Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

10 anys cremant l’última nit


Només queden uns dies per a Cap d'Any i els barris resten menys nadalencs que de costum. És de nit i refresca, però les terrasses a València estan plenes de gent que d'alguna forma celebra que aquest 2014 té les hores contades. Al Crit i Nit de Benimaclet, hi ha qui ho fa, cervesa en mà, a la presentació del Festivern 2014-2015. Ací estan Alex Seguí (La Gossa Sorda) Fèlix Cortés (Auxili) i Albert Benavent (Aspencat) contant batalletes, també es deixen veure durant la nit alguns membres de La Raíz, Zoo, Smoking Souls, Frida i Obrint Pas. Han passat deu anys des d'aquella primera edició a Pedreguer. Hi ha moltes històries per recordar, d'aquesta primera dècada de la que pràcticament només queden les cendres.
"Portàvem 16 o 17 anys en el grup i la barreja de sentiments era molt bèstia i poderosa. Però alhora teníem la sensació de què alguna cosa gran estava naixent aquella nit, que s'estaven fent conquestes per consolidar espais per a la cultura popular". Així ho recorda el cantant i líder de Brams, Francesc Ribera 'Titot'. Per a ells la primera edició del Festivern fou el darrer concert en gira del grup, que va decidir plegar veles aquell mateix any. No seria l'última volta que una banda de renom s'acomiadaria dels escenaris sota l'envelat del festival. Obrint Pas, La Gossa Sorda i Pirat's Sound Sistema inauguraren en companyia de Brams un festival que reunia festa, música i cultura al voltant de la Nit de Cap d'Any.

Berri Txarrak: "El País Valencià és un dels primers llocs on ens van cridar per tocar quan vam començar a sortir d'Euskal Herria"

Des d'aleshores el Festivern s'ha organitzat a diversos pobles i ciutats, excepte el 2009 quan suspengueren a causa de les dificultats per trobar un espai adient. Les edicions de 2005 i 2006 se celebraren a Ontinyent, aquelles dues nits de Cap d'Any passaren per l'escenari del Festivern grups com Berri Txarrak, Boikot, Pep Gimeno 'Botifarra', Skalarriak o Def con Dos, entre d'altres.
"Era una sensació rara, trobàvem a faltar a la família, però a la vegada estàvem oferint un concert, que és el que més ens agrada fer". Gorka Urbizu, veu i guitarra de Berri Txarrak, admet que aquell va ser el primer Cap d'Any (2005) que els del grup passaven fora de casa. Per a aquesta formació de Lekunberri acudir al festival fou una oportunitat per conéixer més a fons al públic valencià "amb el qual estem molt agraïts, el País Valencià és un dels primers llocs on ens van cridar per tocar quan vam començar a sortir d'Euskal Herria".
Per aquelles dates s'engegaren un munt d'activitats esportives i culturals al voltant de la Nit de Cap d'Any, com el Triatló de Pingüins que cada any organitza l'Assemblea de Joves Meruts d'Ontinyent. Hi ha qui encara no s'explica com se'ls va ocórrer la idea de fer una cursa en la qual un dels atractius principals és submergir-se en les gèlides aigües del Pou Clar un 28 de desembre. I tot, acompanyat de xarangues, correbars, partides de pilota, torneig de futbet, paelles i vermuts.
La popularitat del festival va consolidar el Festivern com un pla alternatiu de passar els darrers dies de l'any. A partir de la tercera edició a Ontinyent ampliaren els dies de concert i el nombre de grups participants, l'humil festival de 2004 començava a créixer i l'afluència de públic es contava per milers.

Una dècada, sis pobles

Finalitzava 2006 quan PlanB va punxar per primera vegada sota un envelat que aquell any s'instal·laria de nou a Ontinyent. La seua primera experiència fou una mica caòtica, rememora, "erem 3 dj 's i jo era el primer. Al final del meu set es va trencar la pre-escolta de la taula de mescles i els altres discjòqueis no van punxar. Tots tres ens quedarem amb cert sabor agredolç, tot i que s'ha anat compensant, amb escreix, en posteriors edicions". Per al DJ de Gandia l'ambient que es respira al Festivern és la millor part del festival, "començar l'any envoltat d'amics i amb un públic que aguanta fins a l'últim minut donant-ho tot és allò que més m'agrada. No m'imagine millor manera de començar l'any. El dia que no actue em sentiré estrany", riu.
Passaren els anys i pel 2007 el Festivern es va traslladar de nou. En esta ocasió a Benifairó de la Valldigna. Malgrat la pluja dels dies anteriors i el mal oratge, centenars de joves es desplaçaren fins a la Valldigna disposats a donar-ho tot. Banda Bassotti, Desgavell, New York Ska Jazz Ensemble, Soziedad Alkoholika, Cesk Freixas i Pau Alabajos formaren part del cartell que donaria la benvinguda al 2008.

La Raíz: "Edu (guitarra) es va fer un esquinç jugant al futbet al festival. Eixa nit tocàvem, i amb l'escaiola va donar-ho tot"

Un 2008 que arrancaria en l'Alcoià amb La Gossa Sorda, Salsamuffin Sound System, Che Sudaka, Arthur Caravan, Amanita Suit i Tashkenti. Quatre anys després La Gossa Sorda s'acomiadaria dels escenaris temporalment sota l'envelat del Festivern. Afortunadament la retirada va durar només un bieni.
Àlex Seguí té moltes anècdotes del Festivern, recorda quan encara estava en fase de creixement i necessitaven urgentment algú espontani i amb sentit de l'humor per a cantar les campanades a l'escenari, "l'elegit fou el nostre amic Ferran Riera 'Kamote', el resultat fou un desgavell total, les campanades no anaven sincronitzades amb el 'presentador', el 'presentador' no sabia molt bé per què havia pujat allí dalt, mentre nosaltres (La Gossa) ens partíem veient com el públic també es partia el cul, la posada en escena va ser de traca… D'això ja deu fer 6 o 7 anys i sempre ho recordem com una anècdota memorable quan parlem del Festivern".
Després d'un any d'aturada, el Festivern va tornar a la comarca de la Safor. Primer a Gandia l'any 2010 i després a Tavernes de la Valldigna, poble que des de fa tres anys és la seu oficial. Jaume Guerra, baix d'Orxata Sound Sistem i d'Obrint Pas, mira pel retrovisor quatre anys enrere. "Possiblement aquell de 2010 va ser un dels primers 'bolos' dobles que feia, primer vaig tocar amb Obrint Pas i després tancaríem aquella última nit de l'any amb Orxata. Va ser molt divertit, t'ho passes brutal perquè l'adrenalina no para de brollar però després estava fet pols".

La tornada a la Safor

Cm cada any milers de joves arribaren d'arreu l'estat disposats a muntar la tenda de campanya, retrobar-se amb velles amistats i esperar que arribara la nit. Tot i que durant el dia l'activitat no parava entre campionats de futbet o raspall i propostes culturals variades. El guitarra de La Raíz, Juan Zanza, rememora precisament "com Edu, l'altre guitarra del grup, en l'edició de 2011, es va fer un esquinç jugant al campionat de futbet que organitza el festival al matí. Eixa mateixa nit tocàvem, i amb l'escaiola posada va sortir a donar-ho tot (riu) o almenys va fer el que va poder".
Per a Zanza tocar en el Festivern sempre et deixa amb un bon sabor de boca. "El públic ho dóna tot, i es nota. És una data en la qual es reuneix pràcticament tota la gent del panorama alternatiu del circuit. T'adones quan surts a l'escenari de l'energia i l'eufòria del públic. Celebrar l'any nou tocant amb la teua banda és una de les coses més especials, ja que quan passes tant de temps amb ells es converteixen en la teua família".

Obrint Pas: "Una nit, la de l'any passat al Festivern, que guarde com un dels grans moments de la meua vida"

El Festivern d'enguany serà la cloenda de la 'Antimatèria Tour 2014' d'Aspencat. Kiko Tur, el seu cantant avança que "hi haurà algunes col·laboracions i que portarem a la màxima potència el directe d'aquest 2014 ja q és l'últim concert d'aquesta gira".
En aquestes darreres edicions hem vist grups com Auxili, Txarango, La Pegatina, Arrap, Bongo Botrako o Los Chikos del Maíz així com als Obrint Pas que el 2013 van celebrar el seu darrer concert en elèctric abans de la seua aturada indefinida.
Robert Fernàndez, guitarra d'Obrint Pas, sempre recordarà aquella darrera nit de 2013. Les abraçades amb els companys i la família abans de pujar a l'escenari, estar pensant en cada tema que probablement seria l'última vegada que el tocarien junts, els 20 anys de carretera. "Foren moltes sensacions alhora", assegura, "una nit que va culminar amb un públic que va quedar-se sense veu. Una nit, la de l'any passat al Festivern, que guarde com un dels grans moments de la meua vida".
Enguany el Festivern compleix deu anys, entre el 29 i el 31 de desembre de 2014 Tavernes de la Valldigna es prepara per a rebre a milers de joves arribats d'arreu l'estat. Un cartell on La Gossa Sorda, Los Chikos del Maíz, Zoo, Sargento Garcia, Aspencat, el Diluvi, Tardor, PlanB, Banda Bassoti, Auxili, Train too Roots, Va de Bo, Dakidarria, Prozak Soup, La Fistula Valcànica, Frida i Charly Efe & Delagang commemoraràn el desé aniversari del Festival d'hivern de les comarques centrals valencianes.

* Elena Cívico
* des dels nostres amics de nonada.es
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal