Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Compromís no vol 'Sumar' per a les autonòmiques: 'Diluir-se en una marca estatal perquè hi ha eleccions és un error'

Segons unes declaracions fetes pels dirigents de COMPROMIS i que s'arrepleguen en eldiario.es, la Coalició COMPROMIS estaría més bé per un acord posterior a les eleccions que puga permetre un govern Botànic III. De fete eldiario.es treu les seguents conclusions de les entrevistes fetes.

La idea d'una plataforma que uneixi les esquerres amb representació parlamentària per a una candidatura a les eleccions autonòmiques no entusiasma tots els seus actors a la Comunitat Valenciana. La melodia que va marcant la batuta de Yolanda Díaz amb Sumar sona bé per al pla estatal, però a nivell autonòmic l'àudio es va distorsionant.

La vicepresidenta del Govern i un dels principals actius de l'espai d'Unidas Podemos va apuntar que el projecte de país que vol teixir no respon a cites electorals, donant per fet que no hi hauria candidatura a les autonòmiques i municipals del maig vinent.

Tot i això, dirigents polítics valencians d'aquest mateix espai han fet una crida a les forces amb què governen buscant una aliança que els permeti assegurar un tercer govern progressista a la Generalitat Valenciana i una majoria a les Corts Valencianes.

L'augment de representació de l'extrema dreta a Europa i l'aparença de consolidació del PP amb Alberto Núñez Feijóo al capdavant han sembrat la llavor de la por en aquestes formacions, encoratjada pels resultats de la dreta a les eleccions andaluses.

La primera a trencar el silenci va ser la consellera de Transparència i líder d'Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Rosa Pérez Garijo, que a través d'un comunicat va emplaçar a Compromís, Podem i agents socials a construir una "eina d'esperança i garantia" d'un tercer Govern del Botànic que avance en la protecció de drets.

Garijo recordava que els acords van "a l'ADN" d'Esquerra Unida, que ha format part de les darreres coalicions d'esquerra des de la Comunitat Valenciana. Pocs dies després, Héctor Illueca, vicepresident segon de la Generalitat i candidat d'Unides Podem a les últimes autonòmiques, ha defensat que les candidatures d'esquerra "amb arrelament territorial" haurien de construir un procés polític conjunt, més enllà dels partits, comptant amb el teixit social.

Ambdues formacions donen per superat l'actual projecte d'Unides Podem a la Comunitat Valenciana, la coalició que els ha permès integrar-se a l'Executiu autonòmic amb Compromís i el PSPV a la segona legislatura progressista, i busquen un projecte més ampli, que integri nous agents, no necessàriament polítics professionals. En aquest debat, tots dos trucaven a la porta de Compromís, el seu soci al Govern del Botànic, que els doblega en pes però que ni és un competidor directe a la resta de l'Estat ni se separa a grans trets de l'essència del programa polític.

Al VI congrés d'Iniciativa, llavors amb Mónica Oltra al capdavant, aquestes formacions ja van manifestar que afrontar la "guerra cultural" i les crisis futures en solitari "seria suïcida".

El partit d'Oltra, integrat a Compromís i liderat després d'aquest congrés per Alberto Ibáñez i Aitana Mas, nova número dos del Govern valencià, va abordar els mesos previs al congrés un procés similar al que Díaz prepara ara, comptant amb la vicepresidenta del Govern i representants d'altres formacions d'arrelament territorial, amb l'acte Altres polítiques com a plat principal.

Però per a Compromís, malgrat les afinitats amb la ministra de Treball i la seva visió política, no veuen convenient per revalidar l'Acord del Botànic una candidatura conjunta de les tres forces.

La coalició subratlla que la seua obediència és estrictament valencianista i creu que "diluir" la marca que van crear el 2007 no seria convenient, una idea compartida a les tres branques que componen la coalició.

Compromís ja és una suma de sensibilitats ecologistes, feministes i de discursos transversals, "una confluència d'espais no dogmàtics", apunta Alberto Ibáñez, coportaveu d'Iniciativa, que creu que en aquest moment de crisi les candidatures són “un tema secundari” i advoca per prioritzar les mesures econòmiques de rescat a la població. Partint de la premissa que el que funciona no cal tocar-ho, el dirigent advoca per "seguir obrint" el partit, "sumar dins de Compromís" persones d'altres moviments o partits, sense perjudici de participar en un projecte més ampli a les eleccions generals. La coalició valencianista és "una marca arrelada, un espai de referència propi. Si canviem la marca, diluïm l'agenda i la identitat", continua Ibáñez, que recalca la importància de mantenir la seva autonomia respecte a altres forces amb seu a Madrid. "El més important és un programa comú, una resposta millor per a l'esquerra mobilitzada i per apel·lar els abstencionistes", insisteix.

A la memòria de la coalició encara persisteix el problema per formar grup propi al Congrés de les candidatures que van confluir amb Podem per a les generals. A les eleccions generals de 2015, amb la candidatura Compromís-Podem-És el moment que va obtenir 9 representants, la formació aleshores liderada per Pablo Iglesias va inscriure tots els seus diputats de les confluències al grup parlamentari confederal de Podem, ateses les dificultats per formar grups per les candidatures autonòmiques segons la Mesa del Congrés, malgrat que van concórrer a Galícia,

Catalunya i la Comunitat Valenciana amb personalitat jurídica pròpia. Els diputats valencianistes van optar llavors per separar-se de la formació morada per no diluir-se. Mesos després, amb la repetició electoral del juny del 2016, la formació va exigir com a requisit per anar junts tenir grup propi.

Les idees que trasllada Ibáñez són subscrites per Vicent Marzà, exconseller d?Educació i responsable de la política de Més, el partit majoritari a Compromís. El dirigent, bregat en la mediació política, assegura: "Nosaltres parlarem i escoltarem tothom i farem el millor per garantir els governs d'esquerres,

el que sigui millor per a la ciutadania". En aquests moments, segons aquest diagnòstic, la millor proposta és mantenir la marca Compromís, "que garanteix que hi hagi polítiques transformadores i mobilitza el vot d'esquerres". "Compromís és el projecte, la marca que assegura la tercera legislatura del Botànic", insisteix Marzà, que advoca per "sumar aquest projecte, que no es dilueixi". "Som una proposta estrictament valenciana. No estarem sotmesos ni diluïts en una altra força que no respongui al poble valencià", recalca, en referència als partits centralitzats.

A Verds Equo, la tercera pota de la coalició, insisteixen a buscar “l'opció més beneficiosa per a tots”, la fórmula que més diputats aconsegueixi per a les esquerres. En aquest sentit, “la marca guanyadora, la que arrossega la gent i va possibilitar el canvi el 2015 és Compromís. Tot el que sigui Compromis més és factible i desitjable, però diluir Compromís en una marca estatal perquè hi ha eleccions és un error", sentencia Juan Ponce, representant dels ecologistes valencians. El diputat autonòmic creu que a nivell estatal té sentit un projecte conjunt, però al territori valencià, amb una força consolidada, valencianista i d'esquerres, perdre la identitat, considera, és perdre el sentit. "Preferim parlar del què", subratlla, referint-se a un pacte programàtic o un acord de mínims amb altres partits.

El model en què s'ha gestat Per Andalusia, la candidatura d'esquerres andalusa, seria un error a ulls dels valencianistes, que creuen que dóna una imatge poc desitjable en aquests moments, de batalla pels llocs. A Compromís "va funcionar estar d'acord en unes polítiques i impulsar-les; oblidar allò seria un error. El votant d'esquerres és molt exigent", recorden els representants de la coalició que, de moment, no s'aliaran en una papereta amb els seus companys del Botànic. En política, afegeixen, un i un no sempre són dos.




Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon