Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Comissió 9 d’Octubre celebra la Diada reclamant un País Valencià amb futur i amb més autogovern

La manifestació partirà de la plaça Sant Agustí de València, a les 18.00h. La celebració continuarà amb un homenatge a Joan Fuster, a les 21.00h, a la Societat Coral el Micalet, amb l’actuació del músic valencià Miquel Gil.

El portaveu de la Comissió Toni Gisbert ha fet referència a la discriminació econòmica que pateix el Pais Valenciá, per raons fiscals i escàs finançament
La Comissió 9 d’Octubre ha convocat la tradicional manifestació de caràcter festiu i reivindicatiu, que enguany estarà encapçalada pel lema ‘El País Valencià és el futur’. Les entitats socials, polítiques, sindicals i cíviques que conformen la Comissió constaten que el futur passa per conservar i ampliar el nostre autogovern, per tant, s’oposa al desbastellament de l’Estat de les autonomies que ha iniciat l’Estat espanyol amb el pretext de la crisi. 

En el Manifest, es remarca que La primera convocatòria és la tradicional manifestació del dia 9, convocada enguany amb el lema ‘El País Valencià és el futur’, que eixirà de la plaça Sant Agustí de València, a les 18 hores, i que enguany està marcada per un doble context, econòmic i nacional.

Respecte al context econòmic, la Comissió fa una crítica a la gestió antisocial de la crisi, tant per part del Govern espanyol com del Consell, en un doble sentit: d’una banda, la política unidireccional de retallades que amenacen l’estat de benestar i els serveis públics sense tenir en compte polítiques de creixement i de foment de l’ocupació, i d’una altra banda la creixent repressió de les expressions de malestar social i de les mobilitzacions (fet que revela un dèficit democràtic, ja que el malestar social s’ha de canalitzar per la via del diàleg i, en qualsevol cas, de l’estricte respecte al dret democràtic de manifestació i llibertat d’expressió i reunió).
I pel que fa al context de país, la Comissió denuncia la discriminació econòmica que pateix el País Valencià per part del Govern espanyol, que ara torna a repetir-se en els Pressuposts estatals per al 2013, una discriminació que ve d’anys (recordem la constant marginació de l’Arc Mediterrani en benefici d’infraestructures menys necessàries i que se justifiquen no per criteris econòmics sinó polítics). La Comissió 9 d’Octubre vol destacar, però, que som davant un problema de fons, que consisteix en un sistema de finançament injust, pel qual l’Estat espanyol castiga la societat valenciana, i que cal corregir.
Finalment, en aquest context de país, la Comissió reivindica que el reconeixement del caràcter pluricultural de l’Estat i la fi de la censura de TV3 al País Valencià: és en mans del president Fabra posar-hi solució, desprecintant els repetidors d’Acció Cultural o arribant a un acord de reciprocitat. I reclamem també la reforma del Decret de Plurilingüisme, en el sentit de garantir l’ensenyament en valencià en tots els nivells.
Per tot això, la Comissió 9 d’Octubre demana al Govern valencià i al president Fabra un canvi de polítiques, tant en l’àmbit econòmic com en el lingüístic, cultural i educatiu, amb diàleg, sensibilitat social i priorització de l’interès general, per tal de garantir un futur possible per al País Valencià. Perquè, a més, si no hi ha un canvi de polítiques hi haurà un canvi de govern, com ja assenyalen moltes enquestes que detecten el malestar dels valencians i l’erosió electoral del PP.
Enguany, però, la Comissió afegeix una segona convocatòria: després de la manifestació, tindrà lloc un acte d’homenatge a Joan Fuster, a les 21 hores, a la Societat Coral el Micalet, en col·laboració amb la plataforma Castelló per la Llengua i l’Associació d’Actors i Actrius del País Valencià.
L’homenatge es fa amb motiu del 50è aniversari de “Nosaltres els valencians” i en record del 30é aniversari de l’aplec que, el 25 d’abril de 1982, va reunir a la Plaça de Bous de Castelló desenes de milers de valencianes i valencians en commemoració del 50é aniversari de les Normes de Castelló.
La Comissió entén que era necessari un homenatge a la figura i l’obra del gran assagista, i fa una crida pública a l’Ajuntament de València perquè, com a institució pública que és, en el sentit que hauria de representar el sentiment de tots els valencians, faça ell també un homenatge públic i institucional a Fuster, i supere les temptacions sectàries i partidistes en benefici del consens social i polític.
L'acte combinarà projeccions de l’aplec i del discurs que Fuster hi féu amb un repàs per la vida i les idees de l’assagista de Sueca a través dels seus textos. Serà conduït per Josep Manuel Casany, interpretaran els textos els actors Paco Alegre, Pilar Almeria, Francesc Anyó, Pepa Juan i Albert Iborra i finalitzarà amb l’actuació musical de Miquel Gil.
Les entrades de l’acte es podran adquirir a l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) de València, seu d’ACPV, a 5 euros o bé a 10 per a les persones que vulguen col·laborar econòmicament amb el projecte
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal