Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Esclavitud moderna en el segle XXI: el sistema Kafala (patrocini) atrapa a milers de treballadors: La majoria dones

       



Més de 250.000 dones al Líban i milions en tot el Golf Pèrsic es troben atrapades en una forma moderna d'esclavitud: el sistema Kafala. Sota aquest sistema, les treballadores de la llar, en la seua majoria migrants, són privades dels seus drets bàsics, quedant a la mercè dels seus "patrocinadors".

El Kafala, que en àrab significa "patrocini", és un sistema legal que lliga als treballadors migrants a un únic ocupador, qui controla el seu visat, residència i permisos d'eixida del país. En la pràctica, això significa que els treballadors no poden canviar de treball, eixir del país o fins i tot accedir a la justícia sense el consentiment del "kafeel" o patrocinador.

En països com Qatar, on el 90% de la població activa és estrangera, el Kafala s'utilitza per a controlar a una gran massa de treballadors, especialment en el sector domèstic. Les dones que treballen en aquest sector es troben en una situació particularment vulnerable, ja que són invisibilitzades per la llei i manquen de les proteccions que se'ls atorguen a altres treballadors.

Les condicions de treball sota el Kafala són inhumanes: llargues jornades sense descans, salaris ínfims o inexistents, abusos físics i sexuals, i la constant amenaça de deportació. S'estima que dues treballadores de la llar se suïciden cada setmana al Líban, una xifra que reflecteix la desesperació davant la falta d'alternatives. Però no sols perqué és un sistema social utilitzat per a controlar els treballadors migrants que treballen principalment en els sectors de la construcció i domèstic als estats membres del Consell de Cooperació del Golf, és a dir, Bahrain, Kuwait, Líban, Oman, Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, i en alguns països veïns.

Organitzacions com Amnistia Internacional i Human Rights Watch han denunciat el Kafala com una forma d'esclavitud moderna, exigint la seua abolició. Alguns països, com Bahrain, han realitzat reformes per a flexibilitzar el sistema, però encara queda un llarg camí per recórrer.

És hora que la comunitat internacional prenga acció per a erradicar el Kafala i garantir els drets humans de tots els treballadors, independentment del seu origen o condició migratòria. No podem permetre que l'esclavitud continue existint en ple segle XXI.

 Àgora CT

    





Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal