Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Benimaclet, un barri valencià i emblemàtic que explica la seua història per segon any

Fa més d'un any que es va iniciar aquest projecte de recuperació de la memòria oral de ​Benimaclet. La idea va sorgir quan Britt-Marie Thurén –antropòloga sueca i veïna d'aquest barri– va proposar a l'associació veïnal realitzar la recopilació històrica a través de la narració dels seus majors. Una iniciativa ja desenvolupat en el passat en el seu Estocolm natal.

En 1882, Benimaclet va deixar de ser poble per a convertir-se en pedania de València. El desenvolupament econòmic i urbà va fer que posteriorment perdera el seu alcalde 'pedáneo', que va complir funcions fins a 1970, i passara a ser el districte 14 de la ciutat de València. No obstant açò, els arrels del poble de pagesos que va ser segueixen sent visibles a dia d'avui en els seus carrers, especialment les més cèntriques. La major part d'elles mantenen el seu esquelet rural amb cases de planta baixes i sostres de teules, així com alqueríes i trossos d'horta.

A partir d'aquest moment, l'associació va conformar un reduït grup de treball que va començar a recopilar informació i imatges i fotos antigues, sobre la base d'una llista oberta de llocs que, segons expliquen els més majors, van ser emblemàtics en el passat. En alguns casos, afortunadament, aquestes localitzacions són senyals d'identitat vigents de Benimaclet. En tots ells, l'associació ha tractat de col·locar unes plaques commemoratives, però que també compleixen una funció informativa.

 
Després d'un any de treball, el projecte ha pogut materialitzar-se. Avui dia, en caminar pels carrers de Benimaclet es poden veure les plaques amb el nom i la foto antiga de cada lloc assenyalat. Tota la informació queda recollida en la pàgina web. A més, les plaques tenen l'al·licient de portar un codi QR a través del com associar directament amb la pàgina web.

Les dades recopilades s'han obtingut en la seua majoria a través d'entrevistes informals al veïnat del barri. Els testimoniatges han permès aconseguir una recuperació de la memorial oral per a reconstruir l'imaginari col·lectiu. Les vivències personals, quotidianes i subjectives dels veïns passen a ser el cos d'aquesta iniciativa, alguna cosa que constitueix una forma de crear llaços entre la joventut que manifesta un interès palés en aquest districte i les persones majors de les quals emergeix la major part de la informació.

El projecte va poder presentar-se a premsa i polítics al maig de 2014 para, al juny d'enguany, realitzar una presentació en el Casino Instructiu Musical de Benimaclet. Un acte obert a tot el veïnat, amics i simpatitzants del barri.

En aquesta primera edició s'ha aconseguit editar i publicar la informació d'un total de cinquanta plaques, la major part de les quals han sigut col·locades en els seus respectius llocs. No obstant açò, vuit d'elles encara esperen l'autorització de l'Administració Pública per a la seua col·locació, després de diversos mesos.

Ara s'inicia una nova etapa en la qual es pretén aconseguir una major participació veïnal. Amb eixa intenció, els integrants del mateix van a iniciar una trobada amb els veïns més majors de Benimaclet per a crear un grup de discussió informal on tractar d'acordar una nova llista de llocs emblemàtics. D'altra banda, també es planteja la possibilitat d'una col·laboració d'estudiants universitaris. L'objectiu: realitzar un treball d'integració de majors i joves al mateix temps que es revitalitza l'interès del barri dins dels focus d'estudi acadèmics.

Finalment existeixen converses en marxa amb diferents centres educatius per a utilitzar el projecte Benimaclet Conta i crear excursions pel barri, en les quals es duran a terme les diferents rutes que disposa la web amb finalitats lúdic-educatives.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal