Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'ETNO, candidat a millor museu europeu 2023 amb el projecte 'No és fàcil ser valencià'


   L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia, està nominat al premi de millor museu europeu de l'any 2023 pel Fòrum Europeu de Museus. Els EMYA (European Museum of the Year Award) són els més coneguts reconeixements a la qualitat dels museus europeus, des que en 1977 se celebrara la primera edició.

   La nominació està avalada pel projecte expositiu 'No és fàcil ser valenciana / No és fàcil ser valencià', una innovadora aposta amb museografies arriscades que descriu un diàleg entre allò que és global i local vinculat a la cultura tradicional i popular valenciana. Amb la nominació, l'ETNO ha superat la primera fase on només han aconseguit passar 33 museus de l'àmbit europeu, informa la Diputació de València.

   Els guanyadors d'EMYA2023 s'anunciaran l'últim dia de la conferència anual i cerimònia d'entrega d'aquests premis, que tindrà lloc a Barcelona del 3 al 6 de maig de 2023. Està organitzada pel Fòrum Europeu de Museus amb el suport del MUHBA - Museu Historia de Barcelona.

   Com a diputat de Cultura, Xavier Rius felicita a l'equip de l'ETNO per l'exposició que "té el valor de fer-nos reflexionar sobre allò que som, que ens envolta i que ens defineix; un aspecte que sempre ha caracteritzat les activitats del Museu Valencià d'Etnologia", a més de "la professionalitat i dedicació de totes i tots els membres del museu". Es tracta d'un projecte encapçalat per Francesc Tamarit com a director i que ara continua creixent de la mà de l'equip de l'ETNO.

   'No és fàcil ser valenciana / No és fàcil ser valencià', comissariada per Joan Seguí, Asunción Garcia i Josep Aguilar amb la col·laboració de l'equip, està oberta al públic des de 2020. Més de 1.500 metres quadrats de col·leccions vinculades a la cultura tradicional i popular valenciana amb un recorregut per tres àmbits: la ciutat, on es plantegen qüestions relacionades amb la tensió entre allò global i local; les Hortes i la Marjal, on es tracten alguns dels imaginaris que se solen projectar en la cultura valenciana, i el Secà i la Muntanya on són les invisibilitats, allò que no es veu o es coneix poc de les zones de l'interior del territori valencià, les que fan de fil conductor.

   Aquesta exposició permanent part de la idea que cadascun dels àmbits es tracte com un tema relacionat amb les qüestions d'identitat cultural (la valenciana en aquest cas) en el món contemporani. Així, a la part de les ciutats es desenvolupen qüestions relacionades amb la tensió entre el global i el local (Glocal); en la secció dedicada a Hortes i Marjals es parla dels imaginaris relacionats amb aquests espais (La Barraca, la Paella) i que tan poderosament defineix el "ser valencià". Finalment, en el Secà i la Muntanya, el discurs parla de les invisibilitats en referència a tot el que és propi o habitual en les terres d'interior i que queda invisible en els ulls de molts, siguen valencians o no.

   L'ETNO també ha engegat una aplicació virtual ('CULTURA ACCESSIBLE') que permet fer una visita ludificada i autònoma per famílies, a mode de joc de pistes, que es completa amb les habituals visites guiades dirigides escolars i públic familiar.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon