Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió


Suscríbete y recibe las novedades
Correo:

Pots buscar

La presentació a La Pobla de Vallbona del llibre 'El Camp de Concentració de Portaceli' organitzat per EUPV i ERPV reuneix a quasi 50 personesCom un Hospital de Serra es converteix en el principal Camp de Concentració de Valéncia des d'1.939 a 1.942 ?.

"Una història amagada i que encara hi-hà molt poca informacions oficial, quasi tota segueix amagada".

Un acte ahir dilluns 11 de juny a 'La Casa Gran' on es va escoltat i seguir una història que encara no es coneix del tot.

Acompanyant al llibre el títol del qual és precisament eixe "El Camp de Concetració de Portaceli (1939-1942)", es va exhibir el documental que ho acompanya i que és un curt però gran testimoniatge, dels quatre anys que es van viure en el Camp de Concetración 'de submissió i sometiment' franquista. Des d'allí eixien cap a l'afusellament bé a Llíria o bé a Paterna molts dels presoners. Els que van sobreviure, van ser traslladats a València, molts a Sant Miquel dels Reis.

 La presentació a la Pobla de Vallbona va ser a carrer de Ester López Barceló responsable de memòria democràtica d'Izquierda Unida; de Joan Barres, co-director del documental 'El Camp de Concentració de Portacli (1939-1942) i de Agustí Cerdà membre de la Sectorial de memòria histórica d'ERPV i fent la presentación el regidor de la Pobla de Vallbona, Javier Descalzo.

L'Història del Camp segons el llibre
 
"Un fet bastant conegut del final de la guerra a Espanya és la captura, en el port d'Alacant, de 20.000 republicans que van ser traslladats al camp de Concentració d'Albatera.

A l'octubre de 1939, per motius de salubritat, el camp va ser clausurat i els presos redistribuïts. Al voltant de 12.000 van ser traslladats a un camp bastant desconegut: el Camp de Concentració de Portaceli (Serra). Un camp que «En la Inspecció de Camps de Concentració de Presoners es dóna notícia de la seua existència, a la fi d'abril de 1939, com a camp de reclusió per a la zona de València».

El camp va tenir una població "flotant" d'entre 4.000 i 5.000 interns, amb entrades i eixides constants,  a la fi de 1939 quan, amb l'arribada dels presos d'Albatera, la xifra va pujar de colp fins als 12.000-15.000 interns, moment en què la situació es va convertir en catastròfica per a tots ells, arribant a haver-hi fins a 32 presos per cel·la.

Els mesos següents els ja identificats i jutjats en els "sumarísimos" rebien la llibertat (si aconseguien els avals necessaris), eren traslladats als diversos penals de l'estat o eren executats. Així mateix molts presos van trobar la mort a causa de la desnutrició, malalties...

Finalment el camp va ser desmantellat entre finals de desembre de 1941 i gener de 1942, quan ja havien sigut identificats i transferits tots els interns, que era la vertadera funció d'aquest camp.

Les 168 pàgines d'aquest llibre configuren un relat d'aquests fets, amb material gràfic, documents, testimoniatges i estudis sobre el camp per a la seua divulgació i coneixement. Les diferents col·laboracions i entrevistes estan publicades respectant la llengua original de l'autor (català i/o castellà)."


Així mateix també s'ha exhibit el documental (el primer sobre un camp de concentració franquista a Espanya) produït per la Associació Stanbrook (Centre d'Estudis i Documentació de la Memòria Republicana).portada del llibre

VV.AA.
L'Eixam Edicions
Colección: Roja y negra especial
Edición bilingue
Págs. 168
Valencia, 2018
ISBN: 978-84-15180-62-3

L'Hospital Doctor Moliner huí

Tags: , , , ,

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :