Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El TJUE resol que la llei espanyola no pot impedir que els jutges declaren clàusules abusives

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat aquest dimecres que els jutges espanyols han de tenir sempre la possibilitat de considerar abusives clàusules hipotecàries que imposen interessos de demora excessius i, en conseqüència, deixar-les sense aplicació.

La sentència es refereix a diversos casos de desnonaments que pretenien executar Unicaja Banc i Caixabank en Marchena (Sevilla). En examinar els casos, el jutge espanyol es va plantejar la qüestió del caràcter abusiu de les clàusules relatives als tipus d'interès de demora i va preguntar al Tribunal de la UE si la legislació espanyola aplicable és compatible amb les normes comunitàries.

Segons la llei espanyola, el jutge ha d'ordenar que es recalculen els interessos de demora el tipus de la qual és superior a tres vegades l'interès legal de diners, de manera que no superen aquest limit.

En la sentència d'aquest dimecres, el Tribunal de Justícia conclou que la legislació espanyola en qüestió és compatible amb el dret de la UE sempre que es complisquen dues condicions. En primer lloc, que la seua aplicació no prejutge per part l'apreciació per part del jutge nacional del caràcter abusiu de la clàusula. En segon lloc, que no impedisca que el jutge deixe sense aplicar la clàusula si considera que és abusiva.

Referent a açò, el Tribunal de Justícia assenyala que "l'obligació de respectar el límit màxim del tipus d'interès de demora no impedeix en absolut que el jutge puga considerar que una clàusula per la qual s'estableixen aquests interessos té caràcter abusiu".

"El jutge nacional pot apreciar el caràcter eventualment abusiu d'una clàusula relativa a interessos de demora calculats conformement a un tipus inferior al previst per la llei espanyola. No cal considerar que un tipus d'interès de demora inferior a tres vegades l'interès legal dels diners siga necessàriament equitatiu", ressalta la sentencia.

"D'altra banda, en el cas que el tipus d'interès de demora estipulat en una clàusula se superior a l'establit en la llei espanyola i haja de ser objecte de limitació, aqueixa circumstància no és obstacle perquè, si la clàusula té caràcter abusiu, el jutge nacional puga derivar d'açò totes les conseqüències previstes en la directiva (sobre clàusules abusives), procedint, si escau, a anul·lar aquesta clàusula", apunta el Tribunal.

La sentència assenyala finalment que en els assumptes objecte de litigi "no sembla que, en principi, l'anul·lació de les clàusules contractuals que es tracta puga implicar conseqüències negatives per al consumidor, ja que els imports en relació amb els quals es van iniciar els procediments d'execució hipotecària seran necessàriament menors, al no incrementar-se amb els interessos de demora previstos per aquestes clàusules".


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal