Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Consells d'Organitzacions de Consumidors davant Perfums i joguets, 'els regals tòxics amagats'

Perfums i joguets, dos grans clàssics d'aquestes festes nadalenques, porten en molts casos “regals” amagats. Es tracta dels modificadors hormonals, que poden afectar a la salut. Diversos estudis adverteixen que bona part de fragàncies i articles per a xiquets contenen aquestes substàncies, a pesar que ja existeixen alternatives en el mercat.

Entitats de Consum i ecologistes ofereixen alguns consells bàsics per a evitar aquests obsequis tòxics, mentre exigeix una regulació més estricta sobre aquest tema.

Xiquets i dones, a els qui precisament van dirigits els joguets i molts dels perfums, són especialment vulnerables als modificadors hormonals, també coneguts com disruptors endocrins. Són substàncies capaces d'alterar l'equilibri hormonal i la regulació del desenvolupament embrionari, com ha advertit l'Organització Mundial de la Salut.Perfums

En el cas dels perfums en el mercat, la llista de modificadors oposats en els estudis científics és llarga. Bona part d'ells contenen almescs sintètics, com el galaxolide (HHCB) i el tonalide (AHTN), i també ftalatos, en particular el dietil ftalato (a. c. s.).

“No tan sexy” és el títol d'un estudi que denuncia que moltes de les essències i aromes que ixen del pot de colònia són un complex còctel de químics sintètics. La campanya *Safe *Comsetics, impulsora de l'estudi, va trobar una mitjana de 14 substàncies químiques en els perfums, que, no obstant açò, no semblaven en l'etiquetatge. Bona part d'aqueixos perfums són de marques molt conegudes i venudes a Espanya.

El problema no es troba solament en les fragàncies. Un altre estudi, de l'organització alemanya Bund, va concloure que un terç dels 60.000 productes cosmètics i de cura corporal revisats conté altes dosis de modificadors hormonals.

Es tracta d'un problema greu davant el qual és necessari exigir una regulació més estricta. Les pressions de grans empreses químiques han fet que la Comissió Europea retarde una decisió més restrictiva, per la qual cosa s'ha llançat una campanya de participació en la consulta pública.

Joguets

La importància d'aquesta regulació es fa encara més evident en pensar en els joguets. El risc és encara major, tenint en compte que els xiquets són més vulnerables davant les substàncies tòxiques ja que els seus sistemes immunològics i nerviós encara s'estan desenvolupant.

Molts articles de joc contenen modificadors hormonals. S'ha detectat una presència estesa de ftalatos, que s'afigen als plàstics per a fer-los blans i flexibles. I així, els ànecs de goma i altres joguets per a la banyera es converteixen en productes perillosos per a la salut, capaces d'alterar el sistema hormonal. El formaldehido utilitzat en alguns adhesius de joguets és una substància cancerígena, com també ho és el cadmi, emprat en pintures. Els retardants de flama afegits a alguns peluixos són també tòxics per al desenvolupament.Coses a evitar

1. Evita el cuir d'imitació carregat de plom
2. Evita els joguets amb ftalatos
3. Evita les joies enverinades4. Evita els dolços nocius

Consells :

- Optar per perfums naturals, que contenen olis essencials de plantes en lloc de fragàncies.
- Triar joguets realitzats amb materials naturals: cotó orgànic, llana, cautxú natural, fusta (sense pintar ni envernissar) etc.
- Evitar els joguets amb olors o fragàncies.
- Llavar els joguets de tela abans d'usar.
- Triar joguets etiquetats com PVC-FREE o BPA-FREE, Öko-Tex-100, certificat GS
- Escollir pintures de cara i plastilines realitzades amb colorants naturals i sense conservants.
- Fabricar masilles naturals (molt més sanes que les que es troben en el mercat) amb receptes disponibles en internet.
- Consultar algunes de les guies disponibles.
- Exigir a la Comissió Europea que regule la presència de modificadors, participant en la consulta pública

I, sobretot, pensar-li-ho dues vegades abans d'adquirir productes innecessaris, que perjudiquen la salut, generen més residus i fomenten un consumisme innecessari. Organitzacions de Consmidors i Ecologistes han llançat la campanyes de Nadal amb l'objectiu de proposar alternatives més sostenibles al balafiament de les festes. En el cas dels joguets, són moltíssims els materials que es poden reutilitzar per a jocs sense necessitat d'omplir les cambres infantils de plàstics.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal