Tornem els campaners a Villar del Arzobispo Tornem els campaners a Villar del Arzobispo
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Tornem els campaners a Villar del Arzobispo

Un grup de campaners de la localitat de Villar del Arzobispo, constituït aquest estiu ha recuperat, després de més de quaranta anys, el toc manual de campanes en la comarca dels Serrans.
El grup de campaners, integrat per un total de 12 voluntaris, se sumisca a les més de trenta associacions en actiu que conformen, en l'actualitat, la Federació Valenciana de Campaners fundada fa quatre anys,
Els campaners de Villar del Arzobispo després de diversos anys d'intents, van actuar per primera vegada el passat 14 d'agost, en la vespra de l'Asunción de la Verge, quan van realitzar el primer volteig manual de les campanes de la torre de la parròquia de la població.
Prèviament, els voluntaris del grup, tots veïns del poble, van realitzar un curs teòric i pràctic que té com a finalitat aprendre a guardar el respecte que mereix aquesta antiga professió, sabent què tocar i com interpretar en funció del moment o acte religiós.
Més vocació i presència de campaners en la diòcesi de València
L'engegada d'aquest nou grup confirma la tendència a l'alça dels últims anys de la recuperació del toc manual de campanes i el conseqüent increment del nombre de campaners i la seua presència en la diòcesi, que destaca respecte a la resta de diòcesis espanyoles per la seua activitat en aquest àmbit.
El punt de partida d'aquest augment va ser en 1988, quan la Catedral de València va recuperar els tocs manuals, igual que la Catedral de Sogorb, i els feligresos de moltes altres localitats van voler llavors recuperar aquesta tradició en les seues pròpies torres.
Per aquest motiu, en els últims 25 anys s'han format nous grups en parròquies i esglésies i, actualment, són més de 200 els campaners que hi ha a la Comunitat Valenciana, dues terceres parts d'ells, en la diòcesi de València, el perfil jove dels campaners, la majoria amb menys de 30 anys.
A més, l'engegada d'aquests grups de voluntaris per a tocar les campanes a la manera tradicional està relacionada directament amb l'existència de tocs manuals en la catedral de la diòcesi ja que allí on estan exclusivament mecanitzades, com la catedral d'Oriola o la concatedral d'Alacant, solament hi ha un grup de campaners manuals a Castalla, que fins als anys 50 va pertànyer a la diòcesi valentina
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal