Un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València, pertanyents al grup BDSLab-ITACA, ha assolit "avançs significatius" en la comprensió dels mecanismes que regulen la formació de vasos sanguinis en el glioblastoma (GB), un dels tipus de càncer cerebral més agressius i amb pitjor pronòstic. Aquesta troballa podria obrir noves vies per al desenvolupament de tractaments més específics i eficaços.
Els resultats d'aquesta investigació, que s'han publicat a la revista científica Heliyon, posen en relleu la identificació d'un conjunt de gens que estan associats a una alta incidència de vascularitat en els tumors i que es correlacionen amb un pronòstic desfavorable. Els autors de l'estudi inclouen investigadors destacats com Víctor Montosa, María del Mar Álvarez, Javier Gil, María Gómez, Carles López, Juan Miguel García i Elies Fuster del grup BDSLab, juntament amb Rebeca Burgos de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe.
El glioblastoma (GB) és el tumor cerebral primari més comú i agressiu, representant aproximadament el 57% de tots els gliomes i el 48% dels tumors malignes del sistema nerviós central. La formació de nous vasos sanguinis dins del tumor, coneguda com a vascularitat, és clau per al seu desenvolupament i progressió. "Una major vascularitat permet al tumor rebre més nutrients i oxigen, fet que afavoreix el seu creixement ràpid i la seua resistència als tractaments convencionals com la cirurgia, la radioteràpia i la quimioteràpia", explica Víctor Montosa, autor principal de l'estudi.
La investigació es va centrar a entendre com la vascularitat del glioblastoma influeix en el seu comportament i creixement, amb l'objectiu de descobrir mecanismes genètics específics que podrien ser objecte de noves teràpies. Per a això, els investigadors van utilitzar tecnologia avançada, incloent imatges per ressonància magnètica (IRM) analitzades amb el software de diagnòstic ONCOhabitats, el qual mesura el flux sanguini cerebral. També es van utilitzar dades de seqüenciació d'ARN del projecte TCGA-GBM, una base de dades clau en la recerca genètica sobre el glioblastoma.
"Analitzàrem 147 mostres de seqüenciació d'ARN, de les quals 15 també comptaven amb informació d'imatges de ressonància magnètica. Això ens va permetre estudiar els perfils genètics relacionats amb la vascularitat del tumor, identificant 21 gens especialment actius en tumors amb alta vascularitat", assenyala Juan Miguel García, responsable del grup BDSLab.
Els investigadors han trobat que aquests gens no només estan relacionats amb una major formació de vasos sanguinis, sinó també amb una menor supervivència dels pacients. "S'han observat diferències significatives en les taxes de supervivència entre els pacients amb alta vascularitat i aquells amb una vascularitat moderada", afirma Víctor Montosa.
Davant d'aquestes troballes, el treball suggereix la necessitat de realitzar estudis addicionals amb mostres més grans i tècniques de ponderació de gens més precises per validar el potencial d'aquests gens com a biomarcadors de pronòstic en el glioblastoma. Aquests avanços obrin noves perspectives per a la comprensió i tractament d'aquest tipus de tumor cerebral tan agressiu, oferint esperança per a futurs desenvolupaments terapèutics.
Crónica CT* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :