Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Diputació convoca 3 lineas de subvenció en favor de la memòria històrica per 213.000 euros

La Vicepresidenta quarta de la Diputació i diputada delegada d'Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha considerat una “vergonya” que “encara hi haja fosses comunes "

La Diputació de València convoca demà tres línies de subvenció per a projectes d'exhumació de víctimes de la guerra civil, retirada de símbols franquistes i instal·lació d'elements testimonials de la memòria històrica, que podran sol·licitar associacions privades sense ànim de lucre, ajuntaments i mancomunitats de la província.

La Vicepresidenta quarta de la Diputació i diputada delegada d'Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha considerat una “vergonya” que “encara hi haja fosses comunes amb persones sense identificar” i ha ressaltat la importància d'aquestes ajudes de l'ens, que suposen un total de 213.000 euros, perquè les mesures previstes en la Llei de Memòria Històrica “siguen efectives”. La primera línia de subvenció es destinarà a projectes d'indagació, localització, exhumació, identificació i trasllat, si escau, de les restes de les persones desaparegudes violentament durant la guerra civil i la repressió posterior; la segona a la instal·lació d'elements testimonials en reconeixement d'edificis, llocs i espais geogràfics vinculats a la memòria històrica; i la tercera a la retirada de símbols franquistes i la substitució de les denominacions de la guia municipal de carrers.  La convocatòria de les subvencions es publicarà demà, un dia després de la presentació de la Llei de Memòria Democràtica de la Generalitat Valenciana, la qual ha assistit hui la diputada en delegació del president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez. Les bases de les subvencions han estat 30 dies en exposició pública i no han rebut al·legacions, per la qual cosa després de la convocatòria de les ajudes s'obrirà el terme per a la presentació de projectes per part d'ajuntaments i associacions. 

Iniciatives per a la recuperació de la memòria històrica
 
A més de les línies de subvenció que es convoquen demà, la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València que encapçala Rosa Pérez ha impulsat tres beques de recerca en matèria de memòria històrica, amb una durada d'un any, amb l'objectiu d'afavorir la recerca dels fets esdevinguts durant la postguerra i assegurar la preservació i el coneixement de fonts directes relacionades amb aqueix període històric, especialment de les dipositades en arxius públics. En els últims mesos, la diputada ha assistit a diferents sessions de treball amb la Xarxa de Municipis, dependent de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, per a treballar conjuntament per la recuperació de la memòria històrica en l'àmbit local i la protecció cultural del patrimoni bèl·lic de la Guerra Civil Espanyola.  El passat mes de juliol, la Diputació va revocar, gràcies a una moció signada per tots els portaveus de l'equip de govern, algunes distincions atorgades per l'ens provincial a figures franquistes, entre les quals destaquen les de Francisco Franco, Pilar Primer de Rivera, la Secció Femenina de Falange i diversos ministres de la Dictadura. Entre les actuacions previstes per la Delegació de Memòria Històrica durant la present legislatura destaca també la creació d'una oficina d'atenció a les víctimes, que haurà de comptar amb personal especialitzat, format i amb experiència en qüestions com la indagació, localització i identificació de les persones desaparegudes, incloent l'exhumació dels cossos. 


Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon