Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Govern i sindicats començaran aquest dimecres la negociació de l'SMI amb l'absència de la CEOE


El Govern, CCOO i UGT començaran a negociar aquest dimecres la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) per a 2023, sense la presència de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), que va trencar la relació amb el Ministeri de Treball la setmana passada arran d'una esmena transaccional a la Llei d'Ocupació.

La reunió, a la qual també està citada la patronal malgrat el seu rebuig, està prevista per a les 9.30 hores i es realitzarà a la Sala Oval del Ministeri de Treball i Economia Social.

El Ministeri de Treball i Economia Social acudirà a la taula amb una forqueta de pujada per a 2023 d'entre el 4,6% i el 8,2%, la qual cosa situaria l'SMI en 1.046 euros bruts al mes per catorze pagues en el primer cas i de 1.082 euros en el segon, com recomana l'informe de la Comissió d'Experts, presentat el dilluns per la titular de la cartera, Yolanda Díaz.

El Govern espera complir la seua promesa d'elevar l'SMI a l'equivalent del 60% del salari mig espanyol en 2023, ja que els sindicats també són partidaris d'incrementar el salari mínim. No obstant això, tant CCOO com UGT reclamen alces per encimbelles de les aconsellades per la Comissió d'Experts del Ministeri de Treball.

CCOO plantejarà en la taula de diàleg social un SMI d'entre 1.082 i 1.100 euros mensuals, és a dir, entre 82 i 100 euros més al mes de la seua quantia actual, i per damunt de la forqueta de partida de Treball. UGT també advoca per una pujada més ambiciosa i proposa que l'SMI quede en 2023 en 1.100 euros, un 10% més que la quantitat actual.

Díaz va evitar manifestar "posicions pròpies" sobre quin hauria de ser la pujada del SMI per a 2023, encara que es va mostrar partidària de revisar l'SMI en els pròxims sis mesos si la situació econòmica espanyola l'exigira, com ja han fet altres països.

La titular de Treball tampoc va donar dates sobre el tancament de les negociacions de la taula de diàleg i, conscient que només queden dos Consells de Ministres abans de cap d'any, va deixar oberta la possibilitat que l'SMI s'aprove al gener, amb efecte retroactiu.

TENSIÓ ENTRE TREBALL I LA CEOE

Díaz va insistir en la roda de premsa del dilluns en què tots els agents socials, tant sindicats com patronal, estaran convocats a la reunió d'aquest dimecres.

Malgrat la declaració de la ministra de Treball, la CEOE ja havia anunciat la setmana passada la ruptura del diàleg amb el seu Ministeri, al qual consideren "invalidat com a interlocutor fiable" per haver introduït una esmena a la Llei d'Ocupació que retorna el control al Ministeri dels Expedients de Regulació d'Ocupació (ERE).

Els empresaris espanyols van assegurar que aqueixa qüestió va quedar fora, de manera expressa, en les negociacions de la reforma laboral per a poder aconseguir un acord, per la qual cosa s'oposen a parlar amb Treball fins que obtinguen "una rectificació" per part de la cartera de Yolanda Díaz.

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha confirmat aquest dimarts, a València, que els empresaris no acudiran a la cita de Treball, encara que respondran a les propostes del Govern per escrit.

Garamendi ha explicat que la raó per la qual no s'asseuran en aquesta taula de diàleg social és que els empresaris van signar "probablement l'acord més important", en al·lusió a la reforma laboral, i que ara "per reial decret s'ha planejat canviar l'article 51", que retorna el control al Ministeri dels ERE.

A més, els empresaris també celebraran aquest dimecres la seua Junta Directiva, convocada abans que Díaz citara als agents socials.

EXPLICACIONS ALS ESPANYOLS

La vicepresidenta segona i ministra de Treball va negar el dilluns que les relacions amb la patronal estigueren trencades i va garantir que totes les taules de diàleg obertes continuaven complint amb les seues tasques.

No obstant això, va demanar als agents socials que compliren amb el seu mandat constitucional i va advertir que si algú no s'asseia a negociar, en al·lusió als empresaris, li ho hauria de "explicar als espanyols colpejats per la inflació".

"El que no comparega quan és anomenat haurà de donar complides explicacions al país, no al Govern", va avisar Díaz. "Que la ministra done explicacions del que haja de fer. Jo done les meues", va replicar Garamendi.

El president dels empresaris ha recordat aquest dimarts, a València, que el paper dels agents socials en la negociació del SMI és consultiu, com estableix l'article 27 de l'Estatut dels Treballadors, i que és el Govern el que decideix la quantia per a 2023.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon