Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Ada Lovelace, la programadora que va trencar els estàndards d'una època

Va fer ahir més de dos-cents anys, el 10 de desembre de 1815, naixia a Londres Ada Lovelace, la cèlebre matemàtica i escriptora britànica que va desenvolupar el primer algorisme destinat a ser processat per una màquina, per la qual cosa se la considera la primera programadora d'ordinadors.

Filla de Annabella Milbanke i el poeta del romanticisme Lord Byron, el matrimoni no va durar molt i un mes després de nàixer Ada es van separar. La jove Ada Byron va rebre una estricta educació, amb lliçons de matemàtiques i ciència des de molt jove a causa de la intenció de la seua mare d'erradicar l'herència de 'bogeria poètica' que portava en els gens.

Encara que en el segle XIX no era freqüent que les dones estudiaren ciència, Ada va comptar amb grans mestres, com el matemàtic Augustus de Morgan o l'astrònoma escocesa Mary Somerville. Aquesta última li presentaria al matemàtic Charles Babbage, amb qui va travar una gran amistat i una fructífera col·laboració.

El programa ideat per Ada, basat en els números de Bernoulli, descriu amb detall les operacions que la màquina de Babbage hauria de realitzar per a calcular-los. Aquest codi és considerat com el primer algorisme específicament dissenyat per a ser executat per un ordinador i va suposar una revolució en el camp de la informàtica.

També va entreveure que la música podria ser creada per ordinadors. Ada va pensar que les notes i sons podien ser 'traduïts' per màquines analítiques per a crear melodies complexes.

"Suposem, per exemple, que les relacions fonamentals entre els sons, en l'art de l'harmonia, foren susceptibles de tals expressions i adaptacions: la màquina podria compondre peces musicals tot el llargues i complexes que es volguera", assenyala en el seu estudi Notes.

El llenguatge de programació Ada, creat en la dècada de 1980, va ser anomenat així com reconeixement a la brillant científica. A més, el segon dimarts d'octubre se celebra el Dia Internacional d'Ada Lovelace l'objectiu del qual és elevar el perfil de les dones en les àrees STEM.

Curro Oñate  Il·lustrador, director d'art i barbut en WEARBEARD. en agenciasinc
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon