L'alto-el-foc a Gaza, pendent del veto dels EUA i queda en no res després d'una setmana de negociacions L'alto-el-foc a Gaza, pendent del veto dels EUA i queda en no res després d'una setmana de negociacions
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'alto-el-foc a Gaza, pendent del veto dels EUA i queda en no res després d'una setmana de negociacions

La guerra entre Israel i Hamàs en la Franja de Gaza continua sense que s'albire un final a curt termini. El Consell de Seguretat de l'ONU ajorna una nova votació sobre un alto-el-foc, mentre que els Estats Units, principal aliat d'Israel, es resisteix a secundar-ho.

En el terreny, la situació és cada vegada més crítica. Les Nacions Unides han reconegut que la franja de Gaza ja no és un lloc habitable, i que la xifra de víctimes mortals supera les 20.000 persones. Milers de palestins segueixen desapareguts sota els enderrocs, i els bombardejos israelians han provocat la destrucció de la infraestructura civil.

En aquest context, l'ONU és l'únic organisme internacional amb legitimitat per a posar fi a la guerra. No obstant això, els Estats Units, que té poder de veto en el Consell de Seguretat, ha vetat dues resolucions que exigien un alto-el-foc.

El dilluns, s'esperava que el Consell de Seguretat votara de nou sobre un alto-el-foc temporal. No obstant això, la votació s'ha ajornat successives vegades des de llavors. Pel que sembla, la causa de l'ajornament són els forts esforços diplomàtics que tracten d'evitar que els Estats Units exercisca el seu dret a veto en una tercera ocasió.

La pressió internacional perquè s'aconseguisca un alto-el-foc és cada vegada major. Fins i tot dins de la pròpia societat israeliana, hi ha un creixent rebuig a la guerra.

Ahir el Consell de Seguretat aprova no res.

Després d'una setmana de negociacions, el Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat ahir divendres una resolució instant les parts en conflicte a "propiciar les condicions per al cessament de les hostilitats" en la Franja de Gaza. Aquesta versió és molt més moderada i no força a res en comparació amb el text inicial redactat per Unió dels Emirats Àrabs (EAU), el qual va experimentar diverses modificacions al llarg de la setmana.

Mentrestant, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, es resisteix a posar fi a la guerra. Tem que, si ho fa, perdrà el suport de la dreta israeliana i, en conseqüència, el poder.

Benjamin Netanyahu, que ha vist caure la seua popularitat, sembla centrar els seus esforços a mantenir la guerra, fins i tot davant la perspectiva de deixar el càrrec. Les tensions creixen a Cisjordània i el sud del Líban, amb la possibilitat d'una nova invasió. Les amenaces a la regió, incloent-hi Beirut, recorden els conflictes passats, com el del 2006 amb Hezbollah

Netanyahu ha declarat que no pot prometre una victòria, però que sí que pot garantir que la guerra no es detindrà.

Davant el temor que la finestra de la legitimitat se li acabe en la franja de Gaza, Netanyahu prepara nous fronts. Els residents de Cisjordània i Líban se senten amenaçats per una possible invasió israeliana.

La guerra a Gaza és una tragèdia humanitària que ha d'acabar com més prompte millor. No obstant això, el veto dels Estats Units en el Consell de Seguretat està dificultant el camí cap a la pau.

Els rebels houthies sacsegen el comerç internacional

Una coalició global amb els Estats Units al capdavant actua en resposta a l'amenaça naval dels houthis de Iemen. Ho fa un mes després que Mohammed Abdelsalam, portaveu i negociador cap d'aquest grup proiranià, traguera pit pel primer segrest que els rebels van dur a terme contra un vaixell en la mar Rojo. “Això és només el començament”, deia Abdul-Salam en aquells dies. Els dirigents israelians, afegia, “només entenen el llenguatge de la força, i la detenció d'aquesta nau israeliana demostra la determinació de les forces iemenites a l'hora de batallar [contra Israel]”.

Setmanes després, el segrest d'una quinzena de vaixells que els houthis vinculen a Israel porta a una desena de governs d'al voltant del món a mobilitzar-se. El secretari de Defensa dels EUA, Lloyd Austin, ha anunciat una aliança per a “protegir el trànsit global” al seu pas per la mar Rojo, clau per a connectar l'oceà Índic amb l'Atlàntic a través del pas de Suez. el Regne Unit, el Canadà o França seran part d'aquesta agrupació que patrullarà les aigües del Golf d'Aden.

La coalició arriba després que els houthis, patrocinats per la Guàrdia Revolucionària iraniana, atacaren tres vaixells el passat 3 de desembre. En els últims dies, el temor obliga múltiples companyies comercials a desviar les seues naus per rutes més llargues i costoses que envolten el continent africà. Els houthis, no obstant això, asseguren que la coalició és “essencialment innecessària”. Ho diu el mateix Mohamed Abdelsalam, el negociador que aposta per la via de la força. El portaveu assegura que les aigües que envolten el Iemen són segures per a tots, amb l'única excepció dels vaixells israelians o que naveguen cap a Israel. El motiu: “La injusta i agressiva guerra contra Palestina”

La guerra contínua i la tragèdia civil contínua, sense que ningú aconseguisca parar-la

* La situació crítica a Gaza: la franja de Gaza ja no és un lloc habitable, la xifra de víctimes mortals supera les 20.000 persones, milers de palestins segueixen desapareguts sota els enderrocs, els bombardejos israelians han provocat la destrucció de la infraestructura civil.

* La resistència internacional al veto dels EUA: la pressió internacional perquè s'aconseguisca un alto-el-foc és cada vegada major, fins i tot dins de la pròpia societat israeliana.

* La resistència de Netanyahu: Netanyahu tem que, si posa fi a la guerra, perdrà el suport de la dreta israeliana i, en conseqüència, el poder.

* L'amenaça d'una nova guerra: els residents de Cisjordània i Líban se senten amenaçats per una possible invasió israeliana.

L'article finalitza amb una anomenada a l'acció: la guerra a Gaza és una tragèdia humanitària que ha d'acabar com més prompte millor.

Escrit referenciant un article de: Joan Cabasés Vega en El Salto

Els cossos dels palestins morts en un atac israelià coberts amb llençols a l'entrada de l'hospital Nasser en Khan Yunis, Franja de Gaza. 19 de novembre de 2023. MOHAMMED ZAANOUN/ A



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal