Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El pròxim 22 d'octubre es compliran setanta-cinc anys de la creació de les Brigades Internacionals (B.I.).

Al novembre de 1936, la XI i la XII Brigades Internacionals van entrar en combat per la defensa de Madrid en la Ciutat Universitària i en la Casa de Camp. Segons els útlims estudis van arribar a participar en total 59.380 brigadistes estrangers, dels quals van morir més de 15.000. Els voluntaris internacionalistes no van sobrepassar el nombre de 20.000 en els fronts en cada període de la guerra. Les B.I. van estar compostes per persones de cinquanta-quatre països d'Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica. Va ser la primera vegada en la Història en la qual es va produir una participació tan nombrosa i internacional, en ajuda d'un poble la Llibertat del qual es veia amenaçada pel feixisme.

A mitjan anys 90, l'Estat espanyol va concedir la ciutadania espanyola als brigadistes, una idea concebuda durant l'últim govern de la II República, presidit per Juan Negrín.

L'homenatge es durà a terme a Albacete, Barcelona, Madrid i altres localitats. Entre les activitats programades a Madrid podem destacar la inauguració d'un monument a les Brigades Internacionals en la Ciutat Universitària de Madrid. Aquesta obra ha sigut dissenyada i realitzada per docents de la Facultat de Belles arts de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i ha sigut tractada amb materials que impedeixen la realització de pintades. El cost d'aquesta obra commemorativa ha sigut sufragat per l'Associació d'Amics de les Brigades Internacionals (AABI), amb aportacions de particulars i d'entitats espanyoles i estrangeres, entre elles algunes ambaixades de països dels quals procedien els brigadistes: Argentina, Canadà, Xipre, Eslovènia, Noruega, Rússia i Sèrbia. Convé recordar que als voltants de l'emplaçament del monument, encara es poden veure les petjades d'impactes de bala en diversos edificis, ja que com s'esmentava al principi, la Ciutat Universitària va ser un dels primers escenaris d'entrada en combat de les B.I.

També es van a dur a terme unes jornades, els dies 20 i 21 d'octubre, amb el títol “Les Brigades Internacionals, del local al global”, en les quals participaran historiadors, investigadors i activistes de diversos països. En el programa d'aquestes jornades s'inclouen dos documentals presentats pel seu autors (un d'ells s'estrena allí).

El diumenge 23 al matí hi haurà un acte de record en el cementeri de Fuencarral, i aqueix mateix dia, a partir de les 11:30 hores, en el saló d'actes de l'Ateneu de Madrid es projectaran dos documentals sobre els brigadistes danesos i argentins, respectivament. Després hi haurà un col·loqui amb dos historiadors i un representant de la AABI.
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal