Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Judicialitzen la fossa 92 del cementeri de Paterna on s'espera trobar als afusellats de la ‘causa Benifaió’

  • La diputada de Memòria Històrica segueix d'a prop la tercera actuació duta a terme pels experts de ArqueoAntro, amb els qui s'ha personat en la seu judicial del municipi
  • Rosa Pérez Garijo: "Estem treballant per retornar la dignitat a aquest país, i les administracions públiques han de tindre un paper fonamental en l'exhumació dels cossos"
La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha visitat aquest matí els treballs d'excavació de la Fossa 92 del cementeri de Paterna, en la qual l'equip d'arqueòlegs ha exhumat fins al moment dos cossos amb ferides perimortem
La diputada, juntament amb els experts d'ArqueoAntro, Miguel Mezquida i Javier Iglesias, i el president de l'associació de familiars de les víctimes, Eduardo Ortuño, han comparegut en la seu judicial del municipi per a testificar l'aparició dels cossos en el jutjat de guàrdia.

La 92 constitueix la segona fase de les excavacions iniciades en la número 82, on s'esperava trobar les restes de fins a 20 afusellats el 25 i 27 d'octubre de 1939, i tan sols van trobar fragments ossis de dos d'ells. Davant les alteracions en el registre municipal, en aquesta segona fase s'ha seguit el testimoniatge oral d'Isabel Cuallado, filla d'una de les víctimes, que recorda portar flors a la fossa on ara treballa l'equip d'ArqueoAntro.

Els arqueòlegs s'afanyen sota la lona que frena els rajos del sol, a uns 2 metres per sota del nivell del terra, altura a la qual comença la fossa amb els cossos dels afusellats que esperen exhumar en els pròxims dies. Fins al moment, han exhumat dos cossos amb ferides de bala en el crani, un d'ells amb un segon projectil a l'altura del cor, entrellaçats de cap a peus, tal com asseguraven els testimoniatges orals. A més, en les capes superiors a les fosses 91 i 92, l'equip d'ArqueoAntro ha localitzat quatre caixes amb fragments ossis d'uns set o vuit individus, més els cossos de dos xiquets i dos adults enterrats amb anterioritat a la repressió franquista.

La diputada de Memòria Històrica ha reconegut l'esforç realitzat per les famílies malgrat que "en moltes ocasions no tenen els recursos". "Estem treballant per a retornar la dignitat a aquest país, i les administracions públiques han de tindre un paper fonamental en l'exhumació dels cossos", ha manifestat Pérez Garijo.

Després de personar-se el metge forense i mentre arriba la resolució de la comissió judicial, els arqueòlegs han reprès els treballs en la fossa. En concret, en la 92 esperen trobar les restes d'afusellats per la repressió franquista originaris de Benifaió, Oliva, Alcúdia, Alginet i Carlet. "S'ha fet molt llarg, portem molt de temps barallant", s'ha lamentat Isabel i el seu fill Eduardo, qui va iniciar les recerques de l'anomenada 'causa Benifaió'.
Rosa Pérez amb elsarqueolegs davantel juzgat

L Diputada amb membres de l'Associació i arqueolegs
Treballs al cementeri de Paterna

** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon