Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Es presenta l'Observatori Ciutadà Contra la CorrupcióUna aliança d'associacions valencianes vol lluitar contra la tolerància social amb la corrupció
Les associacions valencianes Atelier, Perifèries, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM), Ca Revolta, Escola Valenciana i Societat Coral El Micalet han fet públic avui que han arribat a un acord per a constituir un Observatori Ciutadà contra la Corrupció.
La iniciativa té el seu orígen en l'experiència de les associacions per a la cooperació internacional Atelier i Perifèries en l'anomenat "cas Blasco" (les dues associacions van ser víctimes d'aquesta trama de desviació d'ajudes destinades originàriament a la cooperació internacional). Però, en el seu cas, a més de presentar denúncia davant els tribunals, Atelier i Perifèries van iniciar un procés de reflexió davant l'escassa resposta social i ciutadana davant l'allau creixent de casos de corrupció que s'anaven coneixent al País Valencià. Perquè si és evident que han existit i existeixen corruptes que manipulen en benefici propi les quotes de poder polític de que poden disposar, també ho és que això ha estat possible, entre d'altres raons, per un clima social d'indiferència davant aquests fets.
En aquest sentit, Atelier i Perifèries van compartir la seua preocupació amb les associacions impulsores de la Xarxa d'Entitats del País Valencià, xarxa nascuda precisament entorn de la denúncia que el País Valencià pateix des de fa més de 24 anys una democràcia de molt baixa qualitat, marcada per un fort autoritarisme i arbitrarietat d'uns governs que es neguen al diàleg i al consens i que, contràriament, han utilitzat les seues majories absolutes com a instrument per a la imposició.
És a partir d'aquesta reflexió compartida, i de l'evidència que l'autoritarisme i l'arbitrarietat és un dels germens de la corrupció generalitzada, que les associacions referides arriben a la conclusió que, més enllà de propostes de canvis administratius i legislatius, cal sobretot afrontar el repte de la cultura de permissivitat amb les pràctiques corruptes, tan extesa al País Valencià després de tants anys de governs basats en el clientelisme i l'ús partidista de les institucions.
Així, l'Observatori Ciutadà contra la Corrupció naix com una iniciativa que, primer, és col·lectiva, això és, fruit de l'aliança d'una sèrie d'associacions, i no d'iniciatives individuals; i, segon, té com a objectiu primer impulsar iniciatives que apunten al canvi de mentalitats, comportaments i actituds i, per tant, a la creació de consciència i a la pedagogia socials. Tot això sense menystenir la proposta de canvis administratius i legals, o la possibilitat de denunciar els casos concrets de corrupció de que puguem tenir coneixement o de facilitar assessorament i suport legal a individus i col·lectius que vulguen presentar denúncies.
En aquest sentit, les associacions impulsores de l'Observatori han fet públic que els dos primers objectius que s'han fixat:
-fer una radiografia de la corrupció al País Valencià, com a estudi global i complet de tots els casos que existeixen amb totes les seues implicacions (imputats, quantificació econòmica, institucions afectades...)
-organitzar unes jornades sobre la corrupció amb ponents europeus, amb la intenció de divulgar les experiències europees existents de lluita contra la corrupció, amb particular atenció a les iniciatives socials i ciutadanes.
En la presentació de la iniciativa han participat Consuelo Vidal i Liduvina Gil (Atelier), Rafael Mauri (Perifèries), Toni Gisbert (secretari d'ACPV), Josep Ignasi Pastor (ACICOM), Enric Valero i Jesús Gil (Ca Revolta), Àngel Martí (Escola Valenciana) i Tonetxo Pardiñas (president de la Societat Coral El Micalet).
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal