Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Europa denuncia que el salari mínim a Espanya no garanteix un nivell de vida digne

El salari mínim establit a Espanya per als treballadors del sector privat i dels contractats de la funció pública “no garanteix un nivell de vida digne”, segons reflecteixen les conclusions del Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d'Europa, que ha avaluat el compliment de la Carta Social Europea i del seu protocol addicional.

En l'anàlisi sobre Espanya, el Comitè conclou que la situació no està conforme amb l'arreplegat en l'article 4 de la Carta de 1961, ja que “el salari mínim dels treballadors del sector privat no garanteix un nivell de vida digne”, alguna cosa que també és aplicable per a “la plantilla contractada en la funció pública”.

L'anàlisi sosté també que a Espanya la jornada laboral pot excedir les 60 hores setmanals en algunes categories de treballadors i denúncia que no s'hagen establit mesures compensatòries per a tots els treballadors exposats al tractament de residus de risc.

Així mateix, el Comitè del Consell d'Europa conclou que l'Estatut dels Treballadors no garanteix a Espanya un increment de la remuneració o del temps de libranza per les hores extres.

D'altra banda, les conclusions de l'informe sostenen que la situació a Espanya no és conforme al contemplat en l'article 4.4 de la Carta de 1961 en considerar que el preavís exigit en els contractes de treballadors indefinits i temporals “no és raonable” en diferents casos, incloent l'acomiadament quan un contracte expira o els seus objectius han sigut aconseguits, així com tampoc en la terminació de contractes per la mort o retir d'un ocupador que és una persona física o per la liquidació d'un ocupador que és una persona jurídica.

NO DISCRIMINACIÓ SALARIAL PER GÈNERE.

Per contra, el Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d'Europa considera que a Espanya es compleix amb el principi de “no discriminació entre homes i dones quant a la remuneració”. Evidentment no parla de la realitat social, parla de la llei.

En aquest sentit, l'informe destaca que l'Estatut dels Treballadors considera nul·la i sense efecte qualsevol disposició o acord si donen lloc a situacions de discriminació directa o indirecta en la remuneració per raó de sexe. Així mateix, assenyala que l'Estatut estableix que l'ocupador està obligat a pagar la mateixa remuneració per un treball d'igual valor.

La Carta Social Europea és un tractat del Consell d'Europa que garanteix drets socials i econòmics com a habitatge, salut, educació, ocupació, protecció social i jurídica, el moviment de persones i la no discriminació.

Aquest text va ser aprovat en 1961 i revisat en 1996. La Carta Social Europea revisada, que va actualitzar el tractat original i va incloure nous drets com el dret a l'habitatge, va entrar en vigor en 1999 i està substituint gradualment el tractat de 1961. Espanya només ha ratificat el primer tractat. Va signar la carta revisada en 23 d'octubre de 2010, però no l'ha ratificat encara.


 
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal