La recerca catalana presenta una nova arma enfront de les mutacions del SARS-CoV-2 amb l'anticòs 17T2, capaç de neutralitzar totes les variants conegudes. El seu encaix "gairebé perfecte" amb l'espícula del virus ofereix una esperança real per a la protecció contra les mutacions, obrint la porta a possibles avanços en el disseny de vacunes i tractaments.
L'anticòs 17T2: un escut contra totes les variants de la covid
Investigadors catalans, en col·laboració amb l'Hospital del Mar Research Institute (IMIM), l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, el Centre Nacional de Biotecnologia i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), han assolit un èxit significatiu en la lluita contra el SARS-CoV-2. La recerca, detallada a la revista Nature Communications, presenta l'anticòs 17T2, un fàrmac que ha demostrat la capacitat de neutralitzar totes les variants conegudes del virus.
Aquest anticòs monoclonal, creat en laboratori a partir de mostres de sang d'un pacient infectat el març del 2020, es basa en la reconeixença d'una proteïna específica de l'espícula del virus. Aquesta espícula, coneguda com a Spike, és crucial perquè el virus ingresse i infecte les cèl·lules humanes. La singularitat de l'anticòs 17T2 rau en la seua àmplia àrea d'interacció amb el virus, permetent-li mantenir la seua efectivitat malgrat les mutacions.
El 17T2 s'ha mostrat eficaç contra variants preocupants com la XBB.1.16 i la BA.2.86. El seu encaix amb el virus és descrit com "gairebé perfecte", segons la investigadora principal, Giuliana Magri. A més, la recerca destaca la capacitat d'adaptació del fàrmac davant de noves variants, oferint la possibilitat de ser modificat per mantenir la seva eficàcia.
Els estudis en ratolins han demostrat la capacitat terapèutica i preventiva de l'anticòs, reduint lesions als pulmons i la càrrega viral. Aquesta versatilitat posiciona el 17T2 com un possible candidat per contribuir al disseny de vacunes, intervencions clíniques preventives i tractaments futurs.
Magri ressalta la importància d'aquest avenç per a les persones immunocompromeses, amb un alt risc de desenvolupar una forma greu de la malaltia. En aquest sentit, el 17T2 es configura com una eina clau per bloquejar totes les variants i proporcionar protecció a aquesta població vulnerable.
Ara, amb la patent europea en marxa, la recerca entra en la fase de proves en humans, amb la promesa de contribuir significativament a la lluita global contra la pandèmia.
#salut #covid19 #investigació #anticòs #variantscovid
Cap comentari :