Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L’essència d’Aspencat, lluitar a través de la música


Ha passat un any des que 'Inèdit' va eixir a la llum i Aspencat torna de nou a la càrrega amb 'Essència', un quart disc que es pot escoltar a la xarxa des del passat 29 d'abril.
Considerats com un dels grups musicals que més desafien la cultura institucional al País Valencià, el grup de la Marina Alta continua fusionat les lletres crítiques i els missatges de lluita amb ritmes electrònics, greus, sintetitzadors i la incorporació del dubstep com a novetat.
El nou projecte d'Aspencat tracta de fer ressò de les lluites del poble valencià davant les pressions, injustícies i abusos de poder que es succeeixen any rere d'any. El grup li posa música a totes aquestes frisances. Perquè com bé diuen "hi ha moltes coses a dir" i Aspencat no se'n calla una. Però no ho fan sols. Aquesta vegada compten amb col·laboracions com Nega (Los Chikos Del Maíz) 1101vs13, L.E. Flaco, Bman, Tawas i Oscar (productor i Mc's de Dremen), Martin Plan B, Remei, Ximo Escrivà (antic membre del grup) i l'habitual presència d'Àlex Seguí (La Gossa Sorda).
Ara bé, Aspencat no només es recolza d'artistes sinó també de les aportacions dels seus seguidors. 'Essència' ha sigut possible gràcies al suport econòmic dels seus fans i amics mitjançant la plataforma de finançament col·lectiu Verkami. Amb açò, la formació de reggae ha aconseguit recaptar un total de 8.425 euros que els han ajudat a traure endavant el disc i, el més important, fugir del sistema de finançament tradicional com una forma de lluitar contra ell.
L'essència d'Aspencat, lluitar a través de la música. Foto: Aspencat
Capficats en la gira de 2013 i preparant a consciència el nou directe, la banda no para. El proper dissabte podrem gaudir de les seues cançons a Guardamar de la Safor. També hi han tancades altres dates com la del cap de setmana del 24 i 25 de maig a Castelló de la Plana i a Almussafes respectivament o les actuacions del 7 de juny a Barcelona i a Manresa. Les entrades tant per a Barcelona com per a Castelló de la Plana ja estan a la venda a la xarxa.
Com sorgeix 'Essència'? És un pas endavant més de la banda per la senda que hem recorregut durant els darrers 5 anys, una volta de clau més a l'estil i el missatge dels treballs anteriors. Es tracta de seguir el viatge sense perdre l'origen, les arrels, però amb els cinc sentits posats en el destí.
Com ha sigut el procés de producció i edició? El procés de producció i edició ha tingut lloc des de l'octubre de l'any passat fins pràcticament la data de llançament del disc. Els primers mesos hem treballat a casa i al local d'assaig i a partir de gener a l'estudi de gravació acabant d'arrodonir les cançons. Una vegada clares les cançons vam començar el procés de gravació al llarg dels mesos de febrer i març, per passar posteriorment a la mescla i masterització de les cançons.
Al nou tema que avançàreu, 'Quan caminàvem', parlàveu de com "sobreviure forma part de l'Essència". Entenem com a l'essència d'un objecte el conjunt d'atributs o qualitats que li donen la identitat i que sense els quals, deixaria de ser el que és. 'Quan caminàvem' pretén ser el nostre humil homenatge a l'Estellés. La cançó inclou algunes paraules i parts de versos del mestre de Burjassot. Diguem "sobreviure forma part de l'essència" perquè "sobreviure" és intrínsec a l'ADN del poble valencià des de fa més de tres segles i això l'Estellés ho sabia molt bé ja que va sofrir atacs personals i pressions molt fortes perquè deixara d'escriure, però a l'igual que la nostra València, va saber surar per damunt les adversitats i mai va claudicar.
Quina seria l'essència d'Aspencat? Seria la barreja entres els distints estils de música jamaicana moderna i un missatge crític i incisiu. Si els anteriors treballs incloien ritmes ska, reggae roots, dancehall… En aquest treball hem afegit el dubstep com a novetat, més sintetitzadors i greus per donar-li una mica de canya al disc.
És 'Essència' el disc més crític? Podríem dir que 'Essència' és el disc més incissiu i agressiu. Si més no, l'únic que hem fet és adaptar el missatge a la situació que veiem cada dia al carrer, cada vegada més injusta i més desigual. On uns pocs acaparen la majoria del pastís deixant només algunes molles, cada vegada menys, per a la resta.
És el vostre quart treball. Com ha evolucionat Aspencat des de 'La Festa està servida'? 'La Festa està servida' va ser la nostra primera maqueta, i contenia cançons composades molts anys abans, va ser la primera presa de contacte amb un estudi de gravació i guardem bon record d'aquesta experiència. Respecte a l'evolució, pensem que és considerable si escoltem 'Essència' i comparem els dos treballs. El nexe d'unió estre els dos seria la il·lusió posada en ells.
Heu renovat la vostra imatge. Des de la maqueta 'La Festa està servida', sempre hem renovat la imatge quan hem tret disc nou. Per al disseny de la imatge d''Essència' hem compttat amb Alba López i n'estem molt satisfets del resultat. Creiem que identifica perfectament el contingut musical del nou treball.
És la primera vegada que empreu el crowfounding com a forma de finançament? Sí, i n'estem molt contents. Ens ha servit per promocionar el disc molt abans de començar el procés d'enregistrament i al mateix temps hem rebut el suport de molta gent que ens ha donat ànims per treballar de valent. L'altra part és la satisfacció d'haver pogut traure un nou treball sense haver de buscar finançament en cap entitat bancària, amb el que això suposa, estalvi d'interesos i no contribuir a que facen negoci amb nosaltres els mateixos que han provocat la situació de desastre econòmic actual.
Video promocional d"Essència', el darrer disc d'Aspencat.
Autora Beatriz Pascual des dels nostres amic de Nonada.es
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal