magna haurà de ser redactada íntegrament amb perspectiva de gènere.

El fi de festa a aquesta tercera edició del Feminari ha sigut a càrrec del cor ‘Cantando nos van a oír’ de dones de Fuenlabrada, qui mitjançant les seues satíriques lletres i els seus animats ritmes han alçat a les assistents dels seus seients i a la pròpia diputada d'igualtat, Isabel García, qui s'ha acostat a l'escenari amb el seu equip per a unir-se a la festa. García, també ha anunciat que amb total probabilitat el pròxim Feminari es celebrarà al febrer davant la proximitat de les eleccions i ha agraït a tots els assistents la seua participació en l'esdeveniment.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon