Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L’Eliana premiada per quarta vegada amb el Premi ambiental 'Bandera Verde-Municipio Responsable'


L'Eliana ha sigut destacada per les seues polítiques mediambientals i de participació ciutadana

La localitat de Camp de Túria l'Eliana rebrà avui el premi Bandera Verda-Municipi Responsable que concedeix anualment la Federació de Consumidors i Usuaris Independents (FUCI) en reconeixement a la bona gestió mediambiental. L'Eliana aconsegueix el guardó per quarta vegada consecutiva. Li'l lliurarà avui a l'alcalde, José María Ángel, el ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete.

Foto entrega del premio edición anterior

En aquesta edició dels premis, la localitat ha resultat distingida en les categories de residus, neteja i jardineria; compromís ambiental; educació ambiental i participació ciutadana, i en l'apartat de consum energètic i contaminació.

La candidatura de l'Eliana incloïa un conjunt d'actuacions realitzades en els últims anys. l'Ajuntament destaca l'increment i millora de l'oferta de parcs i jardins, la protecció de zones verdes, els esforços per a augmentar el reciclatge, així com les polítiques per a estalviar energia i restar protagonisme a l'automòbil. El jurat també ha valorat les activitats educatives i la implicació ciutadana en la presa de decisions que afecten al municipi.

-    Residus, neteja i jardineria.
-    Compromís ambiental.
-    Educació ambiental i participació ciutadana.
-    Consum energètic i contaminació.

Un premi prestigiós que L’Alcalde, José María Ángel Batalla, rebrà de mans de Miguel Arias Cañete, Ministre d’Agricultura.

El premi Bandera Verde-Municipio Responsable constitueix un referent per als municipis compromesos amb la protecció del medi ambient i el foment d’un consum responsable. Amb la solvència que atorguen les dotze edicions celebrades, este guardó serveix de plataforma per donar a conèixer la realitat ambiental dels pobles i ciutats del territori estatal, mesurant els esforços que duen a terme les corporacions locals en benefici dels seus veïns i veïnes.  
A més, el fet que el certamen siga convocat per  una entitat independent com FUCI, la qual al seu torn forma part de la federació mundial d’organitzacions de consumidors Consumers International i col•labora, entre altres organismes, amb l’Instituto Nacional del Consumo i el Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, suposa una garantia d’objectivitat a l’hora de seleccionar i premiar les iniciatives més valuoses.

Les iniciatives valorades pel jurat
La candidatura de l’Eliana que l’ha feta mereixedora del premi comprèn el conjunt d’actuacions realitzades als darrers anys les quals han suposat una millora significativa en termes de sostenibilitat ambiental. En este sentit, iniciatives com ara l’increment i la millora continuades de l’oferta de parcs i jardins d’alt valor (creació del Jardí Municipal Hort de les Taules, instal•lació de jocs d’aventura a la Pinada Ramón Navarrete, programa municipal d’horts d’oci) i la protecció de les zones verdes que ha inclòs la catalogació dels arbres monumentals d’interès local, juntament amb l’esforç col•lectiu per ser un dels municipis de la Comunitat Valenciana on més es recicla, han estat molt positivament considerades pel jurat a l’hora d’atorgar el premi en la categoria de residus, neteja i jardineria.
Alimentació i Medi Ambient, el premi que acredita l’Eliana com a municipi exemplar pel seu treball a favor d’un desenvolupament més sostenible. En la present edició, les categories en què este municipi ha resultat guanyador han sigut les següents:
Pel que fa a les categories de compromís ambiental i consum energètic i contaminació, s’ha valorat l’aposta que l’Eliana ve realitzant per tal de reduir la seua petjada ecològica, mitjançant l’estalvi energètic. Dins d’aquesta línia, destaquen aquelles mesures orientades a promoure una mobilitat més sostenible, conferint un major protagonisme a les persones front als cotxes, amb projectes emmarcats al Pla de Mobilitat i Accessibilitat Sostenibles, com ara la remodelació de la Av. de les Delícies i de la Av. Generalitat, la reurbanització de la Plaça, l’ampliació de la xarxa de carril bici o la creació de noves zones d’aparcament al voltant del centre urbà. Junt amb això, han estat corregits més de deu mil metres quadrats de carrer per fer desaparèixer els obstacles arquitectònics que dificultaven l’accessibilitat. També les iniciatives per disminuir el consum de l’enllumenat públic han sigut essencials: la renovació de moltes de les lluminàries per altres més eficients i l’optimització en l’encès dels llums han redundat en un benefici ambiental i econòmic considerable.
Finalment, el jurat ha valorat que l’Eliana és així mateix un municipi exemplar en matèria d’Educació ambiental i participació ciutadana, no sols per la quantitat d’activitats educatives que l’Ajuntament organitza cada any (Jornades socioambientals, Conta-contes, campanyes socioambientals, entre d’altres), la millora en els equipaments per una major cohesió social (Centre de formació de persones adultes, Casa del Mestre-espai d’associacions) i la quantitat d’òrgans participatius amb què compta, sinó també i sobretot per l’elevada implicació de la ciutadania en totes les iniciatives i per l’estreta relació que uneix els mecanismes participatius amb el procés de presa de decisions sobre polítiques locals, de manera que el treball i les propostes del Consell dels Xiquets, del Foro Ciutadà de l’Agenda 21 i del Consell de Participació es veu reflectit en l’adopció de decisions per part de la corporació local.

La trajectòria de l’Eliana per la sostenibilitat

Amb este nou premi, el palmarès de l’Eliana suma un total de sis guardons d’àmbit estatal que reconeixen les bones pràctiques ambientals locals: Premi Ecomed a la ciutat sostenible en la seua globalitat (any 2003), Menció Pinya Verda–ADENE (any 2003) i Premi Bandera Verde–Municipio Responsable (anys 2006, 2008 i 2010). Les distincions obtingudes evidencien un compromís amb la sostenibilitat i amb la participació ciutadana que ve de lluny i que va més enllà d’actuacions aïllades i puntuals. L’aposta per processos estratègics com l’Agenda 21 local (iniciada a l’Eliana a l’any 1999) o l’esforç per fer del municipi una Ciutat educadora són eixos fonamentals que orienten el camí quotidià de l’Eliana cap un millor futur.

Aquest premi és guardó coral; és, sobretot, un reconeixement a l’esforç col.lectiu de molts elianers i elianeres que amb el seu compromís han fet possible que l’Eliana siga un municipi referencial per la seua bona gestió mediambiental. A tots i totes: Foro d’A-21, Consell de Participació ciutadana i Consell dels xiquets, centres educatius i AMPES, CEL, associacions de veïns i col.lectius, empreses


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal