Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Més de 3,7 milions de persones- en Espanya- no poden pagar el preu per a calfar la vivenda a l'hivern

Més de 3,7 milions de persones pateixen pobresa energètica en els ingressos de les famílies. Açò significa que, segons l'anàlisi elaborada per Kelisto.es, la web de l'estalvi, aquest hivern milers de llars no podran calfar els seus habitatges de forma adequada.

Un dels principals motius d'aquest problema és l'escalada dels preus de l'electricitat en el nostre país, que des de 2007 s'han disparat un 46,7% i han passat d'un cost mitjà de 553,7 euros a l'any a 812,62 euros, un increment de 260 euros per a una llar amb un consum mitjà.

A Espanya, la pobresa energètica afecta al 8% de la població, mentre que països veïns com França, amb un 6,8% o Alemanya, amb un 5,3%, presenten taxes inferiors, a pesar que la seua climatologia durant a causa de l'increment dels preus de l'energia i el descens de

Para Hernán Martínez, responsable d'Energia de Kelisto.es, “Durant els anys de crisi econòmica, la majoria de les despeses de la llar, com la hipoteca o el menjar, s'han reduït mentre que el preu de l'energia ha crescut de forma alarmant. Com a conseqüència d'açò, milions de famílies no poden fer front al pagament de les factures energètiques ni calfar les seues llars de forma adequada quan arriben els mesos més freds. Açò, unit a les escasses mesures que des de l'Administració s'han engegat per a minorar el problema, farà que aquest hivern siga un dels més durs.”

A l'hivern creix la demanda energètica i els corts per impagament Durant els mesos més freds de l'any (entre novembre i febrer) la demanda energètica s'incrementa en un 37%5, amb el consegüent augment de les factures. Açò provoca que durant l'hivern moltes famílies no puguen fer front als seus rebuts energètics o hagen de prescindir de calfar la casa per a reduir la despesa.

Només en 2013 es van produir 1,2 milions de corts de subministrament elèctric per impagament de les factures de la llum, un 23,4% més que en 2010. En el cas del gas, el passat any va haver-hi més de 75.000 corts per la mateixa causa, un 86% més que l'any anterior. Açò significa que el 6,4% de les llars espanyoles va patir un tall energètic per impagament en algun moment de 2013.

“En aquests mesos de l'any, la demanda energètica de les llars s'incrementa notablement com a conseqüència de l'ús intensiu de la calefacció i les estufes elèctriques. Amb els actuals preus de l'energia en el nostre país, mantenir un habitatge a la temperatura adequada implica un alt cost que no tots els consumidors poden assumir. Açò provoca que es produïsquen més d'un milió de corts energètics a l'any per impagament de les factures i que milions de persones no puguen calfar les seues llars. Davant aquesta situació hem d'exigir al Govern més i millors mesures que protegisquen als consumidors més vulnerables”, assenyala Hernán Martínez.

Escasses mitjanes per a pal·liar el problema

Malgrat que des de 2008 hi ha un milió de persones més en situació de pobresa energètica, les mesures engegades per a pal·liar la situació i protegir als consumidors més vulnerables han resultat ineficaços.

A Espanya, on ni tan sols existeix una definició oficial del que significa estar en pobresa energètica, l'única mesura dirigida a protegir als consumidors en risc és el bo social. No obstant açò, aquesta tarifa, que es calcula aplicant un 25% de descompte sobre la tarifa regulada, però que només arriba a un petit percentatge de la població, s'ha mostrat insuficient per a protegir al consumidor.

No obstant açò, en altres països del nostre entorn, la sensibilitat dels governs és molt més evident. Per exemple, països com Regne Unit o França tenen en marxa diversos programes d'ajuda a famílies en situació de pobresa energètica, com la “treva hivernal”, que prohibeix els corts de subministrament durant els mesos més freds.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal