Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Riba-roja: programa d'atenció a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys amb risc de diversitat funcional

   

Riba-roja posa en marxa un programa d'atenció a xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys en situació de risc de diversitat funcional, discapacitat, dependència, vulnerabilitat o discriminació 

L'àrea de Polítiques Inclusives, Drets Socials i Majors de la localitat implanta el programa d'Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI) en les fases de prevenció i en intervenció de problemes 

Riba-roja de Túria, 30 d’agost de 2022 – L'Ajuntament de Riba-roja de Túria posarà en marxa des del pròxim 1 de setembre el programa d'Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI) l'objectiu del qual és la prevenció, diagnòstic i intervenció en la població infantil, de 0 a 3 anys. Les actuacions se centren no sols en els xiquets i les xiquetes sinó també en les famílies i en els seus entorns en les situacions de risc de diversitat funcional o discapacitat, dependència, vulnerabilitat o discriminació. 

    Aquesta iniciativa municipal es posarà en marxa a través de l'àrea de Polítiques Inclusives, Drets Socials i Majors de Riba-roja de Túria i compta amb una subvenció econòmica per part de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives. El seu gènesi s'emmarca en l'atenció primària bàsica de Serveis Socials amb la funció principal d'actuar en els xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys i, principalment, en les seues famílies i els seus entorns per a evitar situacions de risc.  

    Des de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria es considera essencial una intervenció des de l'àmbit municipal per a crear una relació més estreta amb les famílies i amb els àmbits d'actuació més pròxims dels xiquets i xiquetes afectats, com els Serveis Socials, Sanitat i Educació, entre altres. Per això, es tracta d'un servei de caràcter comunitari amb l'afany de configurar entorns favorables al desenvolupament dels xiquets i les xiquetes.


    Entre els objectius que es plantegen en aquest nou programa cal destacar les accions preventives i de promoció encaminades als xiquets i xiquetes amb el risc de patir una alteració en el seu desenvolupament i en les seues famílies per a optimitzar i potenciar les seues capacitats i habilitats parentals que faciliten la seua maduració en tots els àmbits possibles i, al mateix temps, aconseguir el màxim nivell en el desenvolupament persona i en la inclusió social. 

    Un altre dels propòsits del programa municipal és proporcionar recursos i suports que ajuden a generar entorns beneficiosos per al desenvolupament dels xiquets i xiquetes des d'edats primerenques, a més de previndre possibles problemes que puguen sorgir en el període de la criança. L'ampliació de la detecció precoç de xiquets i xiquetes que puguen presentar alguna dificultat o que presenten factors de risc que puguen interferir en el seu desenvolupament és un altre dels objectius del pla. Per a això, és necessària, també, la valoració diagnòstica i el seguiment del desenvolupament i l'orientació psicopedagògica d'aquells xiquets que presenten alguna dificultat o factors de risc. 

    Previndre i atendre les situacions de risc que es produeixen en el marc de la família o unitat de convivència que faciliten l'adequada maduració del xiquet i la xiqueta en tots els àmbits i que els permeta, al mateix temps, aconseguir el màxim nivell de desenvolupament personal i d'inclusió social. Per a realitzar aquestes funcions, el servei comptarà amb un equip multidisciplinari compost per una psicòloga i una persona terapeuta ocupacional. L'horari d'atenció al públic serà dilluns, dimecres i divendres, de 9 a 13.30 hores, amb cita prèvia, en el Centre Municipal “La Botaia”. 

    Les activitats que es duran a terme en aquest servei tindran un caràcter preventiu i educatiu, dirigides a famílies on es resolen tot tipus de dubtes de caràcter psicopedagògic, amb la pretensió de dotar de recursos als adults de l'entorn dels xiquets i xiquetes de manera que ajuden a interactuar amb ells de manera que millore el seu desenvolupament. Així, els familiars se senten acompanyats professionalment i es prevenen moltes dificultats trobades durant la seua criança. 

    Entre els mitjans que s'utilitzen en aquest programa municipal de Riba-roja de Túria cal destacar algunes eines com les xarrades, les tertúlies, els tallers i un altre tipus d'activitats de formació dirigides a pares/mares i professionals. D'aquesta manera, es facilita l'adquisició i manteniment de les habilitats perceptives, motrius, cognitives, afectives, lingüístiques i socials que possibiliten la seua interacció amb el món circumdant. També es pretenen completar amb iniciatives i intervenció en l'entorn on viu la família per a aconseguir una millor qualitat de vida. 

    L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat la necessitat de “posar en marxa aquest tipus de programa per iniciativa del departament de Serveis Socials ja que es tracta d'una atenció dirigida especialment cap als xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys, amb plans d'intervenció per a previndre diverses situacions de risc al mateix temps que es posen en marxa mecanismes per a actuar quan es presenten diversos problemes en aqueixes mateixes persones i les seues famílies; per això, des de l'equip de govern apostem per anteposar el benestar de les persones en la nostra societat”.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon