Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Alcaldes reunits a València exigixen finançament just perquè el municipalisme deixe de ser 'el patito feo' de la democràcia

 Alcaldes i regidors de les ciutats espanyoles han reivindicat este divendres a València un finançament local just i obrir un procés de diàleg per a començar a abordar esta qüestió que, han remarcat, afecta la vida dels ciutadans. "El municipalisme necessita parlar del finançament perquè la que hi ha és insuficient i necessitem que deixe de ser l'aneguet lleig de la democràcia com ha sigut fins ara", ha assenyalat l'alcalde de València, Joan Ribò.

Així ho han posat en comú diversos alcaldes d'Espanya, en atenció als mitjans de comunicació abans de participar en el segon dia de les Jornades Municipalistes per un Finançament Just que se celebren des d'este dijous a València.

Concretament, Ribó ha destacat que en les sessions hi ha representació d'alcaldes i regidors de totes les forces polítiques de tot el ventall i en elles s'han arribat a posicions "d'acord" en els "grans temes" que afecten les ciutats. "El municipalisme necessita parlar del finançament perquè la que té és insuficient i necessita que els problemes siguen plantejats seriosament i siguen abordats d'una vegada per sempre. Necessitem que deixe de ser l'aneguet lleig de la democràcia com ha sigut fins ara", ha urgit.

A més, ha destacat que des que en 1999 es va començar a parlar del Fons de Cooperació Municipal, per fi els ajuntaments de la província de València ja "gaudixen" d'estes ajudes de la Generalitat valenciana.

En similars termes s'ha pronunciat el primer edil de Saragossa, Pedro Santisteve, de Saragossa en Comú, qui ha remarcat que l'economia ha d'estar "al servici de les persones" perquè, al seu parer, "els criteris d'estabilitat pressupostària no poden encobrir posicions ideològiques de desmantellament de l'Estat del Benestar".

En este sentit, ha insistit que és necessari "tendir ponts de diàleg i obrir ja un projecte de reforma en profunditat de l'autonomia local a la qual "cal dotar d'autonomia financera i això s'ha de traduir en una via de dialogue oberta per a iniciar el procés tan necessari per a ajudar la ciutadania de forma coherent". Així, ha assenyalat que "no es poden produir situacions tan kafkianes com la regla de despesa o els plans d'ajustos que són cotilles polítiques perquè els ajuntaments estan complint amb les normes".

Per la seua banda, l'alcalde 'popular' de Màlaga, Francisco de La Torre, ha subratllat que el Govern ha dit que els esquemes de solució es facen "al mateix temps que es planteja la resposta al finançament local" i ha atribuït el problema al fet que "tot el procés autonòmic a Espanya no va ser acompanyat d'una transferència de competències des de l'autonomia cap a l'àmbit local".

"Competències de les CA haurien d'haver passat a l'àmbit local que està més prop del veí i així es pot exercir millor la participació i la transparència i s'enfortix la democràcia", ha puntualitzat per a lamentar que "queda molt per fer" i no serà fàcil perquè "hi ha 33 anys d'inèrcia de centralisme autonòmic, però és el moment de plantejar-ho", ha defès.

També ha advocat per plantejar qual seria el cost efectiu dels servicis i responsabilitat de municipis a l'hora de decidir els gastos perquè, al seu juí, s'ha de buscar el menor cost però "la màxima qualitat". "Espere avancem en la línia d'enfortir el municipalisme que és la línia d'enfortir la democràcia", ha manifestat el 'popular'.

L'alcalde socialista de Valladolid, Óscar Puente, ha lamentat que quan anit va eixir de la seua ciutat per a assistir a estes jornades la seua filla li va preguntar que a on anava i a què acudia a València i ell va respondre: "bàsicament a plorar". Per això, ha remarcat que els alcaldes estan "cansats de plorar i de queixar-se sempre dels mateixos problemes" conseqüència de "la falta d'atenció des del punt de vista financer als nostres municipis", ha manifestat. "A ningú se li ocorre pensar en un sistema de finançament local que no solament no és acordat amb els municipis, sinó que li és imposat en contra del seu criteri", ha remarcat.

D'esta manera, ha apuntat que està "cada vegada més clara" la necessitat d'una "mobilització dels alcaldes d'Espanya per a aconseguir una cosa que és absolutament justa". "Som les administracions més properes a la ciutadania i no se'ns té en compte i això no es pot perllongar per més temps. És el moment de posar ja fi al problema del finançament local", ha resolt Puente.

Per la seua banda, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que també ha acudit a una de les sessions d'este divendres s'ha sumat a la reivindicació dels municipis i ha urgit a millorar el finançament local perquè açò comporta "millorar la vida de les persones". "El municipalisme és l'espai més directe per a la fiscalització i millorar la vida de les persona i per tant l'aliança que estem teixint des de la Generalitat i els ajuntaments és la que està propiciant que tots els indicadors econòmics i socials a la Comunitat des de fa 20 mesos hagen millorant", ha destacat.

Per a Puig, a partir d'esta qüestions fonamental, l'Estat "ha de reformar-se i atendre clarament el que són els diferents nivells de l'administració de l'àmbit local, autonòmic i central" perquè ha subratllat que "no pot haver-hi un monopoli de les decisions verticals per part del Govern d'Espanya".

"Crec en la col·laboració de les institucions que són dels ciutadans i no dels dirigents. La patrimonialització de les institucions contribuïx a la desafecció política i a la no solució dels problemes", ha sostingut el cap del Consell.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon