Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El retorn de la primavera


Ja hi som altra vegada. Avui, dimecres 20 de març de 2013, a les 12:02 h,  temps local, comença la primavera per als habitants de l'hemisferi nord. Deixem finalment enrera l'hivern i ens encaminem cap a l'estiu.

Per contra, per a l'hemisferi sud, Austràlia, Àfrica del Sud, Amèrica del Sud, etc. avui serà el començament de la tardor i deixaran per fi l'estació calorosa de l'estiu que tants incendis ha causat a Austràlia, com els focs de l'històric Observatori de Siding Spring.

Com ja vaig contar una vegada, a causa de la forma el·líptica de l'òrbita terrestre i de la segona llei de Kepler o de les àrees, la durada de les quatre estacions astronòmiques no és d'igual durada. La primavera durarà 92 dies i 18 hores i s'acabarà el 21 de juny, solstici d'estiu.

En el seu camí al voltant del Sol, la primavera comença quan el centre de la Terra, del Sol i el pla de l'equador terrestre es troben alineats, venint el Sol en el seu moviment aparent des de l'hemisferi celeste sud al nord.

Vist des de la superfície terrestre, i amb una visió geocèntrica, la primavera comença quan el centre del disc solar, observat sobre l'esfera celeste, creua el cercle de l'equador celeste, venint el Sol en el seu moviment aparent des de l'hemisferi sud celeste al nord.

I donat que que l'equador celeste talla el pla de l'horitzó exactament en els punts cardinals Est i Oest, en estar avui el Sol exactament sobre l'equador, la durada de les hores de llum serà exactament 12 hores, el mateix que les hores de fosca. Per això mateix el dia d'avui rep el nom de dia de l'equinocci de promavera (igualtat de les nits).

L'augment de les hores de llum es notaran ràpidament a partir d'ara. Cada dia el Sol eixirà una mica més d'hora cada dia i es pondrà una mica més tard amb la qual cosa les hores diurnes augmentaran uns tres minuts cada dia.

En els rellotges de Sol que també són calendaris l'ombra del gnomon dibuixarà una línia recta al llarg del dia, ja que el Sol es deplaça avui per l'equador. Al meu rellotge d'Alcàntera de Xúquer l'ombra ja frega la linia equinoccial, ja que fa sol.

I donat que som a l'any Espriu, deixeu-me que acabe amb una perla poètica del gran mestre, dedicada a la primavera.

Lliures cavalls, a l’alba,
 per la deserta platja.
 Veus i tambors proclamen
 la primavera.

Després, fet nou silenci
 damunt el mar, les hores
 encadenades besen
 la sorra molla.

.(Poema XXI del Cementiri de Sinera). Tret de Darabuc.cat
Foto: Esquema de l'òrbita del sistema solar. De National Weather Service Weather Forecast Office.

Del blog pols d'estels d'Enric Marco al que anem publicant periòdicament en Crònica
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal