Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Cabanyal portes obertes, l'ART de resistir, des del 17 d'octubre fins al 2 de novembre

L'any 2014 s'han acomplert setze anys de la constitució de la plataforma Salvem el Cabanyal. Però el 2014 ha estat, sobretot, l'any que s'ha produït l'última i definitiva sentència del llarg camí judicial iniciat el 2001, arran de l'aprovació del PEPRI pel ple de l'ajuntament de València. El Tribunal Suprem espanyol ha rebutjat l'últim recurs presentat per l'ajuntament i la Generalitat Valenciana i obliga a rectificar el projecte de reforma del Cabanyal, respectant la integritat del barri.



      Des del divendres, 17 d'octubre,  va començar una nova edició de Cabanyal Portes Obertes, la setzena. La festa d'inauguració va tindre lloc a l'antic escorxador del Cabanyal, seu habitual de les assemblees de la plataforma Salvem el Cabanyal, amb l'actuació deJesús Ge
Per la vesprada, visitaren el barri els assistents a la XII Trobada d'Associacions de Defensa del Patrimoni Cultural Espanyol a València EADPCE , que s'ha celebrat aquest cap de setmana, coincidint amb Portes Obertes, es fará una visita guiada al barri perquè coneguen la realitat en la qual es troba el barri i el seu valor patrimonial i la seva possibilitat de futur.
A partir del dissabte, dia 18, quinze cases del Cabanyal obriran les seues portes per a mostrar una exposició on es recullen retalls dels setze anys de resistència del veïnat cabanyaler: les accions al carrer, els processos judicials, els suports rebuts, la repercussió internacional del conflicte, junt a la memòria gràfica del que va ser i del que és el Cabanyal. També una mirada a les possibilitats de futur. I, sobretot, la utilització de l'art com a instrument de lluita, amb mostres de les obres exposades en anteriors edicions de Portes Obertes, amb especial atenció a les exposicions monogràfiques dedicades a Agustí CentellesJosep Renau i el llibre Benvinguts al Cabanyal
Recomanem veure el projecte participatiu: Cabanyal punt a punt, en el que artistes, veïnes i veïns, per mitjà del craftivisme (intersecció entre l'artesania (craft) i l'activisme), expressen artísticament allò que durant 16 anys han vist i viscut. Una resistència per mitjà de l'art i la lluita social, que acaben contaminant-se per mitjà de l'artesania, bordats i tèxtils. Aquests tèxtils arrepleguen la memòria, el sentiment, la defensa i la lluita del barri, en una sèrie de llibres cosits que conten històries punt a punt. 
Les jornades de Cabanyal Portes Obertes no es limiten a l'exposició a les cases. Com altres anys s'acompanyen de sessions de cinema, teatre i música. Enguany es programa un molt complet cicle de cinema sobre les accions de la plataforma, les actuacions teatrals del grup Francachela, els concerts de la Coral l'Horta del barri de Sant Marcel·lí, el xou de Carles Enguix, una Nit d'Albaes amb la versadora Maria Fullana, la presentació del llibre "La Ciudad pervertida" de Josepa Cucó, etc. 
Destaquem la presentació del documental "Abril al Cabanyal. Crónica viva d'una resistència" de Sergi Tarín (DVD 214, 60min) el 30 d'Octubre al Ateneu Marítim a les 20h i la seva projecció al Escorxador, Carrer Sant Pere, 35 el dissabte 1 de Novembre. 
Les jornades, que es mantindran al llarg de tres caps de setmana, conclouran el pròxim 2 de novembre amb una performance "Manifestació Sincronitzada" dirigida per Pepe Romero y un concert de cassoles dirigit pel compositor Polo Amigo. 
L'any 2014 s'han acomplert setze anys de la constitució de la plataforma Salvem el Cabanyal. Però el 2014 ha estat, sobretot, l'any que s'ha produït l'última i definitiva sentència del llarg camí judicial iniciat el 2001, arran de l'aprovació del PEPRI pel ple de l'ajuntament de València. El Tribunal Suprem espanyol ha rebutjat l'últim recurs presentat per l'ajuntament i la Generalitat Valenciana i obliga a rectificar el projecte de reforma del Cabanyal, respectant la integritat del barri. 
Tot i el poc cas que l'equip municipal ha fet a la sentència del màxim òrgan jurídic de l'estat, és un bon moment per a reflexionar sobre el camí recorregut. La plataforma Salvem el Cabanyal ha volgut dedicar les jornades de Portes Obertes d'enguany a recordar les activitats desenvolupades durant la seua existència.
Han batejat aquesta edició de Portes Obertes amb el lema L'art de resistirperquè resumeix dues de les característiques del treball de la plataforma. D'una banda, la voluntat de resistència durant un llarg període de temps. D'una altra, que la resistència s'ha expressat molt sovint mitjançant la imaginació, la creativitat i el talent del món de la cultura.
Una vegada més el Cabanyal s'obri al visitant. Podeu vindre a passejar pels carrers i conéixer l'interior de les cases, gaudir de la conversa amb els veïns, assabentar-se de la situació. I al mateix temps, contemplar una exposició variada que convida a la reflexió. 
És important conèixer la realitat del barri i continuar denunciant la degradació que prossegueix i la necessitat de començar ja amb una rehabilitació sense destrucció i amb participació ciutadana.
 El Cabanyal ha tornat a obrir les seues portes. 

Benvinguts al Cabanyal

PROGRAMACIÓ PORTES OBERTES 2014
DIVENDRES, 17 D'OCTUBRE
-A les 20:00 hores
Festa d'inauguració a l'Escorxador.
Amb l'actuació de Jesús Ge.
C/ Sant Pere, 35
-A les 00:30 de la nit
La festa continuarà amb Figuels dj's al pub No hay nada mejor que 35 (antic 27) amigos. C/ Reina, 186.
DISSABTE, 18 D'OCTUBRE
-A les 22:00 hores
Cinema Cabanyal (a la fresca) a l'Escorxador. Begudes i entrepans a preus populars. C/ Sant Pere, 35
SALVEM EL CABANYAL
Emilio Ferrer i Inés Europa Crespo – Espanya – 2014 – DVD – 1 minut.
Millor espot de la VIII Mostra Audiovisual Campus de Gandia.
ARQUITECTURAS DE LA MEMORIA
Alumnes de 4t de Comunicació Audiovisual de la Universitat de València – Espanya – 2014–DVD – 30 minuts.
Diverses històries es creuen de la mateixa manera que s'aixeca l'arquitectura pròpia d'un barri resistent davant dels projectes espoliadors del seu Ajuntament.
EL MACROPROYECTO
Isadora Guardia i Sergio Rodríguez – Colòmbia i Espanya – 2014 – DVD – 60 minuts.
A la ciutat de Manizales (Colòmbia) hi ha la Comuna de San José. Un projecte de reordenació i renovació urbanística anomenat "El Macroproyecto" arrossega tot el que troba, inclosa la seva població. Un grup de veïns s'organitzen per intentar aturar i denunciar el projecte.
(Amb la participació d'Isadora Guardia)
DIUMENGE, 19 D'OCTUBRE
-A les 11:30 hores
Visita guiada al Cabanyal. Punt d' eixida C/ Sant Pere, 83 (casa 1).
-A les 19:00 hores
Coral L'Horta del barri de Sant Marcel.lí.
Recorregut pel barri. Eixida de l'Escorxador. C/ Sant Pere, 35 (antic 27).
-A les 22:00 hores
Cinema Cabanyal (a la fresca) a l'Escorxador. Begudes i entrepans a preus populars. C/ Sant Pere, 35
EL CABANYAL RESISTE
Frédérique Pressmann – Espanya – 2014 – DVD – 9 minuts.
Fragments d'un Cabanyal absent i present, però sempre possible.
EL CABAÑAL. ULTIMÁTUM PARA UN BARRIO
María Salom, Ana Grau, Mónica Ibáñez i Emili Piera – Espanya – 2001 – DVD – 38 minuts.
Documental que denuncia l'amenaça que planeja sobre esta zona després que l'Ajuntament haja aprovat la prolongació de l'avinguda de Blasco Ibáñez fins la mar i que, de fer-se, suposari la destrucció de 1600 vivendes.
UN BARRI EN RESISTÈNCIA CONTRA L'ESTUPIDESA
Salvem El Cabanyal i Eduardo Luzzatti – Espanya – 2010 – DVD – 24 minuts.
Síntesi de 12 anys de lluita a través d'entrevistes a membres de Salvem i fragments de diversos documentals i notícies emesos en televisions d'àmbit estatal.
OBJECTIU 3005. LA GRAN FAXA
Sergi Tarín – Espanya – 2014 – DVD – 19 minuts.
Una expedició de Salvem El Cabanyal coronà al juny de 2014 el cim de la Gran Faxa (3005 metres), a la Vall de Tena, al Pirineu d'Osca. La campanya, d'evidents simbolismes, destaca la importància de la unió i del treball en grup per bastir una resistència efectiva.
(Amb la participació d'Artur Gallego –Salvem-, Eduardo Luzzatti i Frédérique Pressmann)
DIVENDRES, 24 D'OCTUBRE
-A les 20:00 hores
El Xou de Carles Enguix. Presentació del llibre de poesia L'Everest al Teatro La Estrella. C/ dels Àngels, 33, al costat de la plaça Llorenç de la Flor.
DISSABTE, 25 D'OCTUBRE
-A les 19:30 hores
Francachela Teatro – Menú degustoAcción.
Cabaret agroerótico. Fàbrica de Gel.
Travessia de Pescadors, 45.
-A les 20:30 hores
Nit d'Albaes, amb la versadora Maria Fullana i els cantaors: Pilar Sifre, Jacint Hernández, Paquita la del Pedralvi, El Negre, Christian Penalba, Jonatan Penalba, Tatiana Prades, Isabel Cifres amb altres amics.
Música a càrrec de la Colla Buf-Ali.
Eixida a l'Escorxador (C/ Sant Pere, 35 (antic 27)), amb recorregut per les cases del barri.
DIUMENGE, 26 D'OCTUBRE
-A les 11:30 hores
Visita guiada al Cabanyal. Punt d' eixida C/ Sant Pere, 83 (casa 1).
-A les 19:30 hores
Francachela Teatro – Menú degustoAcción
Cabaret agroerótico, Fàbrica de Gel.
Travessia de Pescadors, 45.
DIMARTS, 28 D'OCTUBRE
-A les 20:00 hores
Presentació: La Ciudad pervertida. Una mirada sobre la Valencia global.
Per: Josepa Cucó i Giner.
Teatro La Estrella, C/ Dels Àngels, 33, al costat de la plaça Llorenç de la Flor.
DIJOUS, 30 D'OCTUBRE
-A les 20:00 hores
Presentació documental: Abril al Cabanyal, crònica viva d'una resistència.
Espanya – 2014 – DVD – 60 minuts.
Amb la presència de l'autor, Sergi Tarín.
C/ Reina, 68 (Ateneu Marítim).
DISSABTE, 1 DE NOVEMBRE
-A les 11:30 hores
Visita guiada al Cabanyal. Punt d' eixida C/ Sant Pere, 83 (casa 1).
-A les 22:00 hores
Cinema Cabanyal (a la fresca). A l'Escorxador, C/ Sant Pere, 35 (antic 27). Begudes i entrepans a preus populars.
Presentació documental: Abril al Cabanyal, crònica viva d'una resistència.
Espanya – 2014 – DVD – 60 minuts.
Amb la presència de l'autor, Sergi Tarín.
DIUMENGE, 2 DE NOVEMBRE
-A les 11:30 hores
Visita guiada al Cabanyal. Punt d' eixida C/Sant Pere, 83 (casa 1).
-A les 19:00 hores
Performance de Pepe Romero -"Manifestació sincronitzada"
Eixida de l'Escorxador (C/ Sant Pere, 35 (antic 27)), amb recorregut pels carrers del barri.
-A les 21:00 hores
Concert de cassoles. Dirigit per: Polo Amigo. S'ha de portar una cassola i alguna cosa per fer-la sonar!
Plaça de la Creu.
-A les 22:00 hores
CLOENDA. Música i festa a l'Escorxador.
C/ Sant Pere, 35 (antic 27).
CASES
HORARI D'APERTURA DE LES CASES: d' 11:00h a 14:00h i de 17:00h a 20:30h

c/ Sant Pere, 83
ARQUITECTURA, PASSAT I FUTUR
Escorxador c/ Sant Pere, 35 (antic 27)
ACTIVISME CULTURAL. L'Art i la Cultura com eïna de denúncia social.

c/ Sant Pere, 68
LA RESISTÈNCIA D'UN BARRI.
Premis rebuts i recolçament del món de la Cultura.

c/ Sant Pere, 89
LA RESISTÈNCIA D'UN BARRI.
Prendre el carrer, reivindicacions pacífiques per la regeneració del Cabanyal-Canyamelar- Cap de França.

Els Àngels, 32
LA RESISTÈNCIA D'UN BARRI
La legitimitat front a la imposició. L'ultima sentencia del Tribunal Suprem diu que el PEPRI del Cabanyal es il.legal.a.

c/ Escalante, 195
LA RESISTÈNCIA D'UN BARRI
Homenatge a la gent gran.

c/ Josep Benlliure, 207
CASES DEL CABANYAL, MANERES DE VIURE. Passat i present.

C/ Pare Lluís Navarro,
CRAFTCABANYAL. Projecte: Cabanyal punt a punt.

c/ Reina, 178
AGUSTÍ CENTELLES. Fotografies.

c/ Reina, 100
JOSEP RENAU. Obra gràfica.

c/ Reina, 140
BENVINGUTS AL CABANYAL.Un projecte de l'editorial Media Vaca.

c/ Reina, 125 baix
LA INTERNACIONALITZACIÓ DEL CONFLICTE. Repercusió de la problemática mes enllá de les nostres fronteres.

c/ Pescadors, 32
MEMÒRIA GRÀFICA DEL CABANYAL.

c/ Reina, 173
MEMÒRIA GRÀFICA DEL CABANYAL
Programació del Primer cicle Cinema Cabanyal (a la fresca)
Dissabte, 18 d'octubre
SALVEM EL CABANYAL
Emilio Ferrer i Inés Europa Crespo – Espanya – 2014 – DVD – 1 minut.
Millor espot de la VIII Mostra Audiovisual Campus de Gandia.
ARQUITECTURAS DE LA MEMORIA
Alumnes de 4t de Comunicació Audiovisual de la Universitat de València – Espanya – 2014 – DVD – 30 minuts.
Diverses històries es creuen de la mateixa manera que s'aixeca l'arquitectura pròpia d'un barri resistent davant dels projectes espoliadors del seu Ajuntament.
EL MACROPROYECTO
Isadora Guardia i Sergio Rodríguez – Colòmbia i Espanya – 2014 – DVD – 60 minuts.
A la ciutat de Manizales (Colòmbia) hi ha la Comuna de San José. Un projecte de reordenació i renovació urbanística anomenat "El Macroproyecto" arrossega tot el que troba, inclosa la seva població. Un grup de veïns s'organitzen per intentar aturar i denunciar el projecte.
(Amb la participació d'Isadora Guardia)
Diumenge, 19 d'octubre
EL CABANYAL RESISTE
Frédérique Pressmann – Espanya – 2014 – DVD – 9 minuts.
Fragments d'un Cabanyal absent i present, però sempre possible.
EL CABAÑAL. ULTIMÁTUM PARA UN BARRIO
María Salom, Ana Grau, Mónica Ibáñez i Emili Piera – Espanya – 2001 – DVD – 38 minuts.
Documental que denuncia l'amenaça que planeja sobre esta zona després que l'Ajuntament haja aprovat la prolongació de l'avinguda de Blasco Ibáñez fins la mar i que, de fer-se, suposaria la destrucció de 1600 vivendes.
UN BARRI EN RESISTÈNCIA CONTRA L'ESTUPIDESA
Salvem El Cabanyal i Eduardo Luzzatti – Espanya – 2010 – DVD – 24 minuts.
Síntesi de 12 anys de lluita a través d'entrevistes a membres de Salvem i fragments de diversos documentals i notícies emesos en televisions d'àmbit estatal.
OBJECTIU 3005. LA GRAN FAXA
Sergi Tarín – Espanya – 2014 – DVD – 19 minuts.
Una expedició de Salvem El Cabanyal coronà al juny de 2014 el cim de la Gran Faxa (3005 metres), a la Vall de Tena, al Pirineu d'Osca. La campanya, d'evidents simbolismes, destaca la importància de la unió i del treball en grup per bastir una resistència efectiva.
(Amb la participació d'Artur Gallego –Salvem-, Eduardo Luzzatti i Frédérique Pressmann)
Dijous, 30 d'octubre
Estrena (Ateneu Marítim, carrer de la Reina 68; 20.00 hores)
ABRIL AL CABANYAL, CRÒNICA VIVA D'UNA RESISTÈNCIA
Sergi Tarín – Espanya – 2014 – DVD – 60 minuts.
El 6 i 8 d'abril de 2010 policies locals i nacionals carregaren amb brutalitat sobre els veïns que s'oposaven als enderrocs d'una desena de cases al Cabanyal. Tot i que les demolicions estaven prohibides per una ordre ministerial, l'Ajuntament forçà les lleis per crear un conflicte de competències i obrir camí a les excavadores. El resultat fou tota mena d'aldarulls i un judici de faltes, dos anys després, per criminalitzar la tasca de la plataforma Salvem el Cabanyal. Els fets, per la seua força i transcendència, foren portada dels principals mitjans estatals.
(Presentat per Sergi Tarín)
Dissabte, 1 de novembre
ABRIL AL CABANYAL. CRÒNICA VIVA D'UNA RESISTÈNCIA
Sergi Tarín – Espanya – 2014 – DVD – 60 minuts.
(Amb la participació de Sergi Tarín)
Totes les sessions (llevat de l'estrena del 30 d'octubre) s'efectuaran a:L'Escorxador. C/ Sant Pere 35 (antic 27); 22:00 hores. Entrepans i begudes a preus populars.
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal