Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Es posa en marxa la construcció de l'accelerador IFMIF DONES a Granada

Els responsables del programa internacional DONES han aprovat en la seua primera reunió iniciar la construcció en Escúzar (Granada) la infraestructura científica IFMIF-DONES, que presidirà el croat Stasa Skenzic amb un secretariat espanyol.

En la trobada, celebrat aquest dijous a Granada, han participat representants de 15 països de la Unió Europea i el Japó, així com de les organitzacions EURATOM, EUROfusion i Fusion for Energy.

L'objectiu de la instal·lació és demostrar la viabilitat dels materials que estaran prop de les reaccions de fusió nuclear en reactors com l'ITER

En finalitzar la reunió, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha anunciat que l'any 2025 està previst que es puguen iniciar les obres de l'edifici principal, el qual albergarà un accelerador de partícules i la resta dels sistemes principals d'aquesta important infraestructura científica.

El seu objectiu és demostrar la viabilitat dels materials que estaran prop de les reaccions de fusió nuclear en reactors com l'ITER, que actualment es construeix en el sud de França.

700 milions per a la construcció

El projecte IFMIF-DONES mobilitzarà 700 milions en la seua construcció i altres 50 per a la seua posada en marxa. A més, el cost d'operació serà de 50 milions anuals durant la vida útil de la instal·lació. "Suposarà la major inversió a Espanya per a una infraestructura internacional de ciència", segons Morant.

España s'ha compromés a finançar el 50% del cost de construcció i el 10% del cost d'operació, mentre que Croàcia finançarà el 5% del projecte i s'està avançant per a tancar l'adhesió de més països.

"Per a fer tot això possible, i com a mostra del compromís d'Espanya amb el projecte anunciem que el Govern d'Espanya ja té reservats 93 milions d'euros de la senda FEDER del període 2021-2027 per a IFMIF-DONS", va informar la ministra.

A més, a través del Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI) i IFMIF DONS Espanya, s'està gestionant Compra Pública Innovadora associada a prototips de components rellevants del projecte, per valor d'uns 30 milions d'euros.

Finançament estatal i autonòmic

Per part seua, "la Junta d'Andalusia aportarà un euro per cada euro que aportació el Ministeri, com l'hem fet fins ara", ha recordat el seu conseller d'Universitat, Investigació i Innovació, José Carlos Gómez.

Es contempla la contractació directa d'almenys 200 científics, enginyers i personal d'alta qualificació en els pròxims tres anys

Morant ha assenyalat que el Consorci IFMIF-DONES Espanya presentarà en les pròximes setmanes un Pla Estratègic de Recursos Humans que contempla la contractació directa d'almenys 200 científics, enginyers i personal d'alta qualificació en els pròxims tres anys per a cobrir les necessitats del projecte.

La titular de Ciència també ha anunciat que aquest gran projecte suposarà uns 11.000 llocs de treball a Granada durant els 40 anys de construcció i funcionament d'aquesta infraestructura científica, que "contribuirà a donar llum a un nou model d'energia neta i il·limitada, l'energia de fusió".

El programa DONES i la infraestructura IFMIF-DONES

L'energia de fusió nuclear (diferent a la fissió de les centrals actuals) ha sigut un dels majors reptes científics de la humanitat des dels anys 50 del segle passat. Es tracta d'una font d'energia segura, sostenible i massiva, basada en un combustible inesgotable i distribuït en tot el planeta, que podria completar les necessitats energètiques en la segona meitat d'aquest segle. Aquest objectiu es materialitzarà en el futur demostrador europeu de planta de producció elèctrica, DEMO (DEMOnstration power plant), encara sense ubicació assignada.

Aquesta planta confirmarà la viabilitat tecnològica i econòmica de l'energia de fusió, amb una operació continuada i la injecció d'energia en la xarxa elèctrica. Per a això, DEMO necessita alimentar-se de tot el desenvolupament adquirit en ITER i el Programa de Fusió, però també necessita que s'assagen els materials més crítics de la seua estructura interna.

La missió del programa DONES serà desenvolupar una base de dades dels efectes que té en els materials la irradiació per neutrons similars característiques als que es produeixen en les reaccions de fusió, una informació essencial per al disseny i construcció dels futurs reactors de fusió.

Per tant, per a provar materials i produir aquest coneixement, és necessari desenvolupar una font de neutrons amb un espectre similar al de la fusió. Aqueixa font de neutrons que serà capaç de reproduir les condicions d'irradiació dels futurs reactors de fusió és IFMIF-DONES.


La infraestructura científica IFMIF-DONES (International Fusion Materials Irradiation Facility – Demo Oriented NEutron Source) és l'element central del Programa DONES, l'objectiu del qual és establir una àmplia base de dades sobre materials de fusió.

Aquest projecte, ara internacional, és una iniciativa del Laboratori Nacional de Fusió del CIEMAT que actualment desenvolupa el Consorci IFMIF-DONES Espanya. Est, al seu torn, és una entitat d'investigació compartida a parts iguals entre l'Administració General de l'Estat i la Comunitat Autònoma d'Andalusia.


Font: Ciència.gob/IFMIF DONS


Drets: Creative Commons.



.
desde SYNC
Creative Commons
Crónica CT
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon