Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Serra Calderona llangueix per Roberto Sahuquillo Dobón, membre d’Els Verds de València

La Serra Calderona s’ha convertit arran de la seua proximitat a l’àrea metropolitana de València en un dels parcs naturals més amenaçats de la Comunitat Valenciana. 

Des dels anys 90, excursionistes i amants de la Natura varen demanar a les institucions la protecció d’aquests valuós paratge. L’any 1.991, les Corts Valencianes van començar l’aprovació de les primeres propostes per fer de la Calderona un Espai Natural Protegit.

Malauradament, l’any 1.992, la serra va patir un gran incendi que va deixar sense alé a tots els amant de la Calderona. L’incendi va arrasar vora 15.000 hectàrees d’alt valor ecològic i va posar al descobert la mancança d’efectius que ja per aquells anys patia la serra.

Des d’aleshores i fins avui, tot ha sigut un voler i no fer. Va ser l’any 1.995 quan, per fi, s’aprovà el Pla Ordenació Recursos Naturals (PORN) però poc més es va fer…

L’arribada del PP al seu etern poder va fer que tinguéssim que “esperar” fins l’any 2.002 per veure fer-se realitat la declaració de Parc Natural (quasi 9 anys). Des d’aleshores i fins avui, tot ha segut i segueix sent un camí tortuós: promeses incomplides, mesures de protecció que no es compleixen, zero en inversions, retalls en vigilància i un llarg etcètera. 

La “caiguda” del PP i l’arribada del nou Govern semblava que milloraria les coses però, realment, a dia d’avui, la veritat és que tot funciona a colp de notícia. Davant de denúncies, reacció. Tallafocs enorme al cor de la Serra? Denúncia i paralització. Rally de cotxes per zona protegida? Denúncia i paralització… El darrer episodi luctuós ha sigut la denúncia reiterada de l’estat del bicentenari Pi de la Bassa: reacció tardana i mort del emblemàtic pi el passat 22 de gener. 

Ni el PP, abans, ni Compromís ni PSPV-PSOE, ara, semblem que vulguin agafar el tema dels espais protegits seriosament. Mentrestant, La Serra Calderona llangueix, va perdent els seus valors paisatgístics i es multipliquen les agressions. Des d’Els Verds seguirem vigilants i denunciarem qualsevol nova agressió en aquesta serra i la resta d’espais naturals. Poc més ens queda!


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon