Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Col·lectiu Lambda concedeix els Premis Margarida Borràs

El 2 de juliol al Saló d'Actes del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, tingué lloc l'acte de lliurament de “Premis Margarida Borràs” que com cada any, des del 1995 organitza el Col·lectiu Lambda - el col·lectiu de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals és una associació privada que treballa en la defensa dels drets de lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals al País Valencià - que davant la situació de discriminació legal i marginació social de la comunitat LGBT, està posant un gran esforç en la seua actuació contra l'homofòbia, en la lluita pels drets iguals i condueix campanyes d'informació i d'educació sobre la identitat sexual i la prevenció de malalties de transmissió sexual i suport a altres associacions i persones individuals.

Els Premis Margarida Borràs, són atorgats a persones o entitats que s'han distingit pel seu compromís en la defensa i lluita dels drets o la millora de la situació de la comunitat LGBT. Enguany, tot i que els premis han pres una especial rellevància, donats els brots d'homofòbia que s'han produït darrerament a València i Almeria, s'ha volgut premiar la defensa que realitza Amnistia Internacional València en favor dels Drets Humans en general i de LGTB en particular i la llavor i compromís de Ràdio Klara i Pedro Zerolo.

Caldria preguntar-se qui era i perquè es dediquen aquests premis a Margarida Borràs.

Al Regne de València del segle XV vivia Miquel Borràs, fill d'un notari mallorquí, però que es feia nomenar Margarida Borràs. Aquest jove tenia el costum de vestir com una dona en públic i se sentia dona a la València de 1460. Aquest és el primer cas documentat al País Valencià de tortura i mort per motius d’identitat sexual, i tal com es conta al "Dietari del Capellà d'Alfons El Magnànim", va ser torturat per aquests fets i penjat a la plaça del Mercat de la ciutat el 28 de juliol d’aquell any a mans de la Inquisició.

Seguint la pràctica habitual a la València del XV i després de ser anunciat a les masses el succés, era disposat un cadafal on seria complida la sentencia. A la plaça del Mercat eren executat tot tipus de delinqüents, amb una execució pública que era el més paregut a un gran motiu de diversió per aquella gent de l'Edat Mitjana. Aquell 28 de Juliol, a diferència d'altres vegades en què es penjava als que la societat medieval considerava pervertits, era un cas especial, ja que aquell home se l'havia condemnat perquè se sentia dona, vestia com dona i es comportava com dona. Es feia dir Margarida, però el seu nom de naixement era Miquel i com a tal se'l va obligar a vestir roba d'home, deixant les seues parts intimes al descobert perquè quedara ben clara la seua condició de mascle.

Diuen des de Compromís que el grup municipal popular de l'Ajuntament de València, presidit per Rita Barberà, s'ha negat a col·locar una placa a la Plaça del Mercat en memòria de la primera víctima de l’homofòbia testimoniada amb nom i cognoms al País Valencià, condemnada a mort per viure i estimar d’una manera diferent del que la societat del moment considerava com allò establert per Déu i al·legant que aquell homenatge és dividir a la societat entre bons i roïns, confirma allò que diu, hi ha qui es mereix reconeixement públic i qui no, per al PP les víctimes històriques de la intolerància no ho són. És el PP qui divideix la societat del present i del passat entre bons i roïns, és qui negant el reconeixement de Margarida Borràs marca una línia entre allò “reconeixible” i allò menyspreable.

Lamentem tota classe de discriminació i rebutgem la pervivència de la intolerància i el sentiment de legitimitat que permet als agressors maltractar persones per la seua orientació sexual sense sentir-se culpables.
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon