Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'ajuntament de Bétera aprova 19 milions d'euros per als pressupostos del 2017

L'equip de govern (Compromís, PSPV-PSOE i Asamblea Bétera Ciudadana) aprovà els pressupostos de 2017 gràcies a les abstencions de Ciudadanos i del regidor no adscrit. Ciudadanos tancà un acord de deu punts amb els tres partits que manen al consistori. PP i Mas Camarena criticaren la falta d'inversions i el retràs en la presentació dels comptes municipals per al present exercici. Des del govern municipal remarcaren que enguany hi ha un 11'3% d'increment pressupostari degut a la bona gestió en matèria de recaptació de la Diputació, el que ha permés obtindre vora 2 milions d'euros més que en 2016. Els pressupostos de 2017, entre d'altres aspectes, contemplen 250.000 euros per al Pla d'Ocupació Local i 200.000 euros per a la recuperació dels drets dels treballadors, després de les retallades en horaris i salaris que patiren en anteriors legislatures.

El regidor d'Hisenda i portaveu del govern, Enric Álvarez (Compromís), fou l'encarregat d'explicar els pressupostos, que sobrepassen els 19 milions d'euros, concretament la xifra arriba als 19.124.372 euros amb un límit de despesa de 16.186.182 euros. Com a novetats, en l'apartat de personal, es creen dos places: la de vice interventor/a (categoria A-1) i un lloc en l'administració d'Informador/a (categoria C-2). Álvarez també argumentà que la majoria d'inversions que van a realitzar-se –com la intervenció per a millorar i resoldre la qualitat de l'aigua potable– estan contemplades en les Inversions Financerament Sostenibles.

La intervenció de la portaveu popular, Elia Verdevío, es basà, entre altres aspectes, en reclamar que l'equip de govern es baixara més el jornal (demanà un 21% més, després d'una baixada, segons el PP, del 19%) fins arribar al 40%. També criticà que el pressupost destinat a Cultura no cobria tots els gustos del municipi i que en el capítol de subvencions hi havia diferències segons quines associacions rebien ajuda municipal. Verdevío demanà els motius pels quals no apareixia una partida per a resoldre el tema de l'aigua. Fernando Cantarino (PSPV-PSOE) li aclarí a la regidora del PP en quin percentatge real s'havien rebaixat els jornals i les participacions en òrgans col·legiats. Entre un 12 i un 13'6%. Enric Álvarez li explicà als populars que moltes de les obres i actuacions –com la de l'aigua– s'anaven a executar amb Inversions Financerament Sostenibles. Per la seua banda l'alcaldessa, Cristina Alemany (Compromís), recordà que no totes les asssociacions tenen les mateixes necessitats. En el cas dels clubs esportius, Alemany destacà que s'havia anat reunint amb ells per conèixer quanta gent formava part de cada entitat i quines eren les seues despeses. La regidora de la dona Maite Bes (PSPV-PSOE) també explicà el repartiment de les ajudes en les organitzacions femenines.

L'alcaldessa replicà Verdevío apuntant que no anaven a fer com feia l'anterior govern que atorgava "subvencions encobertes" als clubs. El regidor de Personal, José Rodado (Compomís) insistí en matitzar, en el capítol de personal, que es destinaven 250.000 euros per al Pla d'Ocupació Local i 200.000 euros per a la recuperació dels drets dels treballadors, després de les retallades patides en l'anterior legislatura. La regidora de Cultura, Raquel Puig (Compromís), replicà al PP assenyalant que la programació cultural s'havia incrementat molt, era variada i oberta a tots els tipus de públic. Augusto Sevilla (Asamblea Bétera Ciudadana), com a regidor d'Ocupació, anuncià que a banda del pla d'ocupació en breu s'anaven a contractar 17 joves menors de 30 anys a través del programa Avalem.

El PP acusà al govern d'opacitat per no fer els pressupostos participatius amb els veïns i evitar que s'aprovaren en un ple ordinari amb la intervenció dels ciutadans. Fernando Cantarino respongué que cada partida s'havia confeccionat parlant amb la ciutadania i Enric Álvarez tirà d'hemeroteca per dir que el PP havia aprovat pressupostos amb plens convocats a les 14 hores i a les 7 del matí, per evitar el debat i l'assistència del públic.

Ciudadanos i la seua aposta per no "bloquejar" Bétera

Eva Martínez (Ciudadanos) criticà que els pressupostos arribaren tard i amb un 80% dels mateixos destinats a la despesa corrent. "No hi ha inversions i es destina molt poc a tecnologia", afirmà Martínez. Tot i anunciar que no anaven a votar a favor digué que s'anaven a abstindre en arribar a un acord amb l'equip de govern de 10 punts: pressionar perquè la Diputació realitze la ronda nord, ampliar la carretera de Mas Camarena a Bétera, millores en l'avinguda del País Valencià amb l'hospital, resoldre el tema de tanca de la base militar, recolzar el xicotet i mitja comerç, solucionar els problemes d'inundacions i pluvials, l'aigua potable, l'asfaltat de l'òval de Mas Camarena, impulsar l'ampliació dels horaris de l'Escola Permanent d'Adults i promoure l'adaptació de les piscines amb aigua de clonació salina.

Pedro Gallén (regidor no adscrit) advertí que la situació era similar o pitjor a la de l'any passat i centrà pràcticament tota la seua intervenció per parlar del contracte que hi ha entre l'Ajuntament de Bétera i l'empresa Aguas de Valencia.

L'alcaldessa, Cristina Alemany, li demanà per favor que presentara per escrit tots els dubtes sobre eixa relació contractual, per a ser contestats en altre moment, atés que el que es qüestionava s'allunyava del debat de ple dels pressupostos. Gallén preguntà on estaven els 700.000 euros que havia anunciat l'alcaldessa en el diari digital de Bétera.com, per a mirar de resoldre el problema de nitrats de l'aigua. Enric Álvarez li contestà que ja els voria consignats en activar les inversions financerament sostenibles.

Els pressupostos s'aprovaren amb els 10 vots de Compromís, PSPV-PSOE i Asamblea Bétera Ciudadana. PP i Mas Camarena-Cube votaren en contra i Ciudadanos i el regidor no adscrit s'abstingueren.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon