Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Torna el certamen i festa de l'arròs de les Riberes del Túria el 5 de febrer a Riba-roja

Riba-roja de Túria celebra la quarta edició de la Festa de l'Arròs de les Riberes del Túria​ el 5 de febrer a partir de les 11.00 hores en la Plaça de l'Ajuntament. L'esdeveniment comptarà amb la presència del xef Joan Clement- xef de la memòria-, hi haurà tallers de cuina per als més xicotets, showcooking i degustacions.

Aquesta edició ve amb un nou format ja que per primera vegada, el certamen pren forma de concurs en el qual participaran més de 20 cuiners de restaurants de tota la Comunitat Valenciana. El desafiament serà realitzar el millor arròs de les Riberes del Túria.

Aquest esdeveniment forma part del Projecte de gastronomia de Riba-roja de Túria GastroRiba - Els sabors de la història. GastroRiba és un projecte municipal en el qual participen entitats publiques i privades del sector de la restauració. Per mitjà d'aquest projecte Riba-roja pretén posicionar-se com a referent de la cuina històrica, els productes de proximitat i l'alimentació sostenible, buscant recuperar i divulgar la gastronomia del territori com a recurs turístic. Les iniciatives que es porten a cap, en el marc d'aquest projecte, giren al voltant de l'estret vincle del municipi amb el seu passat i el seu patrimoni arqueològic.

Un arròs amb història


Des del segle XIV, i probablement fins a mitjan any 1730, la població de Riba-Roja, - composta per musulmans mudèjars i cristians- es va dedicar al cultiu d'arròs. De fet van arribar a coexistir diferents molins fariners i almenys un d'arròs que donava eixida al producte que es cultivava en les ribes del riu Túria. Els camps es van inundar de cítrics. Les pells de la taronja que es deixaven assecar en els corrals o balcons, s'utilitzaven en olis aportant així un sabor característic a les elaboracions.

De l'horta, s'extreien verdures autòctones com el nap, la xirivía o el napicol i carabassa. ​A tot això, a les cases era tradicional tindre gallines i pollastres. Partint d'aquest relat històric i una investigació gastronòmica s'ha recuperat l'elaboració d'aquesta recepta. Mitjançant la llegenda oral s'han arribat a reconstruir pas a pas l'elaboració d'aquesta recepta on la pell de taronja s'utilitza per a aportar aroma i sabor.




Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon