Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Intel·ligència Artificial Reforça la Detecció Precoç del Càncer Colorectal a l'Hospital de La Fe de València

La Unitat d'Endoscòpia Digestiva de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València ha incorporat la intel·ligència artificial per optimitzar la detecció precoç del càncer colorectal i altres lesions al còlon.

L'equip dirigit per Vicent Pons Beltrán porta un any treballant amb mòduls d'endoscòpia intel·ligent que han incrementat la precisió en la detecció de possibles lesions. Diversos estudis sobre aquesta tecnologia mostren que l'augment de la detecció de lesions pot ser de fins al 40 per cent en el cas d'endoscopistes menys experts.

Durant les colonoscòpies, aquests equips d'intel·ligència artificial donen suport al gastroenteròleg/a, amb independència de l'experiència que aquest acumule, perquè detecten de forma automàtica i en temps real pòlips colorectals de qualsevol mida i forma. A més, un dels sistemes pot ajudar a predir de quin tipus de lesió es tracta, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

"Serveixen com un segon observador, com un sistema de confirmació diagnòstica per als professionals més experimentats, la qual cosa és reconfortant. D'altra banda, són un mecanisme de suport per als endoscopistes amb menys hores de formació", ha explicat el cap de secció de la Unitat d'Endoscòpia Digestiva de La Fe.

Durant el primer any, el sistema d'intel·ligència artificial enfocat a la caracterització s'ha usat en més de 100 colonoscòpies, amb un balanç positiu ja que ha permès augmentar la seguretat diagnòstica especialment en lesions molt petites.

No obstant això, Vicent Pons ha afegit que és important "continuar ampliant les bases d'imatges que s'empleen per a entrenar els dispositius i, d'aquesta manera, perfeccionar al màxim el reconeixement de lesions, especialment les de menor mida, i la seva classificació".

En aquest sentit, els equips incorporats a La Fe empleen algoritmes d'aprenentatge autònom que les pròpies companyies que els han desenvolupat se n'encarreguen de formar. Aquesta millora contínua permet afinar cada vegada més a l'hora d'alertar l'endoscopista en temps real quan es visualitza a la pantalla una sospita de lesió de còlon.

El gerent del departament de salut València La Fe, José Luis Poveda, ha assenyalat que "la intel·ligència artificial és una eina clau en la transformació del sector de la salut, per això, a La Fe apostem per ella tant en recerca com en la pràctica clínica". "Ben emprada, beneficia no només als professionals sanitaris i pacients, sinó també al propi sistema sanitari perquè contribueix en l'optimització de processos i recursos", ha remarcat.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon