Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Aitana Mas: 'L'objectiu del Consell és que cap estudiant abandone per motius econòmics'

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Más, ha destacat que aquest curs 2022-2023 "un total de 120.000 estudiants valencians s'estalviaran de mitjana 250 euros en la matrícula en la universitat respecte a 2017".

Mes ha realitzat aquestes declaracions en la roda de premsa posterior el Ple del Consell, que aquest divendres s'ha celebrat a Torrent, en el qual s'ha aprovat el decret pel qual es redueix un 10% respecte al curs anterior l'import de les taxes per a la prestació dels serveis acadèmics universitaris per al curs que ara comença.

La vicepresidenta ha destacat que l'objectiu del Consell és "aconseguir que cap alumne o alumna deixe d'estudiar en la universitat per motius econòmics. Per això, des de 2017 hem reduït les taxes universitàries un 20% al qual ara sumem un 10% més, la qual cosa suposa un estalvi mitjà de 250 euros per estudiant" respecte a fa cinc anys.

Mes ha explicat que aquesta rebaixa "s'aplicarà tant pels ensenyaments universitaris de grau i de màster i de matrícula per a la tutela acadèmica de doctorat com a sobre l'import de les taxes corresponents als serveis d'avaluació, de realització de proves i de tasques de secretaria".

"Continuem així un any més reduint les taxes universitàries i mantenint un ampli programa de beques i ajudes universitàries per a eliminar les desigualtats socials que dificulten l'accés i la permanència per a obtindre una formació universitària", ha afegit.

Avantprojecte de Llei contra la contaminació lumínica

D'altra banda, el Ple del Consell ha aprovat també l'Avantprojecte de Llei de Protecció Lumínica del Mitjà Nocturn en la Comunitat Valenciana l'objectiu de la qual és preservar al màxim possible les condicions naturals dels espais durant les hores nocturnes, previndre, minimitzar i corregir els efectes de la contaminació lumínica en la visió del cel nocturn, reduir la intrusió lumínica i contribuir en la lluita contra el canvi climàtic mitjançant la promoció de l'eficiència i estalvi energètic.

Aitana Mas ha assenyalat que la protecció del medi ambient "cada vegada té major protagonisme entre les preocupacions ciutadanes i en l'activitat normativa i d'execució de les diferents administracions públiques, al mateix temps que han anat diversificant-se i singularitzant-se els àmbits i sectors objecte d'aquesta protecció".

"Aquest és el cas de la protecció enfront de la contaminació lumínica que, al costat dels efectes perjudicials que suposa per al medi ambient i la salut, té una incidència directa i negativa en el consum energètic i en l'ús dels recursos naturals" ha apuntat.

Per aquest motiu, des del Consell es considera que és "necessari i urgent protegir l'espai nocturn contra els efectes nocius de la contaminació lumínica, ja que aquesta afecta la biodiversitat de la flora i la fauna nocturnes, que necessiten la foscor per a mantindre els seus cicles naturals, pol·linització, desplaçament, depredació, aliment i reproducció. Així mateix, -ha afegit-, s'han constatat impactes adversos en la qualitat ambiental, el canvi climàtic i la salut humana".

Per part seua, la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha subratllat l'impacte de la sobreiluminación en la biodiversitat, els cicles naturals dels éssers vius i ecosistemes, la salut de les persones o el patrimoni natural del cel.

"Aquest avantprojecte de llei que frena la contaminació lumínica també persegueix l'eficiència energètica, necessària per a lluitar contra el canvi climàtic i per a estalviar en un context de preus disparats de l'energia", ha indicat Mollà.

La regulació contempla una zonificació del territori per a establir àrees d'alta protecció lumínica, a través d'un mapa coordinat amb els Ajuntaments i basat en els estudis de contaminació existent.

"El component energètic és important, hem de mantindre el benestar amb un menor consum i preservar la degradació silenciosa que implica l'ús incorrecte o excessiu dels sistemes d'il·luminació i de l'enllumenat, a través d'unes prescripcions tècniques i d'un marc d'estreta col·laboració amb els municipis", ha assegurat la consellera.

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon