Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Les pintures murals de l'església de Santiago a La Pobla en perill per la humitat, denuncia el CEL

Les pintures es varen realitzar als primers anys del segle XV amb un afany per evocar les figures dels patrons protectors de les collites dels agricultors de l'època molt habituals en els municipis valencians on aquest sector era dels més importants en l'economia. Ubicades a l'entrada del temple eclesiàstic, es tracta de frescos elaborats directament sobre el mur de l'església que evoquen diversos passatges bíblics. 

Els retaules necessiten d'una intervenció per evitar-ne el deteriorament  
El Centre d'Estudis Locals (CEL) de la Pobla de Vallbona ha denunciat els efectes que la humitat ha suposat sobre les pintures murals d'estil gòtic que es conserven a l'interior de l'església de Santiago Apòstol de la localitat i ha alertat d'un deteriorament progressiu sobre els retaules atès que des de fa temps es vénen arrossegant problemes sobre les imatges religioses sense que ni el mateix arquebisbat ni les administracions públiques hagen pres cap tipus d'iniciativa.
    
La humitat i la deixadesa dels últims anys ha provocat un deteriorament progressiu sobre les pintures i una accelerada visió distorsionada del seu origen artístic, arrelada al gòtic lineal de l'època molt semblant a les pintures trobades també a l'església de la Sang de Llíria. En el cas del temple de la Pobla, la seua construcció es remunta a mitjans del segle XIV mentre que les pintures, segons els estudis, es van realitzar uns anys més tard.

El Centre d'Estudis Locals de la Pobla de Vallbona ha demanat la necessitat d'involucrar les administracions públiques locals, autonòmiques i provincials a més de la Universitat  i el mateix Arquebisbat -com a propietari de l'església- a l'hora de mamprendre un projecte d'actuació sobre les pintures, tant pel que fa a la recuperació com al manteniment per evitar que el pas del temps jugue en contra dels frescos gòtics, atès que es tracta d'un llegat singular d'indubtable valor artístic al municipi.

De fet, cal recordar que recentment a l'església de l'Assumpció de Llíria s'ha emprat un radar per esbrinar les humitats aparegudes al seu interior i que ha permès localitzar unes criptes soterrades baix del temple i que, d'entrada, podrien ser-ne la causa principal de les humitats que patia des de feia anys tot el conjunt arquitectònic. Un grup d'especialistes dels departaments d'Arquitectura i Camins de la Universitat Politècnica de València se s'ha encarregat d'estudiar durant diversos dies l'interior de l'església.

Imatge de la degradació


El president del CEL de la Pobla, José Luis Crespo, ha reconegut contactes amb les autoritats eclesiàstiques "sobre la importància de portar a terme una actuació immediata sobre les pintures, ens han dit que estan treballant-hi per evitar un major deteriorament, per això esperem que prompte es puga iniciar una restauració vertadera sobre els retaules i que tanta falta fa".

Crespo ha manifestat que les pintures gòtiques "es troben en una situació preocupant pel que fa a la seua concepció original i, per això, cal una actuació decidida i seriosa per evitar que finalment desapareguen i, per tant, deixen de ser un patrimoni de tots els ciutadans del municipi; des de fa molt temps s'ha advertit d'aquesta situació als organismes adients perquè facen una atenció a la seua conservació com s'ha fet en altres localitats valencianes i de la comarca del Camp de Túria perquè, al capdavall, es tracta de defensar una expressió artística més enllà de les qüestions i els debats religiosos".

El president del CEL ha afegit que en altres municipis com Llíria "sí s'ha iniciat un projecte de restauració i recuperació del patrimoni històric i artístic i, per tant, a la Pobla també es podria portar a terme una iniciativa molt semblant de defensa de la nostra història i dels nostres avantpassats, perquè al nostre municipi sempre hi ha hagut una deixadesa latent sobre els monuments i els immobles històrics".  

Tot el mural quasi perdut

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal