El Tribunal Suprem eximeix a Riba-roja de Túria de pagar 25 milions d'euros per l'anul·lació del PAI de Porxinos
Gràcies a l'oposició del PSPV i Esquerra Unida en el seu moment, que van votar en contra del projecte, s'ha evitat un "pelotazo" urbanístic i Riba-roja de Túria queda exonerada de tot pagament. Això marca un triomf per al lema "Salvem Porxinos".
El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que va eximir l'any passat l'Ajuntament de Riba-roja de Túria de pagar 25 milions d'euros a la societat Litoral del Este per l'anul·lació del programa de desenvolupament integrat (PAI) de Porxinos. Aquesta decisió, que posa fi a un llarg litigi gràcies a l'oposició del PSPV i Esquerra Unida al projecte urbanístic, és ja ferma i inclou l'obligació per part de Litoral del Este de pagar 2.000 euros en concepte de costes processals.
El fallo del Tribunal Suprem ratifica la sentència del TSJCV emesa el setembre de 2023, que va exonerar l'Ajuntament de Riba-roja de Túria del pagament d'una indemnització a l'empresa Litoral del Este, creada per l'equip del València Club de Futbol. Aquesta empresa havia estat part del projecte d'un pla urbanístic que preveia la construcció d'una ciutat esportiva, 2.700 habitatges, finques de sis altures i un camp de golf a Porxinos, un entorn de gran valor ecològic inclòs en l'actualitat en el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Túria.
El València Club de Futbol va apel·lar la decisió del TSJCV al Tribunal Suprem, però aquesta instància va "inadmetre el tràmit" per incomplir les exigències legals relatives a la justificació del recurs, segons l'article 88.3 a de la Llei de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa (LJCA). El Tribunal Suprem va considerar que no s'havia presentat una base suficient perquè aquesta sala realitzara cap precisió o concreció sobre el cas.
Els magistrats del Tribunal Suprem van argumentar en la seua sentència que el recurs no tenia "interès casacional objectiu" degut al marcat caràcter particular de les qüestions plantejades, lligades a aspectes concrets del litigi. Per aquesta raó, van imposar les costes processals a la part recurrent, Litoral del Este.
El conflicte judicial es remunta a un conveni urbanístic signat en 2005 entre l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, governat aleshores pel Partit Popular, i l'empresa constituïda pel València Club de Futbol per aprovar el PAI de Porxinos. A canvi, l'empresa va fer una aportació de 20 milions d'euros a les arques municipals per a diverses obres i projectes locals. Mentre que el Partit Popular va votar a favor del projecte en el ple, el PSPV i Esquerra Unida van votar en contra, la qual cosa va marcar el principi del moviment per a "Salvar Porxinos".
Diferents sentències judicials han anat anul·lant les actuacions relacionades amb el PAI de Porxinos des de 2013, quan el TSJCV va declarar nuls els plans parcials i l'homologació del projecte per la manca de recursos hídrics suficients i la falta de concurrència i publicitat en el procés, després d'una denúncia de la Plataforma Salvem Porxinos.
Les sentències judicials han assenyalat repetidament que el projecte no va respectar les condicions de la declaració d'impacte ambiental respecte entorn de les Rodanes. També van destacar que l'adjudicació del projecte es va fer "a dit i sense oferta pública", contravenint l'ordenament urbanístic vigent.
Litoral del Este va renunciar el 2014 a les indemnitzacions econòmiques per l'anul·lació del PAI a canvi de la tramitació d'un nou pla urbanístic per part de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria. Aquest nou projecte va ser posteriorment rebutjat per la Generalitat Valenciana per l'important impacte ambiental que comportava. Com a resposta, el València va demandar l'Ajuntament per a reclamar una indemnització de 25 milions d'euros, però tant el TSJCV com el Tribunal Suprem han avalat l'actuació municipal.
Robert Raga, alcalde de Riba-roja de Túria, ha afirmat que la sentència del Tribunal Suprem "posa fi a una època molt fosca del Partit Popular, on la cultura del pelotazo ràpid prevalia com a forma de vida. Gràcies als partits polítics, entitats ecologistes i la societat civil, vam poder aturar aquest projecte, malgrat les crítiques que ens van acusar de ser antivalencians. La justícia ha prevalgut i ha impedit la destrucció del Vall de Porxinos".
Raga també ha destacat que el València Club de Futbol "està per sobre de les accions dels seus dirigents en aquell moment, que van intentar obtenir un benefici urbanístic de més de 130 milions d'euros a costa dels nostres veïns. Per sort, la cultura del pelotazo i la corrupció estan lluny de l'actuació actual d'aquest ajuntament, on l'interés general preval sobre qualsevol altra consideració".
Cap comentari :