Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

20 oms resistents a la grafiosis es plantaran al Barranc de Mandor de l'Eliana


El Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient dóna a l'Ajuntament de l'Eliana els  20 oms

L’entrega dels exemplars s'ha produït en un centre depenent del Ministeri a Alaquàs amb la presència del delegat del govern, Juan Carlos Moragues, la diputada provincial, Mercedes Berenguer, i l'alcalde de l'Eliana, Salva Torrent.

El Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient ha donat a l'Ajuntament de l'Eliana, a través de la Diputació Provincial de València vint oms resistents a la grafiosis, per a la seua plantació en el Barranc de Mandor. Una donació amb la qual es vol iniciar la recuperació de l'espècie en aquest espai, així com en altres zones verdes de la localitat en el futur.

Aquests oms procedeixen del Programa Nacional de conservació i millora dels recursos genètics dels oms ibèrics, que va iniciar en 1986 el Ministeri, com a resposta a la mortalitat generalitzada de les omedes espanyoles.

Un dels objectius d'aquest programa és la conservació de recursos genètics, amb la preservació del major nombre de genotips possibles, recol•lectant oms supervivents o que havien escapat a la grafiosis per a generar col•leccions. Així, estan representats uns 500 genotips d'om comú, que procedeixen de tota la geografia peninsular i de les Illes Balears.

També té com a finalitat l'obtenció d'individus resistents a la malaltia utilitzant tècniques de millora genètica forestal. Per a açò s'avalua la tolerància a la malaltia a través d'assajos d'inoculació sobre els candidats. Els genotips que mostren tolerància se seleccionen, podent-se fer creuaments controlats per a potenciar aqueixa característica en noves generacions.

Com a resultat s'explica actualment amb 7 clons ibèrics les rèpliques dels quals poden ser destinades a la recuperació de les omedes naturals i per al seu ús ornamental.

Després de més 30 anys d'activitat continuada, el Programa Español se situa com a pioner en la conservació i millora dels oms a nivell internacional. Els resultats obtinguts han permès asseure les bases necessàries de coneixement per a l'èxit d'un programa de conservació i millora genètica. Es tracta de la primera vegada a Europa que s'obtenen exemplars autòctons de Ulmus minor resistents a la grafiosis.

L'alcalde de l'Eliana, Salva Torrent, acompanyat per la diputada provincial, Mercedes Berenguer, ha agraït al Ministeri i a la Diputació el lliurament d'aquests arbres als municipis i ha recordat que l'om “era una de les espècies més utilitzades en passejos, parcs i places per a alleujar els rigors de l’estiu, alhora que complia una important funció ecològica a les riberes del nostre país. Fins a l'arribada de la grafiosis agressiva en la dècada de 1980, que va acabar amb la gran majoria de les omedes a Europa i Amèrica del Nord, per la qual cosa és molt important el treball que estan realitzant totes les administracions per a recuperar aquest exemplar”.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon