Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Esquerra Unida de la Pobla, proposa a l'Ajuntament, que organitze un homenatge a Estellés

L'any 2012 va ser declarat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, per unanimitat, l'any de Vicent Andrés Estellés, formava part dels homenatges que l'autor valencià, nascut a Burjassot mereixia i encara que havia rebut alguns, perquè Estellés durant la seua vida va ser reconegut com un gran poeta i escriptor valencià. Així se li va reconèixer en 1.984 quan se li va atorgar el Premi d'Honor de les Lletres Valencianes, precisament sis anys abans, en 1978 també va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i aqueix mateix any curiosament, va ser substituït com a redactor cap de les Províncies, lloc que havia exercit des de feia quasi 20 anys. Per tant als cinquanta-quatre anys, el que li suposava dedicar-se íntegrament a la seua obra i participar en mostres i altres activitats culturals. l'any 1.990 va ser Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura.

Vicent Andrés Estellés va nàixer ací al costat ací al costat, a Burjassot i  va ser durant molt temps, com diu un dels seus poemes més coneguts; 'la veu d'un poble'. El  regidor  d'EUPV, Javier Descalzo,  a la seua mociò que propossa per al Ple ordinari del dia 2 d'abril:

'Vicent Andrés Estellés té una obra diversa i molt extensa. Encara que n'és més coneguda la poesia, també escrigué novel·les, obres de teatre, guions de cinema i unes memòries. Els temes centrals de la seua obra són la mort, el sexe i la pàtria, sempre des d'un prisma popular, quotidià, senzill, directe i, fins i tot, vulgar. Tota la seua obra és difícil de catalogar, ja que algunes obres les reelaborava a partir de llibres o anotacions privades, com els Manuscrits de Burjassot, Cançoner o Mural del País Valencià, dels quals només en publicava fragments o aquells poemes que considerava més adients.

Les primeres publicacions són Ciutat a cau d'orella (1953) , La nit (1956), Donzell amarg (1958), i L'amant de tota la vida (1966), que només són un menut recull de tot el que havia escrit fins a eixe moment.

A partir dels anys setanta, publica amb més freqüència i rep nombrosos premis. Publica Lletres de canvi (1970), Primera audició (1971), L'inventari clement (1971). El 1971 publicà dues obres molt importants: La clau que obri tots els panys (que conté Coral romput) i el Llibre de meravelles, potser la seua obra més coneguda.'

Cantants com Maria del Mar Bonet, Paco Muñoz o Ovidi Montllor han posat veu i música a unes lletres que calia difondre. Però no només artistes de la Cançó s'han vist amb Estellés: altres com Òscar Briz o els ritmes afrovalencianomeridionals dels Soul Atac també han emprat les lletres del poeta de Burjassot per a les seues cançons.

El que demana el regidor d'Esquerra Unida es:

1.- L'Ajuntament de La Pobla de Vallbona fa un reconeixement a la figura de l'escriptor
2.- El Ple aprova l'organització d'un acte-homenatge a la figura de l'autor

Entrevista que li va fer la també escriptora i periodista, Monserrat Roig al 1978




Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal