Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Últims dies per a veure 'Els valencians i la Constitució de 1812'

Encara que sense massa publicitat per part de l'Ajuntament, aquestos son els últims dies per a poder veure l'exposició "Els valencians i la Constitució de 1812". L'Exposició que pot visitar-se fins al 6 de Gener està instal·lada a La Casa de la Joventut de Sant Antoni i fou organitzada per la Biblioteca Valenciana i l'Arxiu del Regne per a la commemoració del segon centenari de la Constitució Espanyola de 1812, popularment coneguda com "La Pepa".

La mostra que des de Desembre de 2011 a Març de 2012 estigué exposada al Monestir de Sant Miquel i del Reis, ha estat oferida per la Generalitat, a tots els ajuntaments per a que a traves dels panels creats, apropar a tots els ciutadans els fets que varen canviar la historia de Espanya al ser l'inici i naixement d'unes institucions com delegacions de govern, diputacions, audiències provincials i ajuntaments constitucionals que després de fer un bon paper al seu moment, avui, algunes d'elles estan fora de lloc i no mes serveixen per a duplicar les administracions i fer de pessebre clientelista del partit de torn governant.

Visitant l'exposició tenim una bona oportunitat per a poder contemplar l'extens patrimoni bibliogràfic i la exhibició de peces relacionades amb aquest període històric que són conservades als arxius i biblioteques del País Valencià.

Mentre en 1808 el reis borbons, Carlos IV i Fernando VII, passaven de tot allò relacionat amb el seu Regne i els espanyols i abdicaven a Baiona en favor de Napoleó I, la Junta Suprema Central gestava la idea de convocar les Corts. El 24 de Setembre de 1810 i després de realitzades eleccions varen ser inaugurades les Corts Generals i Extraordinàries al Teatro Cómico de la Isla de San Fernando, com la pressió de l'exercit francès no s'aturava es varen tenir que traslladar les Corts a Cadis on desprès dels treballs realitzats al llarg de 1800 sessions es va declarar que la sobirania nacional resideix a les Corts i es nomenada una comissió de tretze diputats i un assessor per a la redacció de la Constitució que una vegada acabada varen jurar els diputats el 19 de Març de 1812, pel qual motiu va ser coneguda com La Pepa.

Eixa Constitució documentada a la mostra de la Casa de la Joventut (que encara podem veure) i que ha anat exhibint-se als pobles de Bétera, Bocairent, Aielo de Malferit, L'Olleria, La Vall d'Uixó, La Nucia i que després de passar per Sant Antoni de Benaixeve visitarà Oriola, Novelda, Sax, Alcoi, Requena i Sant Joan d'Alacant, va marcar l'esdevenir històric de l'Estat Espanyol que trencant amb l'absolutisme borbònic va afirmar la sobirania nacional que ha consagrat els drets i llibertats dels ciutadans.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

1 comentari :

Mastodon NotaLegal