Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Es prepara una gran coalició de tota l'esquerra i els verds per a les eleccions europees i es reunixen a Madrid

Representants d'organitzacions com el Front Cívic, Esquerra Anticapitalista, Convocatòria Cívica, Esquerra Republicana i la Confederació dels Verds acudeixen a Madrid a una primera presa de contacte per a avançar en la formació d'un bloc polític i social, en el qual  Equo decideix no estar i s'auto exclou malgrat les reunions mantingudes amb ells.

Izquierda Unida es reuneix aquest dimecres a Madrid amb una sèrie de representants de diferents formacions de l'esquerra alternativa, plataformes i moviments socials per a aprofundir en el procés de formació d'un bloc polític i social que puga traduir-se en una proposta electoral de cara a les eleccions al Parlament Europeu que se celebraran al maig de 2013. La trobada és tan sols una primera presa de contacte i malgrat que no s'espera que d'ell isquen grans conclusions o acords, IU ho planteja com una manera de comprovar en quin punt es troba aqueix camí cap a la convergència.

"En la reunió d'aquest dimecres estaran tots els actors que fins ara han mostrat la seua voluntat de col·laborar

Està previst que en aquesta primera trobada, amb el qual IU obri una nova etapa "després de moltes reunions bilaterals", hi haja membres del Front Cívic de Julio Anguita, de la Convocatòria Cívica encapçalada per personatges com Luis García Montero o Baltasar Garzón, de les Taules de Convergència, d'Esquerra Anticapitalista (IA), d'Esquerra Republicana, de la Confederació dels Verds, de les marees ciutadanes i d'Alternatives des d'A baix.

El 'factor Troica' i el règim

La idea de convergència entre l'esquerra política i els moviments socials amb una possible perspectiva electoral va començar a forjar-se de manera definitiva el passat mes de juny, just durant les jornades Alternatives des d'A baix, en les quals representants de varis d'aquests sectors van tenir l'oportunitat d'acostar postures. "Hi ha molta demanda d'unitat i confluència i fa falta per a superar el bipartidisme i inaugurar una nova fase en l'esquerra del país", explica a aquest diari Raúl Camargo, membre de IA i un dels impulsors d'aquesta trobada. Des del seu punt de vista, l'esperit d'Alternatives des d'A baix ─que continua treballant a nivell autonòmic i local─ dins d'aquest nou pas d'IU “pot ser el que garantisca que el procés de creació d'un bloc electoral siga assembleari”.

"Des de la nostra formació encara no s'ha debatut una postura sobre aquest tema", apunta Miguel Urbán, també representant de IA. "Són molts els punts que ens uneixen, com l'elaboració d'un programa contra les mesures de la Troica, més participació ciutadana en la política i la necessitat d'un procés constituent, però també es necessita un pronunciament clar en els fets", explica Camargo, qui sosté que en la reunió amb IU es discutirà sobre la postura de la federació en el Govern andalús.

"No es pot presentar un programa contra la Troica i que en la primera experiència real es recolze a un partit del règim com el PSOE i se seguisca la política del sostre de dèficit de Montoro que imposa les retallades", reclama. La relació d'IU amb el PSOE en la Junta d'Andalusia ha sigut un dels punts de fricció recurrents durant aquests mesos. La postura oficial des de la federació és que ells, amb decrets com el de la Funció Social de l'Habitatge, poden imposar una política contrària als mandats de Brussel·les i parar al mateix temps al PP, però açò, en qualsevol cas, no suposa una ruptura total amb aqueix règim al que també des de dins d'IU s'aspira a derrocar.

En IA apunten que, a més, l'èxit d'aquest itinerari no depèn només de factors polítics, sinó també de com es desenvolupa el procés en síl tipus de procés. "Pretenem un model rupturista, participatiu i assembleari en el qual es puga discutir, alguna cosa que no se soluciona amb unes primàries per a conformar la possible llista electoral", diu Camargo. Dins d'IU són conscients d'açò i el propi Santiago està convençut que si el procés no és obert i plural, no arribarà a quallar [Consultar entrevista a Santiago en Público].
Accions concretes?

D'altra banda, estan els que no es plantegen concórrer a eleccions algunes, com el Front Cívic- Som Majoria d'Anguita. "En la nostra Taula Estatal del passat 20 de juliol es va aprovar que acudirem a totes les reunions i mobilitzacions que coincidisquen amb els 16 punts del nostre programa", explica el coordinador de la Comissió d'Organització, Ginés Fernández, qui recalca que "com a col·lectiu, mai participarem en un bloc amb partits, alguna cosa que li vam dir a IU" en reunions prèvies. "Coincidim en la defensa de drets socials i laborals, en la lluita per l'habitatge, per més democràcia, però volem assistir a aquesta trobada per a veure si es plantegen accions concretes", conclou.

També estarà present la Convocatòria Cívica, iniciativa encapçalada per personatges del món de la cultura, l'educació, la justícia, l'economia i el periodisme, que va presentar a Madrid el passat 3 de juliol un manifest cridant a la unitat de tots els agents socials i polítics. Fuentes de la plataforma consultades per Públic van mostrar el seu desig que la reunió es puga tancar amb "una comissió o un comitè per a elaborar un document el que es plasmen les postures de tots". A més, van confirmar que el dijous ells mateixos mantindran una reunió per a condensar i enfrontar les conclusions de la trobada.

Rueda de premsa, IU i Confederació Verdes el 10 de juliol
en un procés obert per a la formació d'aqueix bloc", com va explicar el secretari de Convergència Política i Social d'IU, Enrique Santiago. Ell és precisament un dels majors impulsors d'aquesta iniciativa, que el passat 25 de maig va aconseguir el respatler del Consell Polític Federal d'IU. Santiago va exposar en un document titulat Un nou país en una nova Europa la necessitat de "iniciar una àmplia convocatòria en la qual coincidim persones, col·lectius organitzats, moviments socials, xarxes, forces polítiques estatals, federalistes, nacionalistes i locals, sectors de la cultura i acadèmics, sindicats i les diferents iniciatives participatives que estan sorgint al llarg de tot l'Estat" per a acordar "un itinerari comú que ens possibilite transitar amb encert pels nous camins polítics que s'obrin amb la celebració de les pròximes Eleccions Europees".

Equo no estarà

Qui sí que no estarà present serà Equo, que es va reunir amb IU dilluns passat per a explorar la possibilitat d'acudir de manera conjunta a les europees. "Ens sembla una convocatòria amb poc pluralisme", assegura la membre de la Comissió Executiva Federal Pepa López, qui creu que "es tracta d'una convocatòria en la qual només hi haurà col·lectius propers a IU". "Nosaltres som una altra cosa. Un partit independent i creiem que en aquest espai no tenim molt que aportar, encara que açò no lleva per a seguir parlant en el futur", sentència.


*Informació de nota de premsa, publicada integramente des de Público.es

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal