Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

En el Ple de la Diputació debatrà demà 18 de juliol eliminar les distincions franquistes a proposta de Rosa Pérez

El dia en què es commemoren 80 anys del colp d'estat que va acabar amb la República, el Ple de Diputació de València previst per a demà dilluns 18 de juliol, inclou una moció promoguda per la Delegació de Memòria Històrica i signada per tots els portaveus de l'equip de govern de la Diputació per a condemnar el feixisme i per a revocar els honors i distincions atorgades per la Diputació a personatges i entitats franquistes, entre les quals destaquen les de Francisco Franco, Pilar Primer de Rivera, la Secció Femenina de Falange i diversos ministres de la Dictadura.

La diputada delegada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha declarat que espera “que tots els grups polítics de la Diputació demostren altura democràtica, condemnen el colp d'estat feixista que es va alçar en armes contra el govern legítim de la II República i aproven revocar les distincions atorgades a els qui van exercir el terror i la repressió de manera sistemàtica, que són, des de tots els punts de vista, incompatibles amb la democràcia, la memòria, la dignitat i la justícia”. 

Un fum de franquistes van ser distingits per la Diputació franquista

D'acord amb el text de la moció, s'acordarà revocar la distinció de President Honorari de la Diputació de València a Francisco Franco Bahamonde, així com la Medalla d'Or al dictador; la distinció de fill predilecte de la província a Vicente Mortes Alfonso, ministre d'habitatge entre 1969 i 1973; la medalla d'or de la província a Pilar Primo de Rivera, així com a la Secció Femenina de F.I.T. i de les J.O.N. S.; la Medalla d'Or de la Província a Jesús Posada Cacho, Governador Civil de València entre 1960 i 1962; la Medalla d'Or de la Província a Manuel Lora-Tamayo Martín, ministre d'Educació i Ciència entre 1962 i 1968; la Medalla d'Or de la Província a Antonio Rueda i Sánchez-Dolent, Governador Civil de València entre 1962 i 1973 i Cap Provincial de Falange tradicionalista i de les J.O.N. S. en la província; i la Medalla d'Or de la Província a Jesús Romeo Gorría, ministre de Treball entre 1962 i 1969. Per a la Corporació provincial, “la conducta i accions del general Franco, tant durant la guerra generada pel seu colp d'estat com en la repressió durant el període conegut com a Dictadura Franquista, és motiu més que suficient per a aprovar la revocació per a ell i per a totes les persones físiques i jurídiques que van participar de forma destacada en la seua materialització” i “el reconeixement atorgat a les citades persones es considera impropi d'una institució com l'actual Diputació Provincial”. Rosa Pérez Garijo ha declarat que “per fi la Diputació actuarà com una institució veritablement democràtica, revocant les distincions als responsables de la Dictadura franquista”. “No obstant açò, encara queda molt per a fer en matèria de memòria històrica, atès que l'oblit imposat pel mite de la Transició ha pesat com una llosa fins a fa molt poc temps”, ha conclòs la diputada.

El President i Rosa Pérez a l'esquerra de la foto

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal