Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria, Vilamarxant, Benissanó, Benaguasil, Olocau, Gàtova...

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Aigua regenerada contra incendis: Riba-roja de Túria i Paterna unides en el projecte Guardian per protegir la Vallesa

       

El conveni de Riba-roja de Túria i Paterna per combatre els incendis forestals amb aigua regenerada.

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat un conveni amb l'Ajuntament de Paterna que permetrà compartir les despeses econòmiques derivades de la posada en marxa del projecte europeu Guardian de lluita contra els incendis forestals en la zona de la Vallesa. El projecte es va posar en marxa a mitjan 2022 després de tres anys de treball per al seu desenvolupament i execució.

El projecte Guardian es basa en l'ús de l'aigua regenerada procedent de les aigües residuals per a lluitar contra els incendis forestals en aquesta àrea compartida entre Riba-roja de Túria i Paterna a través d'una extensa xarxa de canons d'aigua que, al seu torn, estan dotats d'una xarxa de sensors en temps real capaços de detectar qualsevol conat d'incendi i, per tant, d'actuar ràpidament en les fases preliminars del foc.

El conveni rubricat pel ple municipal de Riba-roja de Túria estableix en un total de 98.544 euros de despeses anuals derivades del manteniment efectiu del projecte Guardian les aportacions econòmiques del qual per part de tots dos consistoris s'estableix en funció del nombre de maquinàries i instal·lacions situats en cadascun dels termes municipals corresponents.

D'aquesta manera, les despeses comunes al 50% s'han fixat en un total de 70.982 euros en els quals s'inclouen els corresponents impostos i que s'aporten a raó de 35.491 euros cadascun dels ajuntaments intervinents en el projecte. A més, s'estableix un altre apartat de despeses comunes en funció de la proporció de torres d'aigua existents en cada terme, amb 8.045 euros en cas de Paterna i altres 2.413 euros per a Riba-roja de Túria.

Els estudis tècnics fixen en un total de 98.544 euros la despesa total derivada de les despeses comunes i els propis de cada ajuntament, que es divideixen en 52.679 euros d'aportació per part de l'Ajuntament de Paterna i d'altres 45.864 euros en el cas de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria. Els costos podran ser objecte de revisió quan les variacions de preus afecten l'equilibri pressupostari del model contractual.

El projecte Guardian de lluita contra els incendis està participat conjuntament pels Ajuntaments de Riba-roja de Túria i de Paterna, a més d'Hidraqua, Medi XXI, Cetaqua Centre Tecnològic de l'Aigua, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València. Amb un pressupost de 5'5 milions d'euros, va ser finançat amb un 80% per part de la Unió Europea.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat "la importància enorme que té aquest projecte en la defensa i la protecció d'una àrea d'indubtable valor ambiental com és la Vallesa i tota l'àrea del Parc Natural de Túria a través d'una iniciativa única a Europa que es val de l'aigua residual regenerada i que serveix perquè els nostres boscos patisquen el menor impacte possible en cas d'un incendi".

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
** Pots deixar un comentari manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies **

Cap comentari :

Mastodon