Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Govern elimina el límit de 500 metres per a l'autoconsum solar compartit a través de la xarxa

El pla d'estalvi energètic aprovat pel Govern aquest dimarts introdueix alguns canvis normatius per a promoure les energies renovables i l'autoconsum energètic. Un dels més rellevants i esperats és l'eliminació del límit de 500 metres per a l'autoconsum col·lectiu a través de la xarxa de l'energia generada en plantes fotovoltaiques de baixa tensió, la qual cosa permetrà a qualsevol consumidor beneficiar-se de l'energia generada per aquestes instal·lacions encara que es troben a més distància dels 500 metres que es fixaven com a límit fins ara.

La derogació d'aqueix límit és una de les mesures més urgents que venien reclamant les associacions del sector per considerar que el límit de 500 metres s'havia quedat desfasat comparats amb els dos quilòmetres que es fixen a França o Portugal. La Comunitat Valenciana i Catalunya són dues de les regions que, en les seues propostes al Govern per a elaborar el pla de contingència energètica, havien demanat la supressió d'aqueix límit.

En concret, la Conselleria de Transició Ecològica proposava ampliar a 5 quilòmetres de distància i 5 MW de potència el límit per a poder compartir l'energia generada en plantes solars enfront del topall existent fins ara de 500 metres i 100 kW. El pla Més Seguretat Energètica presentat aquest dimarts per la ministra Teresa Ribera reflecteix que s'abordarà l'augment de la distància dels 500 metres "buscat la fórmula que conjugue l'eficàcia de la mesura maximitzant l'ús de cobertes, i minimitzant les pèrdues en la xarxa", però no estableix el nou límit.

En les zones rurals, on els consumidors es troben habitualment dispersos en zones poc poblades, suprimir el límit fins al punt on es genera l'energia renovable permetrà que l'autoconsum compartit siga molt més competitiu, destaca l'associació.

Quant al desenvolupament de comunitats energètiques locals, la mesura permetrà el de més ciutadans a l'energia renovable i les comunitats energètiques tindran més facilitats per a captar més socis. Les comunitats energètiques han enlairat durant els dos últims anys però la situació a Espanya encara està lluny d'altres països com Alemanya, amb 1.750 instal·lacions d'aquest tipus, Dinamarca (700 instal·lacions) o Països Baixos (500 instal·lacions), segons dades un informe de la consultora PwC de principis de 2022. 

Les CCAA presentaran el pla abans de l'1 de desembre

El pla d'estalvi energètic aprovat pel Govern inclou una sèrie d'annexos amb recomanacions d'estalvi per a administracions, llars i empreses com la d'intensificar l'aprofitament de les cobertes dels edificis i marquesines de les administracions públiques per a implantar instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum i reforçar l'assessorament per a la implantació de comunitats energètiques

A més, l'Executiu reforçarà les mesures d'estalvi adoptades fins ara amb mesures com donar més però a l'eficiència energètica en la contractació pública i els sistemes d'autoconsum.

Abans de l'1 de desembre, les comunitats autònomes i els ajuntaments hauran de publicar els seus respectius plans d'estalvi energètic, desplegament d'autoconsum i actuacions d'estalvi i eficiència. També s'ha anunciat un nou pla de reducció del consum de l'enllumenat exterior per a substituir els actuals sistemes per uns altres més eficients i hi haurà préstecs sense interés que cobriran fins al 100% del cost de la renovació.

Les grans empreses podran presentar plans de contribució a l'estalvi energètic, basant-se en els resultats de les auditories energètiques que ja havien de realitzar des de 2016. A més, l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) articularà un «Kit verd» per a finançar mesures d'eficiència energètica i renovables en la pime.

Factures més comprensibles

Per als consumidors particulars, una de les principals novetats anunciades pel Govern és la inclusió a partir d'ara d'informació addicional amb l'objectiu de fer més comprensibles les factures elèctriques i facilitar als consumidors les decisions d'estalvi.

En concret, les factures de llum i gas dels consumidors amb menys de 15 kW de potència contractada i un consum inferior a 50.000 kWh anuals hauran d'incloure una comparativa del consum amb clients similars en el mateix codi postal i una sèrie de consells per a consumir d'una manera intel·ligent i eficient.

També s'unificarà la informació facilitada sobre l'aplicació del Mecanisme Ibèric, la part de la factura on es desglossa el cost per al consumidor de la compensació del topall al gas.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon