Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La UPV prepara nous algorismes matemàtics que reduiran les emissions d'efecte hivernacle de la ramaderia

La Comunitat Valenciana tindrà una de les granges pioneres del projecte 'Re-livestock'

L'equip de la UPV treballarà en el desenvolupament de diferents estratègies que permeten reduir les emissions de GEI de la ramaderia: des de la modificació de les instal·lacions en boví i porcí, buscant millorar el confort dels animals en condicions climàtiques adverses i reduir les seues emissions, fins a l'optimització de la cura dels animals per a facilitar la seua resiliència enfront de situacions climàtiques adverses.

Un altre dels reptes és establir nous sistemes de gestió de fems que permeten recircular els nutrients i minimitzar el seu impacte i, en últim terme, desenvolupar algorismes matemàtics per a la gestió dels ramats.

Els algorismes són capaços de captar "correlacions" entre les dades molt més allà de la mera anàlisi estadística. En aquest projecte en concret, poden permetre, per exemple, detectar amb antelació una malaltia a partir del comportament "fora del comú" d'un animal.

"En el cas de les vaques, són animals de costums molt fixos i en detalls tan senzills com el temps que tarda a alçar-se al matí o en un moviment fora del normal, pot estar el senyal d'una possible malaltia, una temperatura inadequada de l'estable, etc. Hi ha sensors que ens proporcionen informació d'aquest tipus, però que ha de ser analitzada amb algorismes que facen prediccions a partir de les dades. I això és el que busquem en aquest projecte", ha destacat Lluís M. García, investigador de l'Institut IUMPA de la UPV.

La millora en l'eficiència de la gestió dels sistemes ramaders, secundant-se en algorismes matemàtics, "contribuirà sens dubte a la reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle", ha afegit.

UN TERÇ DELS GEI

Segons explica David Yáñez-Ruiz, investigador del CSIC en l'Estació Experimental del Zaidín (EEZ-CSIC) i coordinador de Re-Livestock a nivell mundial, l'agricultura genera al voltant d'un terç de tots els GEI.

"A Europa, quasi el 70% de totes les emissions de GEI agrícoles procedeixen de la ramaderia; per tant, els sistemes de producció i subministrament d'aliments han d'experimentar un canvi substancial per a ser més sostenibles", ha apuntat.

Re-livestock tindrà una duració de cinc anys. S'emmarca en la primera convocatòria del programa d'investigació Horitzó Europa i és finançat amb 12 milions d'euros, dels quals 800.000 es destinaran al treball desenvolupat per l'equip de la UPV.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon